Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LEPROUS - Tall Poppy Syndrome CD 2009, Sensory Records

Tak se ke mně dostává druhé dlouhohrající album progresivně laděné smečky z norského města Notodden, založené roku 2001 a tvořené „živými“ guest muzikanty kapel typu Emperor či Ihsahn. Ihned první opus, osmiminutová „Passing“ vám připomene krajany Green Carnation a mně přijde, že v norském progressivu musí nutně být něco hluboce zakořeněného, jelikož spousta progresivních kapel z této oblasti používá bohaté klávesové aranže a mezihry, jež odkazují kamsi k folk/jazzu, v pozadí dotvářené dark waveovým podkladem. Je to podivné, ale nelze je srovnat s kapelami švédského či finského progressivu, ať se člověk snaží sebevíc (snad mě napadají pouze Opeth, a to jen u vybraných pasáží). Hned první, osmiminutová hudební koláž „Passing“ představí klasické valivé tempo ve stylu Tchortovy tvorby se vším, co k tomu patří. Melodické synthové party zpěváka Einara Solberga, akustické pasáže střídající se s nátlakovými zkreslenými, perfektně nazvučenou a dobře čitelnou basu Halvora Stranda.

Je očividné, že se Norové rozhodli zužitkovat své hráčské zkušenosti a právě již první kompozice, s relaxujícím sólem kolem šesté minuty a hravými pasážemi vám dokáže, že Leprous jsou něco více.

Dvojka „Phantom Pain“ odstartuje coby klasická balada, je později přetavena do středně tempého progresivního útvary s vokály podobnými těm Marca Hietaly, ke kterým je sem tam přidán ještě poměrně obstojně znějící growling. Miš maš? Ano, ale co je na tom u progresivu divného? Čím dříve si zvyknete na to, že Leprous jsou schopni kombinovat power metal s deathem či blackem, tím lépe pro vás. Zní to možná šíleně, ale v praxi to funguje docela dost dobře.

Tak nebo tak, dobře šlapající progressive metal vás bude provázet po celou hodinku trvání nahrávky, znepokojující pasáže se často střídají s úlevou, vše je profesionálně zahrané a nazvučené a Leprous potvrzují nespornou kvalitu většiny norského metalu. Další skvělou věcí je, že se vokalista zbytečně nikam netlačí, nechává prostor pro rozsáhlé instrumentální party a vrací se pouze na další sloku či improvizovaný refrén (ve trojce „Dare You“ pouze na refrén).

Opravdová balada tak přichází až ve čtvrtém kousku, „Fate“, jež v typicky norském stylu trochu posmutněle pojednává o lidském osudu, obsahující nádherné akustické pasáže a četné progresivně laděné vyhrávky.

Druhá půlka nahrávky se odehrává v divočejším stylu, kdy se Leprous často ocitnou až v semi-black metalových vodách, zvláště v šestce „Not Even A Name“, jejíž úvodní riff připomíná „strašidelné“ melodie klasického blacku. V osmičce „Tall Poppy Syndrome“ zase po celou dobu skladby uslyšíte Opeth někde kolem alb „Blackwater Park“ a „Deliverance“ jež je v druhé polovině ozvláštněna wah - wah pedálem a říkáte si, že tohle je neuvěřitelné. Kontrasty, které podivně drží pohromadě a společně vytvářejí vynikající progressive – to jsou noví Leprous.
Pro všechny fandy progressivu a milovníky Opeth či Green Carnation bude deska „Tall Poppy Syndrome“ a pokud bandu znáte již z předchozího alba „Aeolia“, neváhejte ani chviličku.

Čas: 63:00
Seznam skladeb:
  1. Passing
  2. Phantom Pain
  3. Dare You
  4. Fate
  5. He Will Kill Again
  6. Not Even A Name
  7. Tall Poppy Syndrome
  8. White
http://www.myspace.com/leprousband

Zveřejněno: 28. 05. 2009
Přečteno:
3293 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář