Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

SKYFORGER (LAT), HROMOVLAD (SK), ŽREC, ETHEREAL PANDEMONIUM (SK)

Páteční večer hostil Randal klub ve slovenské metropoli čtveřici pagan folk metalových skupin. Na poslední chvíli svou účast odvolala kapela PANYCHIDA, kterých kytaristu skolila nemoc. I tak byla sestava víc než lákavá a tak jsme vyrazili vstříc bratislavským uličkám.

Kolem sedmé hodiny se kolem klubu motala asi stovka lidí, celkovou návštěvnost bych odhadovala zhruba na tři sta lidí. Díky výpadku výše zmiňovaného interpreta se začátek o několik desítek minut posunul, i tak začínali ETHEREAL PANDEMONIUM zvučit v prázdném sálu. Úvodní tóny jejich vystoupení ale přilákali k pódiu pohanské fanoušky, kteří se po celý večer výborně bavili, aktivně pařili a vytvořili skutečně výbornou atmosféru. Je to už několik let, co jsem měla tu čest vidět na živo ETHEREAL PANDEMONIUM a vzhledem k tomu, že se mi tato banda váže na ranní metalové roky, hodně jsem očekávala. Musím se ale přiznat, že jsem zažila spíše drobné zklamání než výrazné nadšení. Do určité míry se na dojmu z jejich setu podepsal špatný zvuk, díky kterému jsem měla problém rozpoznat i důvěrně známé skladby. Druhým a čistě subjektivním negativem je směr, kterým se tato kapela vydala. Od pohanských začátku, kdy si jako první ze slovenských pagan metalových kapel dupali cestičku temnými lesy, se obrátili směrem k rocku a jejich set mi chvílemi připomínal DYING PASSION snad jen s tím rozdílem, že tato česká kapela disponuje skutečně kvalitním vokálem, co se o EP nedá říct. Bylo mi hodně líto, že Vidara bylo slyšet snad jenom v jediné skladbě a zbytek měla vokálový prím Zuzana. Její zpěv mi více než nesedl a hodně často ulítal k falešným vodám. Jediné, co mě skutečně potěšilo, byli dvě závěrečné hitovky Balada O Formanovi a Páslo Dievča Pávy, které si všichni s chutí s kapelou zazpívali. S lítostí musím přiznat, že staří známý EP jsou pryč a je tady naprosto nová kapela, která si snad najde dostatek nových příznivců.

Jako druhá se na pódiu objevuje mně důvěrně známá kapela ŽREC doprovázena hlasitým přivítáním publika. Je vidět, že oblíbenost kapely překročila hranice a i zde má dostatek svých příznivců. Bohužel ti si dnes nepřišli na své. Set kapely doprovázeli výrazné problémy s nazvučením, nepovedlo se zprovoznit housle a klávesy jely jenom zčásti. Ani dlouhé zkoušení různých kabelů nepomohlo a když rezignoval i zvukař, z mého pohledu nijak zvlášť se snažící, nezůstalo bandě nic jiného, než odehrát několik písní bez houslí a s hrozným zvukem. Znechucení bylo znát snad jenom na kapele, protože fanoušci nadšeně pokřikovali a zpívali úvodní slova skladby Lystoczku Czerwenyj, na kterou nakonec taky došlo. Osobně by pokažené vystoupené bylo hodně líto, protože jsem měla tu čest naživo už několikrát a vždy šlo o výbornou show, další důvod proč se vydat na jejich další koncert.

Problémy se zvukem jako by uťal s příchodem HROMOVLAD, jedné z nejlepších aktuálně hrajících slovenských kapel. Jejich oblíbenost stoupá koncert od koncertu a bylo znát, že pro slovenské publikum je důvěrně známá. Kapela předvedla výborný výkon a svůj set si náležitě užívala. V publiku se strhlo kvalitní pogo a fanoušci vyvolávali jména skladeb. Dostalo se na obě desky „Ohňa Hlad, Vody Chlad“ i „Vládca Lesov, Skalných Stien“, odzněli skladby jako Posledný z posledných nebo Ohňa hlad, vody chlad. Pokud se nepletu, v playlistu se objevily i dvě z aktuálně vydaného split CD „Peruna“ a to Dotyk Ohňa a V Černi Zeme Ukryté. Celkově výborné vystoupení, na které navázal dnešní hlavní interpret.

SKYFORGER není nutno představovat, protože tato legenda folk metalu se se svými 4 deskami nezapomenutelně vryla do metalové historie. Na podzim minulého roku kapela oznámila příchod nového kytaristu Martinse a nahrávaní nového studiového alba. Obě tyto novinky měli návštěvníci Apocalypse Pagan Festu možnost si „osahat“. Charizmatický zpěvák Peter nám nemladší přírůstek v kapele oficiálně představil a došlo i k ukázkám z nové desky. V playlistu kapely se objevili i skladby ze starších desek a tak se vystoupení neslo v krásně energickém a bojovném duchu. Mimo výborného hudebního výkonu kapela předváděla i skvělou vizuální show a strhla tak všechny přítomné včetně mě. Výrazně folkové vyznění se v nových skladbách posouvá trochu do úzadí a vystupují prvky thrashe a tak je jasné, že se SKYFORGER rozhodli jít novou cestou. Co mě mrzelo byl kolísající zvuk, chvílemi všechny nástroje splývali a Zirgsův vokál byl málo slyšet, i tak šlo o vynikají představení, které fanoušci odměnili hlasitým potleskem a kapela musela přidávat.

Dnešní večer byl jednou z dalších výborných akcí zaštítěných pod Apocalypse Entertainment. Po odchodu z klubu nás díky absenci spojů do moravské metropole čekalo přespání na luxusní, ukrajinské ubytovně v záhadné, průmyslové části Bratislavy. Ve vlaku směr Brno se rozhodujeme vystoupit v Břeclavi a absolvovat SKYFORGER znovu na Bloodfestě v Miloticích, ale to už je jiný příběh.


Zveřejněno: 10. 04. 2009
Přečteno:
3311 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 04. 2009 08:56 napsal/a Apocalypse
Satrapold
Velmi rad by som bol dovolil Hromovladu hrat aj dlhsie (aj ked tych 40 minut nie je zrovna malo), ale tesne pred ich setom sme pri ubytovavani sofera Skyforgeru zistili, ze ubytovna, ktora o sebe pri bookovani tvrdila, ze je nonstopka, nonstopkou naozaj nebola = tlacil nas cas a nebola ina moznost, zial.
14. 04. 2009 09:51 napsal/a Satrapold
Dobry koncert
Koncert som si skutocne uzil - hlavne fantasticku show Hromovladu, ktori dokazali v obecenstve rozputat skutocne metalove peklo. Skoda ze im organizator nedovolil odohrat viac skladieb - trochu ma s tym nastval. Dost ma mrzi mizerny zvuk Ethereal Pandemonia a neskutocne problemy s ozvucenim pri Zreci, bolo mi tych chalanov velmi luto. Na druhej strane musim povedat ze som bol trochu sklamany zvukom Skyforgeru a tak trochu aj vyberom skladieb. Ale som rad ze sa podarilo zorganizovat taky vyborny pagan koncert a uz sa tesim na dalsiu podobnu akciu.
10. 04. 2009 00:34 napsal/a Nathanella
Fotky
Rozšířená galerie zde: http://www.photomusic.cz/report/42-apocalypse-pagan-fest.html