Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SQUASH BOWELS (PL), EPITOME (PL), FLESHLESS, CARNIVORA, FELISHA, SPASM, 40GRADI (CRO), JIG-AI, FLESHLESS, SPINELESS FUCKERS

Po drobných komplikacích a delším přemýšlení jsem se nakonec přece jen na valentýnskou sobotu vybrala do daleké zasněžené Ostravy na romantikou překypující akci Guttural Gore Grind Mafia, kterou zde organizoval Crystal Productions. Vzhledem k blízkým vztahům s jedním z organizátorů si pro dnešní večer zkouším, co to znamená akci organizovat a potažmo i řídit na místě.  Během celého večera pobíhám od distra k pódiu a pořád se nestíhám divit, co jsou ti grindeři zač. :-) Klub se otevírá kolem třetí hodiny a už v době našeho příchodu se zde vyskytují první kusy fanoušků. Rozložíme distro a přichází první kapela dnešního večera, která po krátkém zvučení začíná jedno z devíti dnešních úchylných vystoupení.

CARNIVORA se jako úvodní kapela zdá být velice dobrou volbou, protože je jasné, že je pro přítomné dobře známá. Kluci nastoupili ve slušivých oblečcích laděných do ružovo-fialova a skutečně jim to sluší. Sluší to i chytlavému, tanečnímu grindu v jejich podání. Vzhledem k tomu, že mi tento styl nic neříká, nic moc více asi nedodám, spíše jen, že vystoupení těchto masožravců bylo v rámci tohoto večera jedno z těch lepších.

Se slušivými oblečky mohu jen souhlasit. :-) Snad poprvé kluci nenechali zpěváka Martina v převleku samotného a hned bylo o legraci postaráno. Převážně se skotačilo na vály z dema „Obscene Culture“, přičemž zazněly i hymny od GUT nebo GRONIBARD. Čistý a profesionální zvuk, minimum chyb a opravdová radost z hraní jsou hlavní atributy, díky nimž si CARNIVORA může tohle vystoupení zaznamenat jako jedno ze svých nejvydařejenších.

Jako druhá se na pódiu objevuje trojice pod jménem FELISHA. Hadgi hned na úvod ztrácí stylové brýle, ale jinak jde všechno celkem dobře. Kapelu jsem nikdy předtím neviděla a tak více méně nemůžu porovnávat, ale z dnešního výkonu jsem měla tak 70% pocit.

Velice zvláštní porno-gore-grind úkaz na naší scéně:-). Nevím v které hospodě a jak se přesně tento nápad zrodil, nicméně sestava Lukáš - SPASM za bicími, Hadgi - DISFIGURED CORPSE a Pitris - G.O.R.E. s kytarami a mikrofony zaručovala kvalitní zážitek. FELISHA měla celkem 3 zkoušky a za měsíc fungování jim to šlapalo nadmíru dobře. Ostřejší songy pak skvěle doplnili netradiční předělávky od DEEP PURPLE a PUNGENT STENCH, zkrátka těšme se na další koncerty.

Přesně podle harmonogramu a bez zbytečných průtahů nastupuje první dnešní (pro mě osobně) známější banda SPASM a díky oblečku zpěváka začíná GGG Mafia dostávat skutečně grindový nádech. Stojíc těsně pod pódiem vidím více detailů, než bych v určitých chvílích sama ráda, ale co fotograf neudělá pro nějaký ten zajímavý záběr:-). SPASM jedou od prvního songu naplno a nekompromisně šijou do lidí svůj nejnovější materiál z desky „Paraphylic Elegies“. Tanečního rytmu se ochotně ujme skupinka nadšenců a pod pódiem se paří, jak se patří na tento styl.

Ke SPASM není takřka co dodávat. Radim zvolil pro dnešní večer snad svůj nejodvážnější a nejperverznější obleček, který v šatníku našel (a moc toho hledat nemusel :-)) a když od jednoho z fanoušků dostal valentýnku v podobě lízátka ve tvaru srdíčka, málem jsem se popukal smíchy. Hudebně výtečné, zvukově mistrovské a jednoznačně jedno z nejsilnějších vystoupení večera. Přejmenování klenotu „Miss Piss Junior“ na „Miss Piss Senior“ už byla jen skvělá tečka na závěr.

Čtyřku pro dnešní večer nosí první zahraniční návštěva, chorvatští 40GRADI. Usměvavá mladá kapela s chytlavými songy a zběsilou rychlostí si během okamžiku omotá lidi kolem prstu a strhne je do divokého poga. Kapela se přišla představit fanouškům grindu před svým debutovým vystoupením na letošním Obscene Extreme a myslím, že si dnešním vystoupení zabezpečili kvalitní skupinku fans pod prkny Obscenu. Později v noci jsem měla tu čest zjistit, že kapela umí nejen hrát, ale také pít. Kluky jsme ubytovali a oni nás za odměnu hostili rakijou, kterou nabídli fans i v Tančírně. Vypilo se snad všechno, co ten večer teklo kolem a po krátkém, ale výživném spánku se pokračovalo s pitím i kolem nedělního oběda. Došlo i na nějaké ty grindové scénky a fotky, podrobnosti bokem, kluci se ukázali jako moc fajn.

40GRADI jsem viděl jen kousíček, ale hned z pár písní bylo jasné, že tenhle zběsilý grind ve stylu NCC i se špetkou AHUMADO GRANUJO bude mít dnešní večer obrovský úspěch. Chorvati na pódiu byli jako doma, důkazem toho byl asi nejvíc zpěvák Andy, což je ostatně vidět na fotkách, haha. Při následné afterparty s pitím zvaném Viljamovka, tedy výše zmíněná Rakija z hrušek, jsme si dokonce už mohli česko-chorvatsko-anglicky povídat a že to byla nezapomenutelná palba, kde se panáky sázeli jeden za druhým, netřeba zmiňovat :-).

Ale zpátky do Tančírny. Dalšími v pořadí jsou pražští JIG-AI, které jsem jako jednu z mála dnešních kapel měla už tu čest vidět. Jejich vystoupení bych klasifikovala jako standardní, úderný, rychlý a klasicky úchylný grind v jejich podání má své specifické kouzlo. To sice naleznete i na jejich extrémně znějícím aktuálním počinu „Katana Orgy“, ale živé vystoupení je živé vystoupení. Trojice sice neprezentuje výběr sadomasochistického šatníku, ale i tak patří k nejlepším bandám svého stylu u nás.

Trojici Mozek, Burák a Štefy každý greender dobře zná. O jejich kvalitách není pochyb a obě nahrávky, které zatím JIG-AI natočily drtí každého, kdo o ně jen zavadí. Set jsem bohužel slyšel i zahlédl jen z dálky, takže jestli se jim dnes vystoupení podařilo méně nebo více netuším. Nicméně minimálně na kultovní „Shu-Lin“ všichni v kotli přítomní řádili jaksepatří.
 
V této chvíli vnímám čas a podobné věci už jen okrajově, protože začínám mít pocit, že jsem v klubu celou věčnost. Z únavy mě strhne FLESHLESS, na které jsem se skutečně těšila a kterých death metalem šmrnclý grind mi učaroval na Kaltenbachu minulé léto. Nevím, zda to byl jenom můj pocit, ale dnešní set neměl celých 100%. Musím uznat, že vystoupení to bylo kvalitní a dobře odprezentované, ale trochu tomu scházela šťáva. V celkovém vyznění ale skutečně kvalitní provedení a profesionalita, kterou tato kapela má a dává do každého koncertu.

Vláďa a spol. s FLESHLESS odehráli svůj standardní set, a protože jde o FLESHLESS tak set výborný, ostatně jak jsme všichni očekávali. Fans jakoby na okamžik usnuli, protože se mi zdálo, že kotel  prořídl, nicméně nepodařilo se mi zjistit, čím to bylo. Hrálo se snad z každého alba a samozřejmě nebylo zapomenuto na hitovky z posledního CD jako „Hate Is Born“ nebo „D-Flesh“.  

V této chvíli si společně s organizátory říkáme, že jde všechno skvěle a hladce a že po výkonnostní stránce žádná z kapel vysloveně nezklamala. Co nebylo, ale přišlo s dalšími vystupujícími. Polští EPITOME sice nastupují ve slušivých pitevních hábitech, ale jejich výkon na pódiu nijak smrtelný nebyl. Zpěvák a baskytarista se sice snažili komunikovat s publikem a hecovat fanoušky, ale zbytek se tvářil dosti otráveně, co bylo znát i na provedení. Pro mě osobně asi jedno z nejhorších dnešních setů a pro mnohé, jak bylo slyšet, velké zklamání.

Přišel čas na první polské zástupce tohoto večera, EPITOME. Visáž od svého setu na OBSCENE EXTREME v roce 2006 nezměnili, takže je zřejmé, že se svými patologickými plášti už pánové srostli a jde o jasné poznávací znamení. Nevím, jestli jsem byl už trochu nahluchlý, ale zdálo se mi, že zvukově EPITOME byli asi doposud nejméně výrazní a i díky tomu jsem poznal jen jediný kultovní hit „Pukeman“. EPITOME dnes také představili svého nového zpěváka, Gabiho, ze slovenských OBLITERATE a o posilu jde vysoce kvalitní.  Příjemné vystoupení, při kterém nepletu-li se zazněl i cover od amerických MORTICIAN, jen škoda toho zvuku.

S předposlední kapelou dochází k drobné úpravě pořadí a nastupují SQUASH BOWELS, pro mnohé notoricky známá banda. Volba pozvat je na dnešní show byla inspirována jejich romantickou deskou „Love Songs“ a nutno říct, že to na pódiu romantikou jenom sršelo. Když Valentýn tak pořádně a když grind tak SQUASH BOWELS. Pánové s kytarami mají novou posilu za bicími, a jak to chodí, každá změna kapelu inspiruje a hecuje k práci a výkonu. Výkon se dal poznat během skvělého vystoupení a práci bude moci zhodnotit každý, kdo si pořídí právě připravované a v dubnu nahrávané nové album „Grinvirus“. Podle předvedené kvality bude na co se těšit.

Totálně vražedný set! SQUASH BOWELS zkrátka neměli chybu, co song to kult, vynikající nový bubeník a samozřejmě nechyběla nějaká ta ochutnávka z „Grindvirus“. Stačilo se pouze zaposlouchat a vkročit do šíleného poga, z kterého nebylo úniku.  :-) GrindNADstandart navždy!

Úkol uzavření mini festu pro dnešní večer tak nakonec nezůstal headlinerům ale brňákům SPINELESS FUCKERS, kteří se své úlohy chopili víc než dobře. Opět pro mě známá banda i dnes předvedla výborný výkon a jejich hravý a pestrý grind mě skutečně potěšil. Výborné bicí a herecký talent zpěváka dávají této kapele unikátní rozměr, a když zazněly kultovní „Emo pičo“ a „KokaKola Kamion“ pár zbylých fans to roztočilo.

Jelikož časově se nám akce asi o 45 minut posunula, spousta grinderů s posledním válem SQUASH BOWELS zmizela a to udělali obrovskou chybu! Ti kdo zůstali, nelitovali, protože SPINELESS FUCKERS z Brna náš taneční večírek pro zamilované ukončili vskutku ukázkově! Debut „Piggy Puppies“ už většina přítomných měla dobře neposlouchaný a to včetně 40GRADI, kteří si v kotli dosyta užívali každý song, každou grimasu Kuřete i Reefův úder do bicích. Spousta nových písní, z nichž musím vyzdvihnout naprosto geniální „Emo Pičo 2“ s neuvěřitelně dlouhým a složitým textem, kultovky se zmiňovaného „Piggy Puppies“, kde pro změnu nejznámější hit „Koka Kola Kamion“ zazněl dokonce i podruhé jako přídavek.  Lepší závěr jsme si určitě nemohli přát.

Vracím se k distru a uvědomuji si, že to skončilo. Musím uznat, že je to zvláštní pocit, když člověk investuje tolik energie do příprav a ono to tak rychle uletí, ale to je asi normální. Spokojenost vládne jak na straně kapel, tak na straně organizátorů a doufám i fans. Balíme kluky z 40GRADI a odcházíme na dlouhou afterparty domů, kde se opět rozjíždí pravá grindová jízda a ještě několikrát zazní „KokaKola Kamion“, hold se nám Chorvati zamilovali do SPINELESS FUCKERS. Hlava mě bolí až doteď ale to je prostě grind.

Akce dopadla, jak jsme si přáli a to nás samozřejmě těší, moc děkujeme všem, kdo akci přišli podpořit a kdo nám pomohli, jmenovitě pak hlavně Nathy, která se obětovala jako nikdo jiný. Za rok se tedy nezapomeňte těšit na druhé pokračování!

Normální text Nathanella, kurzíva Anxur.


Zveřejněno: 18. 02. 2009
Přečteno:
3202 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář