Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

čtvrtek 28.01.2009 - PRAHA, Abaton; sobota 30.01.2009 - BRATISLAVA, Randal Club

Holandští mágové The Gathering oslaví své 20. výročí na velkém světovém turné!
Holandští náladotvůrci The Gathering završují dvě dekády své aktivní kariéry a proto přichází čas na bilancování. Příznaky stáří však u této kapely rozhodně nehledejte. Pokud je pro tuto kapelu něco typické, tak je to neustálá snaha experimentovat, rozšiřovat své hudební mantinely a neustále tak držet své fanoušky v jemném napětí. I po dvaceti letech aktivní činnosti jsou tak tito populární Holanďané nadmíru živým a zajímavým seskupením, které poutá pozornost všech příznivců alternativní rockové hudby.

Konec dvacetileté etapy však znamená pro kapelu ještě jeden důležitý milník. Na nové desce „The West Pole“ se poprvé v roli zpěvačky představila Silje Wergeland, která nahradila ještě donedávna neodmyslitelný symbol kapely, charismatickou Anneke van Giersbergen. Nová zpěvačka ovšem do kapely skvěle zapadla a s odstupem času lze konstatovat, že díky ní dostali The Gathering nový živý náboj, což oceňují jak fanoušci tak odborná kritika. Nová deska je po posledních dvou „jemnějších“ albech zase více rockovější a The Gathering jakoby se trochu vrátili ke své starší, přímočařejší tvorbě. Od původně gothic-metalových začátků ušli Holanďané za oněch dvacet let obrovský kus cesty a nesmazatelným písmem se zapsali mezi nejvýraznější jména alternativní rockové scény. Nyní se vydávají na velké světové turné, během něhož se představí i v Praze (28.01.) a Bratislavě (30.01.).

Za začátek velkého a vzrušujícího příběhu kapely The Gathering, tak jak jej popisují sami zakládající členové kapely, lze považovat podzim roku 1989. Tehdy se dva bratři, Hans a René Ruttenovi, společně s kamarádem Bartem Smitsem, rozhodli založit kapelu The Gathering. Neměli tehdy žádný jasný plán, cítili pouze potřebu a entusiasmus psát a hrát hudbu. Od této doby se píše velký příběh jedné kapely, která se od svých doom/gothic metalových začátků přetransformovala až do pozice jednoho z leaderů alternativního rocku s celosvětovým ohlasem.

Kde hledat příčin fenoménu The Gathering? Začneme pěkně od počátku. Po vydání prvních dvou desek „Always“ a „Almost a Dance“ by zřejmě málokdo prorokoval této kapele nějaký významný úspěch. Hlavním hudebním těžítkem zde byli hutné doomové melodie, minimalistické projevy kláves a především zemitý chrapot tehdejšího vokalisty Barta Smithe, resp. Nielse Duffhuese v případě druhé desky. Pokud bychom měli jmenovat jeden klíčový moment v historii kapely, musíme zmínit jméno Anneke. Od roku 1994, kdy se tato skvělá zpěvačka a charismatická vůdkyně postavila za mikrofon, hvězda The Gathering už jenom stoupala. Od desky „Mandylion“, která znamenala první mezinárodní průlom, se jméno holandské kapely stává hitem i v zahraničí. „Mandylion“ se stává senzací na rockové scéně, singl „Strange Machines“ se umisťuje na nejvyšší příčce holandské hitparády a domácí časopis „Oor“ zpětně toto album vyhodnocuje jako jedno z nejlepších desek celé historie. V roce 1997 navázali The Gathering na úspěchy předchozího alba novinkou „Nighttime Birds“. Ta znamenala další zjemnění a vybroušení už tak působivých kreací, ale také první nenápadné pokusy s elektronikou. Podle některých hlasů byla vrcholem této éry deska „How to Measure a Planet“. V čele s brilantními experimenty se strunami všech druhů a zvuky, které se za pomocí zkreslení nebo hráčského umění linou z kytar, jsou na této desce doslova geniální. Od roku 2000 se počítá třetí etapa a charakterizují ji desky jako „if_then_else“, „Souvenirs“ a „Home“. Všechny tyto nahrávky zatím nejvíce v historii koketují s elektronikou, ale nezříkají se ani tradičních nároků na kvalitu a perfekcionalismus. Doomové a gotické kořeny už jsou kdesi ve ztracenu a The Gathering už si požitkářsky experimentují spíše s ambientem, avantgardou a víceméně se vším, co se jim právě líbí. Nyní přichází čtvrtá éra, započatá výborným albem „The West Pole“ a příchodem nové zpěvačky. Máme se nač těšit.

Vstupenky na koncert The Gathering lze zakoupit již nyní ve všech běžných předprodejích Obscure promotion. Více info získáte na webu www.obscure.cz. nebo tel. číslech 774 220 183 a 775 095 666.

Související linky:
www.myspace.com/gatheringofficial
www.myspace.com/autumnband
http://bandzone.cz/dyingpassion
www.obscure.cz
www.shindy.cz
www.prostorabaton.cz
www.randalclub.eu.sk


Zveřejněno: 10. 01. 2010
Přečteno:
3433 x
Autor: Hanka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář