Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MACERACE, TOP SEKRET, KONFIDENT, DEMENTED RETARDED, SPINELESS FUCKERS, MELANCHOLY PESSIMISM, CARNIVORA, PSYCHOPATHIC SADISM, PRASELIZER, SPERM OF MANKIND (SK)

Po týdnu (Cyclone fest) se vracíme do nedaleké Olomouce, tentokrát na grindovou akci Grind ´n ´Roll Session s devíti českými kapelami a jedním slovenským hostem. Po návštěvnosti na Cyclone festu se trochu obávám menšího zájmu i dnes a bohužel se moc nemýlím. Prostory klubu 15 minut také nejsou ničím závratným a tak zhruba 50 fans s kapelami všechny místnosti i s mrňavým pogopláckem dokonale zaplní. V Olomouci se nacházíme už kolem třetí hodiny, abychom stihli hokejové derby české a slovenské reprezentace. Restaurace s poetickým názvem Torture se pro Slováky skutečně stává dějištěm utrpení a tak se mírně znechucená (samozřejmě jako fanoušek Slováků) vrhám na grind hledajíc zapomnění .

Krátce po našem příchodu se na malinkatém pódiu objevuje první dnešní kapela MACERACE, i když pojmenování kapela může být trochu zavádějící. Podle webových stránek jde o dvoučlenný projekt, před námi ale stojí opuštěný zpěvák, kterého doprovází naprogramovaná hudba. Zvláštní, ale celkem zajímavý zážitek. Hutnější, hodně jednoduché kytary v doprovodu monotónních bicích sice nejsou ničím pozornost vzbouzejícím, ale vokál skutečně za povšimnutí stojí. Brouzdá se hodně v hlubokých, chrochtavých vodách a nezní vůbec špatně. Odzněli hlavně songy z nedávno vydaného debutového CD „Bizarre Necrophilia“ a pomalejší, melodičtější pasáže mě docela zaujaly.

Druzí TOP SEKRET jako první narážejí na prostorové problémy a jsou nuceni odstavit jednoho ze zpěváků do kouta. Dvojice vokálu se zdá být dobrým nápadem a prvkem, který oživuje jinak docela nudnou hudbu. Pokud se nepletu, Merry do kapely přibil začátkem roku a kapela chystá nebo chystala nějaký materiál, bohužel konkrétnější informace jsem nevypátrala. Jejich set ve mně nezanechal žádné výraznější stopy.

Podobný komentář by se dal použít i na další, tentokrát HC šmrnclou grindovou bandu KONFIDENT. Kluci přijeli z nedalekých Hranic na Moravě a předvedli docela slušný, energický set, v jehož rámci jsme měli možnost si užít o poznání složitější kytarovou práci. „Ukvičený“ a vykřičený vokál mi ale doslova trhal uši. Vzdávám jakoukoliv šanci na pořízení slušných fotek, nýbrž tma na pódiu je jenom těžce proniknutelná a opouštím stísněný prostor pod pódiem.

Klub je v tuto chvíli už docela slušně zaplněný, potkávám pár známých tváří a je mi jasné, že dnes zde ještě proběhne slušná kalírna. Z úvah mě vytrhnou první tóny setu přerovských harcovníků.

DEMENTED RETARDED se s ničím nemazlí a svůj set rozbalí bez zbytečných keců. Energické kytary, střídání rytmů a hutný, chraplavý vokál. Pánové v „silonkových“ oblečcích plánují vydání nového alba „Sister's Menstruation“, které by poprvé mělo být představeno na OEF. Do Olomouce kluci přivezli i ukázky ze zmíněného alba a tak byl jejich set hodně zajímavý i pro skalní fanoušky.

S dalšími SPINELESS FUCKERS  pro mě začíná trojice kapel, na které jsem se hodně těšila. Řízný grind s charizmatickým zpěvákem a chytlavým, hravým nádechem. Viděla jsem je několikrát a i dnes se předvedli ve skvělé formě, i když to při poměrně hrozném zvuku nebylo úplně jednoduché. Kapela se v těchto dnech vrhá na nahrávání svého druhého alba, z něhož představili i několik skladeb. Zazněla dobře známá „Emo pitcho 2“ a taky pro mě úplné novinky jako La hip hop a Žárovka na samotě u lesa. Z toho, co kluci předvedli, mohu usoudit, že album „SHITMAN and LITTLE SHITMAN“ bude určitě zajímavým materiálem.

Do rozjetého publika vlítli MELANCHOLY PESSIMISM a i když byl úvod jejich setu komplikován technickými problémy s mikrofonem, nic se nedělo. Kytaristé si střihli instrumentálku a jelo se dál. Taky banda, se kterou jsem nedávno měla tu čest a musím bohužel konstatovat, že předchozí výkon byl lepší. I tak se mi jejich vystoupení hodně líbilo, obsahovalo téměř všechno, co by mělo. Hutné a pestré kytary v doprovodu death grindového vokálu a skvělých bicích. Scházel mi tradiční Killyho taneček, ale na stísněném pódiu by to asi znamenalo více škody než užitku. Kapela aktivně pracuje na novém materiálu a představila dvě nové skladby. Ze starších zazněly In To Dust, Možeš Ale Nemosíš,  One From Ways to Hell a spoustu dalších.

Toužíc po trošce čerstvého vzduchu se snažím dostat do vedlejší místnosti klubu, cestou míjím hned několik potácejících se stvoření a dochází mi, že v úvodu avizovaná kalba je v plném proudu. Po chvilce odpočinku mě zpátky lákají úvodní tóny mých oblíbených šumperských grinderů, které jsem nedávno zpovídala v rozhovoru.

CARNIVORA se pomalu ale jistě dere do povědomí fanoušků a mezi gridovou smetánku. Těsně před vystoupením v Praze si zpěvák Štefka odepsal hlasivky aktivním fanděním, dnes trošku přebral s kombinací víno a zelená. Na výkonu to ale bylo poznat méně, než v Praze. Kluci mě opět přesvědčili, proč patří mezi mé oblíbence. Výborné kytary, pestré a promyšlené bicí v kombinaci s hlavním a vedlejším vokálem, to vše podpořeno hutnou dávkou energie, melodie a chytlavosti. Do toho trošku grindové hravosti a je na světě výborné vystoupení, v rámci něhož, pokud se nepletu, odzněly i dosud nevydané skladby a vypomohl hostující zpěvák. O něco slabší oproti Praze, i tak ale skvělá show, při které se nezapomnělo ani na „Fucking Libidyty“ a „Cripple Bitch“ (cover GUT).


Díky časovému posunu začínají PSYCHOPATHIC SADISM až někdy před druhou hodinou ranní a moje únava začíná nabírat na obrátkách. Většina klubu padla pod tíhou alkoholu a my, který jsme alkohol dnes vynechali, padáme únavou. Přiznám se, že PS vnímám jenom okrajově a zachytávám skladby „Tady Patolog“, „Stejně Víš, že Umřeš“ a „Potrat In Vino“. Nijaký verdikt ale vynášet nebudu a další kapelu vynechávám.

Anxur: PRASELIZER s řádně prasáckým zvukem nastoupili ve svých úborech, pokapaní hnojem od hlavy až k patě a opět byla legrace. Díky mnoha okolnostem, mimo nimiž vévodil špatný zvuk a taky možná díky velkému množství alkoholu (že by na obou stranách, hehe?), pro mě byli ve výsledku mírným zklamáním. Prostě tomu něco tentokrát chybělo...

Vracím se až na úplný závěr, kdy mě svým setem proberou jediní zahraniční hosté, slovenští SPERM OF MANKIND. Melodie a údernost, výborný vokál, i když trochu pozměněný alkoholem a zajímavá kytarová práce. S trojicí pánů z Bratislavy jsem se ještě nesetkala a musím říct, že mě zaujali na první poslech, což se grindovým kapelám moc často nestává. I vzhledem ke čtvrté hodině ranní skvělý, doslova překvapivý výkon.

10 kapel, o dvě hodiny protáhlý program, miniaturní plac pro paření a malá návštěvnost. I tak by se dal shrnout grindový večer v nedaleké Oloumoci. Přičteme-li dobré výkony kapel a shledání se s kopou známých, výsledek se rovná výborné akci. Každý kdo nepřišel, by měl litovat.

Kapely
MELANCHOLY PESSIMISM - http://bandzone.cz/melancholypessimism
KONFIDENT - http://bandzone.cz/konfident
TOP SEKRET - http://bandzone.cz/topsekret
PRASELIZER - http://bandzone.cz/praselizer
CARNIVORA - http://bandzone.cz/carnivora
SPINELESS FUCKERS - http://bandzone.cz/spinelessfuckers
SPERM OF MANKIND - http://bandzone.cz/spermofmankind
PSYCHOPATHIC SADISM - http://bandzone.cz/psychopathicsadism
DEMENTED RETARDED - http://bandzone.cz/dementedretarded
MACERACE - http://bandzone.cz/macerace


Zveřejněno: 09. 05. 2009
Přečteno:
3292 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář