Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Rozhovor s jihočeskou skupinou SEDATIVE. Možná si někdo ještě pamatuje na doommetalovou kapelu Bone Orchard, někdo možná četl i nedávnou recenzi na demo ?coma? skupiny Sedative.

Sedative jsou přímým pokračovatelem BO, leč stylově úplně někde jinde. O pár slov jsem požádal Pepeho a probrali jsme jak novinky, tak časy dávno minulé?

1/ Začneme tedy v polovině 90. let u skupiny BO. Vzpomínáš ještě na tu dobu? Jak (kdy) vlastně kapela vznikla, kolik vám bylo let a jaké jste měli cíle?

P: Samozřejmě vzpomínám, kapela vznikla kolem roku 1993 ve složení Odosh, Braun a má maličkost. Všichni jsme vyšli z jedné třídy základní školy a naše hudební zaměření bylo velmi podobné, založení kapely bylo prostě našim snem. A co bylo naším cílem? Hrát vlastní hudbu a nějak se s ní projevit na české scéně.

2/ V 95. roce jste natočili demokazetu Moonwards. Kolik kousků jste tehdy dostali mezi lidi? Jak došlo k vaší účasti na kompilaci Breath of Doom?

P: Demo Moonwards vyšlo v nákladu 300 ks za velké podpory Vlakina (Ingrowing) a Druid agency. Celý náklad byl velmi brzo pryč. Uvažovalo se o dolisu, ale nakonec nebyl realizován. Na Breath of Doom jsme se dostali samozřejmě přes otce této kompilačky (Petra Korála a Pavla Maňase), asi je náš materiál zaujal?

3/ Poslechneš si ještě tyhle starý věci nebo už tě to nebere? A co doom metal obecně ? baví tebe nebo někoho z kapely tenhle dnes pro někoho skoro mrtvý styl?

P: Občas si to poslechnu a baví mě to i po těch letech. Doom všeobecně mám moc rád a nezřídka si ho poslechnu. Poslouchám spíš ale starší desky. Na takové My Dying Bride, Tiamat, Paradise Lost, Cemetary, Amorphis a mnoho dalších přece nejde zapomenout! Je to hudba, při které mi i nyní naskakuje husina.

4/ Pojďme o kousek dál, někdy v roce 1998 jsem vás viděl hrát a jednalo o nějkaký vesmírný metal (nebo jak jste tomu říkali?). Jak dlouho jste se tvorbě v tomto duchu věnovali? Vznikla po Moonwards ještě nějaká nahrávka pod praporem BO?

P: Někdy v roce 1997 jsme s BO udělali nový materiál, který byl sice inspirovaný mimo jiné vesmírnou tématikou, ovšem že bychom tomu říkali vesmírný metal, na to si nemůžu vzpomenout. Jednalo se o směsici více stylů. Používali jsme více různé efekty a více jsme si hráli s rytmikou. Z této doby vznikla jedna neoficiální live nahrávka, kterou dávno pohltil čas. Jako BO jsme po Moonwards již nic nevydali.

5/ Poté už asi došlo k přejmenování na Sedative ? proč? Změnila se nějak sestava, nebo jste chtěli změnou jména signalizovat změnu stylu? (Bone Orchard znamená něco jako hřbitov, k doomu dobrý, k HC metalu už ne?)

P: BO ukončili svoji činnost z důvodu žánrových neshod. Zhruba půl roku poté vznikli Sedative a to v trochu jiné sestavě než je dnes. Změna názvu byla dle mého názoru na místě, protože co se týče hlavně hudebního výrazu je SDTV jiná kapela. Rád bych však zmínil, že nic není nemožné a myšlenka vytvořit nějakou novotinu za BO byla již nadnesena. Uvidíme. . .

6/ Abych pravdu řekl, moc o SDTV slyšet nebylo. Na webu jsem si přečetl, že jste natočili 1. demo Eclipse v roce 2000, ale nezaregistroval jsem žádné ohlasy ? promokampaň nebyla nebo mířila nemetalovým směrem?

P: Demo Eclipse bylo převážně velmi kladně recenzováno ve většině větších časopisech a bylo zasláno i do několika fanzinů. V některých se bohužel recenze vůbec neobjevila, ale jinak jsem zaregistroval velmi dobré ohlasy. A teď si trochu rejpnu, protože dobrá recenze vyšla i ve vašem zinu FOBIA č.6, ročník 5 ještě v tištěné verzi. Tak se na to můžeš mrknout a pokud ho už nemáš můžu ti to faxnout!

7/ ÁÁÁÁ, to je fakt dobrý, ale na svou omluvu musím říci aspoň to, že na FOBII píšu až od dob internetové verze, takže papírové kusy nemám, nějak o ně budu muset pumpnout pamětníky. No ,ale pomalu jsme v současnosti, resp. v loňském roce, kdy nahráváte zatím poslední demáč coma. Proč zrovna u Reného z Locomotive? Z jeho home studia jsem zatím nic neslyšel, ale váš zvuk si zaslouží jen a jen slova chvály.

P: Proč jsme nahrávali v LOCO studiu je velmi jednoduché, většina nahrávek od Rény má super zvuk, cenově je to tam zatím víc než v pohodě a máme to tam kousek. Všem kapelám vřele doporučuji a tobě díky za pochvalu!

8/ Já jsem v recenzi coma přirovnal spíše k mini CD, protože jste si dali záležet i na obalu ? co to má vlastně ten chlapík na přední straně za masku?

P: Pokud si správně vzpomínám, jedná se o nějakou důlní masku. Je to z knihy, kde jsou samé ?pěkné? vynálezy z přelomu století. Ten námět se nám hned velmi zamlouval. Já osobně z něj mám dobrej pocit a myslím si, že s muzikou dobře koresponduje. Jinak graficky ho ztvárnil náš bubeník Braun, on je takový dvorní grafik.

9/ V jinak podařeném bookletu mi schází texty, takže poodkryj o čem se vašich sonzích křičí, zpívá a mluví. Používáte angličtinu ? proč? Čeština by do vaší muziky podle mě klidně pasovala?

P: V textech se objevují nejvíce úvahy spojené s bytím na tomto ?krásném světě? související s realitou, s mezilidskými vztahy, ale i osobní názory našeho zpěváka Vinni na věci nadpřirozené. Češtině bych se nebránil, ale rozhodnutí celé kapely prostě padlo na angličtinu. Nevidím v tom nějakou zásadní věc.

10/  Zkoušeli jste s nahraným materiálem oslovit někoho na oficiální vydání? Nebo coma slouží k přesvědčení potenciálních vydavatelů, aby do SDTV investovali plnohodnotným nosičem? Kdo vlastně v Čechách vydává vaše stylové zaměření?

P: Coma slouží jako klasické promo CD, tedy jak pro prezentaci SEDATIVE potencionálním vydavatelům, tak pro časopisy, ziny, e-ziny a samozřejmě i pro kohokoliv, kdo má o něj zájem.

11/ Máte vůbec nějaké ambice? Je to sice možná trošku rejpnutí, ale na netu o vás není ani zmínka (zatím jsem nezaznamenal žádnou recenzi), koncertujete taky minimálně, vaše webová stránka informacemi neoplývá?

P: Ambice samozřejmě máme, ale určitě nejsou přehnané. Znám mnoho kapel, které pro přehnané ambice svých členů šly akorát tak do kopru. Pro nás je hraní hlavně skvělý koníček, odreagování a styl života. Jinak k druhé části tvého konstatování bych dodal, že k recenzím byl určitý nemalý počet CD Coma již dávno rozeslán, ovšem zatím stále čekáme na zveřejnění. Část nákladu rozesíláme touto dobou. Takže doufám, že už brzo se situace změní. Webové stránky jsou zatím krátkou dobu, ale myslím, že informací na nich stále přibývá (snažíme se).

12/ Kolik kousků coma jste zatím rozšířili? Prodáváte to vůbec (na webu cena uvedena není) aspoň na koncertech? Kolik jste udělali obalů (=předpokládaný prodej??)?

P:Zatím šlo do světa zhruba 100 ks CD. Pokud má o něj kdokoliv zájem, může si ho objednat na e-mailu sedative@centrum.cz nebo na telefonu 602608882. Cena za kus je 80 Kč + poštovné. Samozřejmě je možné ho koupit i na našem koncertě. První náklad je 250 ks, ale pokud bude třeba nemáme problém s dotiskem. Je trochu problém s distrama, nemají zájem o vypalované CD, ale pokud by i přes to měl někdo zájem, rádi je dodáme.

13/ Ještě k vašemu stylu ? jak se vlastně zařazujete sami? Na webu máte odkazy víceméně na metal, ale já tam slyším hodně HC. Můžeš sdělit vaše inspirační prameny? Kdo patří u nás mezi vaše zpřízněné kapely?

P: Domluvili jsme se, že tomu budeme říkat metal/core. Ovšem myslím si, že nelze říci, kde jeden styl končí a druhý začíná, kde je to ještě metal a kde to je již HC. Naše muzika se stále mění a proplouvá více styly. Každý z nás poslouchá trochu něco jiného a proto někdy není jednoduché komponovat. Zároveň si ale myslím, že to přináší do naší muziky nové prvky. Pokud se ptáš na inspirační prameny, jsem schopen Ti nastínit kdo co poslouchá a na základě toho si udělej obrázek. U mě je to mnoho kapel z celé škály tvrdé muziky. Z metal/core kapelek jsou to určitě Skinlab, hodně ale sjíždím švédskou scénu od Dismember a Entombed přes The Crown po Soilwork, In Flames. U Odoshe je to podobné, je to blázen do celé skandinávské scény - mezi jeho favority patří třeba Satyricon,Thorns, Ulver, u Brauna Stuck MoJo, Machine Head, Biohazard, Pepin dává přednost třeba Tool, Godflesh, a Vinna Clowfinger, Nerve, NIN a mnoho dalších. No a teď si z toho vyber. . . Mezi spřízněné kapely asi můžu jmenovat Colp, Locomotive, Ingrowing, Uncore, H.A.T.E, Satisfucktion, Syndicate, Onset a další.

14/ Nakonec tedy prostor pro tebe ? zapomněl jsem se na něco zeptat, jaké jsou plány do budoucna atd ?

P: Do budoucna určitě více koncertovat a vydat konečně oficiální placku (pokud seženeme vydavatele). Jinak tobě moc díky za rozhovor a prostor, který jsi nám vyčlenil v e-zinu Fobia a vzhledem k tomu, že jste dle mého názoru momentálně jeden z nejlepších metlovejch  webů v ČR (obvzlášť v četnosti recenzí), vám přeju hodně energie do budoucí záslužné práce. Jen tak dál . . .

Díky za zajímavé odpovědi a také za pochvalná slova na náš webzine. Ať se Sedative daří?

www.sedative.cz


Zveřejněno: 31. 03. 2004
Přečteno:
3619 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář