Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

rozhovor s Martinem Schusterem nejen o skupině MINDWORK

Ahoj Martine, nedávno jste s kapelou MINDWORK přivedli na svět Vaše první dítko. Jaké z toho máš pocity? Jak probíhalo natáčení, kde jste točili? Prozraď nám něco ze zákulisí.

Ahoj Honzo, pocity z natáčení našeho debutového alba mám vesměs velmi kladné. Točili jsme v jihomoravském studiu Šopa pod taktovkou Stanislava Valáška, který se na výsledném vyznění nahrávky podílel nemalým dílem. Tímto bych mu rád za vše poděkoval.

Před aktuálním počinem Into The Swirl jste nahrávali promo desku s názvem Inside The Consciousness (2008). Pro promo jste zvolili studio Shaark, pro novinku studio Šopa. Nebyli jste spokojeni?

Předně bych chtěl poukázat na propastný zvukový rozdíl mezi zmiňovanými nahrávkami. Rozhodně by však nebylo fér přiřknout horší zvuk demo nahrávky studiu Shaark. Tehdy jsme samozřejmě měli na samotné nahrání znatelně méně času než v Šopě a šlo nám spíše o to zachytit tvář kapely v dané době nehledě na nějaké větší "piplačky" se zvukem. S Into The Swirl byla situace poněkud odlišná...do studia Šopa jsme nastoupili s tím, že na debutové desce musíme dosáhnout co nejlepšího zvuku a co nejlepších hráčských výkonů v rámci našich možností. A to se nám se vší skromností myslím podařilo.
Co se týče samotného výběru studia, odpovím prostě-změna je život.

Přiznám se, že jsem Vaší novinku ještě neslyšel, ale usilovně na tom pracuji (smích). Zajímalo by mě, jestli se můžu na Into The Sirl dočkat nějaké obměny, hostů apod. Na bandzonu jsem zaslechl i klávesy. Kdo je nahrával? Mohl by jsi dodatečně představit celou kapelu MINDWORK?

Jelikož se poněkud troufale řadíme mezi progresivní metal, samozřejmě se snažíme dostát této škatulky a vyvíjet se. Takže obměn v rámci 4 skladeb, které znáš z promo nahrávky, se určitě dočkáš. Jedná se však především o aranžérské záležitosti a také tebou zmiňované použití kláves. Nahrával je náš kamarád Vítězslav "Viták" Šedina a na to, že měl v den nahrávání obří kocovinu, výsledek myslím stojí za to.
Řekl bych, že představovat sáhodlouze celou kapelu nemá smysl, takže jen jména: Martin Schuster-kytara, zpěv, David Vaněk-kytara, Adam Palma- baskytara, Filip Kittnar- bicí.

Vidím, že jste si nahrávání značně užili (smích).

Po dlouhém pracovním dnu, kdy se člověk musí maximálně koncentrovat je příhodné trošku vypustit a zajít na pár těch piveček. To, že Viták vypustil (nebo spíše napustil) až moc je otázka jiná. Ale už dost vtípků na jeho konto nebo mě nebude mít rád (smích). Nahrávání jsme si skutečně užili, mimo jiné jsme navštívili slovenský hrad Branč, hráli na počítači staré oldschool hry nebo stavěli sněhuláka.

Nepřemýšlíte o dalším článku kapely? Případně, jak chcete řešit koncerty bez kláves?

Je pravda, že v době vzniku naší kapely se o dalším členovi uvažovalo (jednalo se o klávesáka Vitáka). V té době také vznikly klávesové party, jež můžete slyšet na nové desce. Postupem času z toho však sešlo hlavně kvůli obávanému zvučení kláves (ne vždy člověk narazí na tak šikovného zvukaře, který by dokázal nazvučit 2 kytary a klávesy aby se zároveň nerušily).
Z tohoto důvodu s klávesami při živé prezentaci nepočítáme, jednorázové experimenty však nezavrhuji.

Takže živá produkce bude bez kláves a tedy i bez samplů?

Ano. Bude bez kláves i samplů.

Zpět k Into The Swirl. Prozraď nám, kdo je autorem bookletu? Co si pod tím má člověk představit?

Autorem bookletu je chlapík, který si říká Hans Trasid. Bohužel jsem neměli tu čest ho poznat osobně, neboť působí na Slovensku. Avšak s jeho prací jsme nadmíru spokojeni. Celá koncepce Into The Swirl se zabývá člověkem a jeho existencí, smyslem života, myšlenkovými pochody a osudovými rozhodnutími ve fylozofické rovině, konfrontované s každodenními starostmi a ději v naší společnosti. Booklet tyto "jevy" reflektuje a myslím, že dostatečně věrně.

Mohl by jsi uvést nějaký příklad každodenního stereotypu, starostí a všeho dění v naší společnosti, kterým se jakožto textař zabýváš v MINDWORK? První co tě napadne…

První co mě napadne je asi situace, kterou se tak trochu zabývám ve skladbě Parasite. Je o lidech, kteří žijí ve stínech druhých, nemají vlastní názor, bojí se jakkoliv projevit a ztrácejí tím svou individualitu. Možná je to můj osobní pocit, ale zdá se mi, že jich je mezi námi opravdu hodně. Když bych vzal v potaz jen posluchače muziky, tak kolik z nich poslouchá osobitou hudbu a kolik z nich tzv. mainstream?

Zřejmě bude takových lidí dost, vždycky tu bude nějaký proud, který všechny potáhne. Co táhne Tebe? Kam se řadíš Ty? Asi nekráčíš ve stínu někoho jiného…

Těžko říct, snažím se k životním situacím přistupovat s otevřenou hlavou a přemýšlet o nich. Člověk by se podle mne neměl příliš kategorizovat, pokud chce zůstat v jistých hranicích neomezený a neomezovaný.
 
Nechme filozofování, teď otázka z trochu jiného soudku. Všichni jste výborní muzikanti, kteří své „drahé“ nástroje prohánějí o sto šest. Taky vím, že alespoň polovina MINDWORK je na záletech u jiných spolků. Co si o tom myslíš? Stavíš vždy MINDWORK na první místo před PESSIMIST? Dělají to tak i ostatní?

Mindwork je pro mě prostředek k seberealizaci a velmi mi na něm záleží, tudíž ho pochopitelně upřednostňuji před vším ostatním. Jestli to tak mají i ostatní si netroufnu odpovědět. Každopádně je jasné, že pokud to s touto kapelou budeme do budoucna myslet opravdu vážně, nezbude nám nic jiného, než nechat ostatní hudební aktivity za hlavou. Ale nechci předbíhat, však ono to samo nějak vysublimuje.

Rád vzpomínáš na kapelu ARAWN? Přeci jen je to takový „předskokan“ MINDWORK. Můžeš nám prozradit jak si se dostal k ARAWN a k myšlence založit MINDWORK? 

Na Arawn (potažmo Arawen) vzpomínám moc rád. S tímto názvem mám spojený krásný kus života, na který nikdy nezapomenu. Byli jsme tenkrát neuvěřitelně nadšení pro věc, plní energie a prakticky nic pro nás nebyl problém. Jediné co mě mrzí je, že jsme nestačili všechen tehdejší hudební materiál zaznamenat. S klukama se ještě občas vídám, především s Honzou Fikarem jsme stále dobří přátelé. Pokud by někoho zajímalo o Araw(e)n trochu víc, stručná historie je zde www.arawen.wz.cz.
Jak už jsi naznačil Mindwork je jakýsi následovník Arawen. Tato transformace proběhla zkrátka proto, že jsem tehdy cítil potřebu vtisknout novým skladbám profesionálnější podobu a zároveň potkal lidi, kteří mi s touto potřebou pomohli.

Pojďme se podívat před vznik MINDWORK, vím že jsi dlouhou dobu hledal kvalitní spoluhráče, kteří by splňovali nároky a představy, které jsi měl. Kolik času uběhlo než se to všechno podařilo a jsi spokojený s aktuální sestavou?

Musím konstatovat, že vše šlo mnohem rychleji, než jsem předpokládal. Davida a Adama jsem zlanařil z melodic/progress kapely Deafening Silence, kde jsem v té době také hrál. Adekvátní bicman se hledal cca půl roku a příchodem Filipa se kruh uzavřel. Řekněme, že uvedení Mindworku do provozu trvalo asi tak 3/4 roku.
S aktuální sestavou bych mohl být těžko spokojenější, nejen že si hudebně rozumíme, ale myslím, že jsme i dobrý kolektiv.

Tak to patříte mezi ty šťastnější kapely, protože z vlastní zkušenosti musím konstatovat, že to takhle není úplně všude! (smích). Zřejmě není nic lepšího, než naprostá pohoda mezi lidmi, se kterými pracuješ a trávíš dost volného času. Je to tak?

Samozřejmě, dobré zázemí je základem úspěchu.

Chystáte v nejbližší době s MINDWORK nasadit a koncertovat co to půjde, aby jste představili českému podsvětí aktuální novinku Into The Swirl? Mám na mysli větší koncertní aktivitu, letní festivaly ať už na domácí půdě, nebo v zahraničí? Minulý rok jste byli k vidění a slyšení na letním festivalu Brutal Assault, můžeme se těšit i tento rok?

Pochopitelně máme v plánu koncertovat, co nejvíce, bohužel vzhledem k naší zaneprázdněnosti během nahrávání jsme domlouvání koncertů jaksi vypustili, tudíž nás toho v nejbližší době zas tolik nečeká . Na druhou stranu jsme však navázali spolupráci s novým managerem, takže očekáváme, že se věci dostanou do pohybu.
Na Brutalu se letos bohužel neobjevíme. 

Máte nového managera? Můžeš prozradit víc?

Jmenuje se Pavel Holaj a je to rovněž muzikant (znát ho můžete například z kapely Agarwean). Jeho organizační schopnosti jsou na dobré úrovni a hlavně ho naše hudba zajímá.

To je velice pozitivní zpráva, určitě se hnete dopředu. Sázíte na to?

Nesázíme, ale věříme.

Kapela MINDWORK je už celkem zavedený a známý pojem i když neexistujete dlouho, jistě Vás to všechny těší. Jak vnímáš současné počínání fanoušků, ať už se jedná o fanoušky MINDWORK či jiných kapel?

Nevšiml jsem si, že bychom byli známým a zavedeným pojmem, ale samozřejmě jakékoliv reakce fanoušků nás potěší zejména pro jejich bezprostřednost. Co se týče fanoušků a posluchačské obce jako takové, mám rozporuplné pocity. Řekl bych, že poslední dobou lidi berou hudbu jako naprostou samozřejmost a přestávají mít chuť za ní platit, což se dá pochopit vzhledem k dnešním možnostem kdy lze cokoliv stáhnout z internetu. Co mě ale mrzí je jejich lenost přijít svou oblíbenou kapelu podpořit na živo.
Na druhou stranu dobře vím, že jsou mezi námi stále opravdoví nadšenci, které například pravidelně potkávám na koncertech. Vám patří velký dík!

Co si myslíš o aktuální hudební scéně tady u nás? Myslíš si, že je na tom tuzemská scéna dobře? Plodí kvalitní kapely? Nebo si naopak myslíš, že u nás to nestojí za nic a je lepší se poohlížet raději za hranicemi?

Přiznám se, že tuzemskou scénu tolik nesleduji, ale rozhodně si nemyslím, že by zde byla nouze o kvalitní kapely. Co jim však brání v úspěchu je podle mne jistá forma neprůbojnosti a odevzdání se faktu, že za hranice se česká kapela dostat nemůže. Ale jak říkám, kvalitní hudba tu určitě je. Za sebe mohu zmínit například Despise, Forgotten Silence, Abstract Essence, Translunaria, Personal Signet.

Určitě by jste tohle chtěli s MINDWORK změnit. Jaké jsou další plány do budoucna, můžeš něco prozradit?

Rozhodně se o to pokoušíme. Například v tuhle chvíli se rýsuje docela zajímavá jednorázová spolupráce s francouzským vydavatelstvím Metal Factory Records, která se týká legendární kapely Cynic. Víc zatím nechci prozrazovat, abych to nezakřikl (smích).

To zní opravdu velmi dobře. U CYNIC jistě nacházíš spoustu inspirace, není to tak? Prozraď nám nějaké mezníky kapel, které Tě ovlivnily a ovlivňují do teď.

Nebráním se žádné hudbě, většina muziky je nějakým způsobem inspirativní. Cynic patří mezi moje „srdcovky“ především pro svůj neobvyklý a zároveň přirozený skladatelský přístup.
Vyjmenovávat interprety, kteří mě nějakým způsobem ovlivnily by bylo opravdu na dlouho a pochybuji, že by to někoho zajímalo. Stylově se jedná především o jazz/rock, metal všeho druhu a přiměřeně klasickou hudbu.

Dobrá, předposlední otázka bude směřovat opět k MINDWORK. Nalákáš nás na nějaké nejbližší koncerty, které máte v plánu odehrát?

Velmi rád, moc jich však nebude. První koncert v nejbližší době odehrajeme 30.4. v Praze v klubu Exit Chmelnice spolu s Laniena Mentis a 100%. To je zároveň první koncert, kde bude k zakoupení naše debutové CD. Další nejspíš následuje až 3.6. v pražském klubu Futurum, kde vystoupíme po boku Filipovy druhé kapely Lammoth a nadějných Fenris z Jirkova

Chtěl bych Ti poděkoval za ochotu a vstřícnost, s jakou si do rozhovoru šel. Rád bych Ti popřál mnoho úspěchů s MINDWORK a ať se ti daří i v osobním životě. Chtěl bys něco vzkázat fanouškům a čtenářům Fobie? Nebo je něco, co by jsi ještě rád zveřejnil?
 
Já děkuji Tobě. Navzdory tomu, že to byl u obou z nás "rozhovorový debut", výsledek snad bude stát za to (smích). Fanouškům a čtenářům Fobie bych chtěl poděkovat a vzkázat jim, ať nepřestanou podporovat kvalitní tuzemské kapely.

http://bandzone.cz/mindwork

www.mindwork.cz

http://www.myspace.com/freedomofmentality



Zveřejněno: 20. 04. 2009
Přečteno:
3261 x
Autor: Orbb | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář