Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

EDGUY, BRAINSTORM, NOCTURNAL RITES

Když jsme den před koncertem kupovali lístky na EDGUY, do KD Šeříkova, o níž je obecně zámo, že jde o "koncertní sál" velikosti tělocvičny, a prodejce jich vytáhl štos, ze kterého by ještě pát tisícovek mohl trhnout, napadlo nás, že EDGUY v této zemi nejsou až tak populární, jak jsme si mysleli. Z toho nás ovšem vyvedl následující den - ne, že by bylo málo zájemců, ale bylo hodně vstupenek. Hned před vstupem do KD Šeříkova postávalo dost lidí na to, aby zaplnili celou "Šeříkovku" a zbytek se cpal uvnitř na chodbě.

Podle lístků měl koncert začínat v 19:00, ale když ani ve čtvrt na osm nikdo nejevil vůli otevřít dveře sálu, veškeré obecenstvo se dalo do hlasitých protestů a během pěti minut vše šlo jako po másle. Složení koncertu slibovalo opravdovou lahůdku - švédské Nocturnal Rites, němce Brainstorm, EDGUY (též západní sousedé) a nakonec (snad jako doskokani) byla pozvána česká Fata Morgana (která nakonec dezertovala ještě před vystoupením ;-)).

Než se nám podařilo dostat do samotného sálu, Nocturnal Rites již valili své koně o sto šest a zdálo se, že pro ně slovo "zpomalit" nemá význam. Sál byl již beznadějně přeplněn a vzduch zvolna houstnul (klimatizace byla totiž vypnuta, protože vyhazovala pojistky). Nocturnům samotným nelze nic vytknout - zvuk perfektní, playlist ještě lepší.

Když nasoupili Brainstorm, v sále vydrželo jen několik buď velice otrlých nebo velice opilých fandů. I oni (tedy Brainstorm) od samotného začátku předváděli špičkové výkony, ale na nich již bylo znát, že dýchat se nedá snad ani na pódiu. O to více obdivuji jejich "plnoštíhlého" kytaristu za to, s jakou lehkostí to udýchal a s naprostým klidem odehrával svoje prstolomná sóla. Zvuku toho opět nelze mnoho vytknout - snad jen to, že backing vocals byly trochu potlačeny, což ale vzhledem ke kvalitě frontmana nebylo tolik na škodu.

Když situace se vzduchem byla neudržitelná, někoho konečně napadlo otevřít dveře na druhé straně sálu a alespoň nechat protahovat čerstvý vzduch, když už nedisponujeme takovými vymoženostmi jako je ventilace. Odvalující se dav napůl bezvědomých lidí uvolnil místo uprostřed sálu, kam jsem se záhy přemístil já ve víře výborného výhledu...

Po snad půlhodině (poměrně trapného) napínání a dolaďování se ozvala slova, na která jsem tak dlouho čekal: "Ladies and gentlemen, welcome to the freak show!" Škoda ovšem je, že hvězdy večera se potýkaly s největšími technickými problémy. Nejdřív nebyl slyšet Sammet (karaoke EDGUY jsou hlína :)), pak pro změnu protestovaly klávesy (což Sammet vtipně ošetřil tím, že jako klávesy využil dav - což nebyl až tak špatný nápad) a po celou dobu koncertu byly backy na úrovni Sammeta, který sám byl dost potichu.

Playlist ovšem stál za to - většina písní pocházela z nejnovějšího alba Hellfire Club (pro které Sammet osobně poslal každého, ať si koupí seset kopií), ochutnávky z EP King Of Fools ve formě Holy Water a jen jako dokreslení sloužily zajeté klasiky - Fallen Angels, Tears Of A Mandrake a Avantasiánská Chalice Of Agony. Sammet se probíhal po kulisách kam až mu to prostor sálu dovolil, v jednom momentě dokonce dvěma fanouškům ukradl fosforeskující paruky, z nichž jednu si vzal on, druhou nasadil kytaristovi a takto odehráli kus Fallen Angels. Pauzy mezi písněmi vyplňoval Sammet vtipnými monology, během kterých nás seznámil s tím, že právě v Čechách a v Plzni začíná Hellfire World Tour, tak ať se připravíme na to, že uvidíme stovky chyb, a zjistil, že české publikum rozhodně jódlovat nenaučí, ať mu bude hrozit jak chce. Za zmínku ještě stojí začátek Piper Never Dies - na albu začíná vyhrávkou ve stylu Iron Maiden - naživo se EDGUY rozhodli nájezd na tento bezmála desetiminutový maraton opepřit vydařenou instrumentálkou.

Rachot ustal definitivně po dobré hodině a půl. Když měla nastoupit Fata Morgana, odněkud se rozšířila zpráva, že její členové dezertovali, protože po EDGUY to prostě nemělo cenu ani vystupovat. Následující lov podpisů byl zpříjemněn pivkem s Nocturnal Rites, kteří zjistili, že v Čechách máme pivo (dobré) a rozhovorem s EDGUY, ze kterých ovšem zbyli pouze kytaristé - zbytek nám stačil ujet do hotelu.

Cena: 440/490Kč

Světelné efekty: 2/5 (přitmívání a rozsvěcení světel :)))

Kulisy: vzhledem k rozměrům haly 4/5

Zvuk:

Nocturnal Rites 5/5

Brainstorm 4,5/5

EDGUY 4/5

Fata Morgana ???

Celkové hodnocení á la Spark: 600V

Playlist:

Under The Moon (Hellfire Club)

Mysteria (Hellfire Club)

King Of Fools (Hellfire Club)

Land Of The Miracle (Theater Of Salvation)

Lavatory Love Machine (Hellfire Club)

Holy Water (King of Fools)

The Piper Never Dies (Hellfire Club)

Fallen Angels (Mandrake)

Navigator (Hellfire Club)

Vain Glory Opera (Vain Glory Opera)

Tears of A Mandrake (Mandrake)

Chalice of Agony (Avantasia pt.II)

Out Of Control (Vain Glory Opera)

Fotky z koncertu ZDE!


Zveřejněno: 14. 04. 2004
Přečteno:
3255 x
Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář