Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

BRATRSTVO LUNY – Nomen Rosae MCD 2008, LunArt Records

Před přečtením této krátké recenze doporučuji nalistovat zhruba rok starou recenzi na první nahrávku Bratrstva Luny zde.  Proč? No protože obě skladby, které se nachází na „novém“ mini CD, se už objevily na předchozí Gotické duši. Takže se nabízí další „proč?“ – proč kapela vydává obě skladby znovu?

Ti, kteří nahoře klikli a přečetli recenzi na Gotickou duši vědí, že na debutu byly klasicky nahrány pouze kytary a ostatní nástroje byly nasimulovány pomocí samplů (hlavně bicí zněly hodně synteticky). Na Nomen Rosae je ústřední duo Hrabě R.X.Thámo (verše, aura, supervize) – Lord Darkthep (kytary) doplněno hostujícím bubeníkem Kobdzeyem (který je znám třeba ze spolupráce se Scenery) a basákem Haikem (ten zase vyrábí kytary). Nechybí samozřejmě ani zpěvák Maestro Xpil a Piotr Pšotek (samply), kteří se podíleli na nahrávání předchozího materiálu. Takže odpověď na druhé „proč?“ je tedy zřejmá, Hrabě a Lord vyslyšeli volání po živých nástrojích ve většině ohlasů na prvotinu.

Obě skladby doznaly tu větší, tu menší úpravy, Jméno růže dokonce v názvu, ve kterém nahradila češtinu latina. Právě Nomen Rosae je na mini CD umístěna jako první a proti původní verzi jsou změny markantní. V první řadě díky zapojení vzpomínaných živých bubnů, výrazné baskytary i mnohem přirozenějších kláves. V druhém sledu významně přitlačil na pilu i Maestro Xpil, který pracuje s hlasem variabilněji – zatímco napoprvé v podstatě nasadil jeden výraz, tentokrát začíná šepotem, přechází v klasický čistý zpěv a v latinsky zpívaném refrénu se nebojí ani dramatičtější polohy, po které jsem minule volal. Ve druhém songu hraje prim kytara a k modifikacím pánové přistoupili umírněněji. Klávesy trochu více „zvoní“, výkřiky nahradila civilnější poloha zpěvu a skladba díky tomu zní dospěleji. Další plusové body pro obě písně pak přináší dynamičtější a barevnější zvuk (studia Kobdzey a Sono).

Komunita gotického rocku je známá tím, že klade důraz na to, aby všechno stylově vypadalo. A Bratrstvo Luny tuhle hru přijímá. Důkazem budiž nejen fotografie obou protagonistů v kostýmech, ale také stylový, kvalitně zpracovaný obal, ve kterém není místo pro jiné než melancholické barvy a chybět nesmí měsíc v úplňku. Minule jsem žehral, že cédéčka jsou pouze pálená, tentokrát je lisovaný nosič dalším signálem profesionální práce kapely.

Zlepšení proti Gotické duši je nepopíratelné a kromě kvalitnější produkce se na něm podepsaly nástroje v rukou živých muzikantů a pestřejší aranžmá. O tom, jestli Bratrstvo Luny dokáže vystřídat na trůnu českého gotického rocku XIII. století, ale rozhodne až chystané plnohodnotné album.

Seznam skladeb:

  1. Nomen Rosae
  2. Bratrstvo Luny

Čas: 7:49

www.bratrstvoluny.com


Zveřejněno: 01. 03. 2009
Přečteno:
3784 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář