Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
TELEPATIE VI

DISBELIEF - Protected Hell CD 2009, Massacre Records

Tklivým akustickým intrem se nás němečtí groovy/sludge death metalisté Disbelief přesvědčit, že již naprosto vyměkli, když tu se z čisté oblohy snese na zem neurvalý projev myslivce Karsten "Jagger" Jägera a spustí se nefalšovaná groovy jízda. Thrashující riffy jako z 90. let, Karsten dštící oheň a síru, trochu „post“ (s veeelkou rezervou) progrese z kytarové dílny Witali Webera, střídající se s tvrdými party v poměrně jasném poměru – to jsou jen některé z prvků příští rok 20 let od svého založení oslavujících Němců. Udělá nám jejich tak trochu před - výroční novinka radost? Inu, po první, poměrně rychlé kompozici „A Place To Hide“ se na mne vyvalila druhá, pomale se valící Hate/Agression Schedule a já si musel připomenout, že je to skutečně sludgeová banda, co poslouchám. Pár riffů postavených do neproniknutelné hradby, ze které občas vylétne nějaký ten vybrnkávaný odlehčující akord/riff a poté se Disbelief opět vrací k tomu, co jim ta léta letoucí jde nejlépe – k čistokrevnému groovu, kdy se struny dřou o hmatníky, dokud se lak neoloupe a kov nepovolí.

Vzhledem k tomu, že tuto sebranku již nějaký ten pátek sleduji a snažím se jejich nové výlisky vždy jaksepatří vstřebat, nečekal jsem s novinkou „Protected Hell“ příchod nějakých velkých stylových posunů, či naprostou inovaci v oboru psaní skladeb. Lze s jistotou říci, že s přibývajícími roky a zářezy na svém kontě si Disbelief našli svůj styl, ve kterém si vesele rochní a vy – pokud máte rádi sludgeovaný old school death metal, určitě také. Zvukově je na tom novinka podobně, jako její dva roky starý předchůdce „Navigator“, protentokrát mi přijde o něco lepší nazvučení kytar (méně basů, více výšek) a ačkoliv se stále jedná o solidně basující záležitost, samotná baskytara a její linky se nám poněkud „utopily“, ačkoliv nevěřím, že basák Jochen "Joe" Trunk by mohl zahrát špatně. Bicí party Kai Bergerina pak znějí poněkud unuděně, bicman prostě odkopává své party a nikam se nežene. Jeho perkuse jsou vskutku štědré a bohaté, o rytmické sekci v podobě (nejen) kopáku a virblu bych si již tak jistý nebyl.

Mezi velmi povedené skladby patří například středně tempá pátá kompozice „The Return of Sin“ s dobře padnoucími mužskými chorusy a správně šlapavými riffy, zvykněte si na to, že Disbelief nyní operují hlavně v delších vlnových délkách a dobré ¾ nahrávky jsou tak v těchto tempech odemlety. A v tom je možná kámen úrazu..

Ačkoliv groovy riffy budou platit ještě za x let, kapela nenabízí vůbec nic nového. Ano, jsou to Disbelief a ano, není to špatné. Problém je ten, že již dlouho v žánru nejsou zdaleka sami a přesto že se o sludge scénu nijak zvláště nezajímám, nejsem si úplně jistý, zda valit takřka totožný materiál jako v 90. letech je na místě. Možná by neškodilo trochu tvorbu rozvrstvit a, i když není třeba ihned sahat k nějakým progresivním úletům, alespoň by bylo záhodno trochu si ohlídat poměr rychlých a pomalých kompozic. Úderka z Gundernhausenu to před sebou opravdu hrnou jako dobře seřízený buldozer, ovšem čím víc je na jejich radlici zeminy, tím pomaleji jedou a může se stát, že do příštího kopce se jim buď zadře motor nebo bude následovat nechtěná zpátečka..

Jednoduše řečeno, „Protected Hell“ je takovou lepší průměrnou deskou v diskografii Disbelief. Ačkoliv nemám zjištěno, kolika jejich fanouškům se nejvíce líbí materiál z 90. let, pro mě osobně je jejich debut, společně s albem „Spreading the Rage“ z roku 2003 prozatím tím nejlepším, co kapela natočila. Novinka na tento post aspirovat nemůže, jelikož zdaleka ne všechny riffy jsou silné a že bych se celých těch takřka padesát minut nenudil říci taky nemohu.. Škoda, ale rozhodně to není žádná tragédie a fanoušky novější tvorby kapely deska potěší.. Pokud od ní nebudou očekávat příliš..

Ano a vokály jsou opět vynikající (jak překvapivé )

Čas: 48:09

Seznam skladeb:
  1. Hell (Intro)
  2. A Place To Hide
  3. Hate/Aggression Schedule
  4. Nemesis Rising
  5. The Return Of Sin
  6. Hell Goes On
  7. S.O.S. - Sense Of Sight
  8. One Nation‘s Son
  9. Trauma (Instrumental)
  10. The Dark Soundscapes
  11. Room 309 (Kraftprinzip)
  12. Demon‘s Entry
http://www.myspace.com/disbeliefmetal

Zveřejněno: 12. 06. 2009
Přečteno:
3284 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář