Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

TROLLECH, PANYCHIDA, VESNA, ILL CROW a ENWYLION

Dva týdny po začátku roku 2009 měla Ostrava tu čest hostit akci, která pod jménem Slovanský bál přivedla do této severomoravské metropole pětici českých pagan black metalových kapel. Trojice metalových stálic, černým perem vepsaných do českých undergroundových historií, zaručovala vysokou kvalitu dnešní akce a podporující dvě domácí smečky tak dostali příležitost zahrát si před publikem o zhruba dvě stě lidech.

Do klubu jsme dorazili kolem sedmé hodiny a připojili se k téměř dvou stovkám postávajících černooděnců, očekávajících první dnešní kapelu. Za chvíli se sice na pódiu objevuje několik mladých pánů, ale na jejich set musíme čekat až do 8. hodiny, kdy ILL CROW konečně začínají hrát. Kapela sice funguje už nějaké dva roky, ale koncem toho minulého v ní došlo k výrazným personálním změnám a změnil se i hudební směr, kterým se tato mladá banda z Havířova rozhodla jít. Výměna dvou kytaristů v jednom období je problém i pro kapelu zahranou a zkušenou a není lehké začínat s novými členy. ILL CROW ale zdá se chytili druhý dech a změnu vnímají jenom pozitivně. Své vystoupení si patřičně užívali a fanoušci měli možnost vychutnat si i nový prvek v jejich projevu, kterým se stali folkové nástroje. Prvek sice sympatický, ale ani on nepomohl zahladit do uší bijící nesehranost kapely. Chvílemi jsem měla pocit, že se členové navzájem neslyší a každý si hraje to své. Ze začátku se mi zdálo, že jde o chybu zvuku, ale postupně mi došlo, že pramen mého špatného dojmu bude skutečně kapela. Potenciál a dobré nápady v tom určitě jsou, ale chce to ještě hodně práce a dolaďování.

Druhý interpret dnešního večera už patří do trojice výše zmiňovaných stálic českého podhoubí. VESNA sebou přinesla kus svého folkově pojatého metalu a stejně jako zhruba půl roku zpátky v Praze, i dnes do svého playlistu zařadila i několik skladeb ADULTERY. Díky tomu se tempo na pódiu střídalo od příjemně melodického a pomalého přes zběsilejší a divočejší. Publikum očividně tvorbu kapely důvěrně znalo a díky tomu se pod pódiem rozpoutalo první taneční běsnění. Zvuk byl v této chvíli už na docela vysoké úrovni a tak byli výborně slyšet jak kytary s bicími tak housle a zpěv. Kluci odvedli na pódiu výbornou práci a své vystoupení už tradičně doplnili specifickou tradiční mluvou.

Dalšími v pořadí jsou na plánu TROLLECH. Je snad zbytečné představovat tyto pekelníky, protože jejich pouť korunami stromů zasáhla do všech koutů českých krajů. Svůj svižný a hutný black metal rozjeli, jak je na jejich poměry běžné, bez otálení naplno a rozpoutali v Tančírně hotové peklo. Pro mě osobně poměrně známý playlist obsahoval skladby z alb jako „Skryti v mlze“ nebo „Svatoboj“, zazněly hitovky jako Stromy Jsou v Nás nebo Poustevník. Po vykřičení se přídavku se fanoušci dočkali i Od Kolébky po Rakev a tak TROLLECH ukončili své vystoupení vskutku výtečně. Dnes to ale nebylo bez chyb. Na úvod štrajkovala technika a Morbivod bojoval s efektem, pak bylo možné rozpoznat drobné chybičky v provedení, ale i tak šlo o výborné vystoupení, které fanoušci odměnili hlasitým potleskem. Nové stránky (www.trollech.com) spuštěné začátkem roku budou v blízké době informovat o následovníkovi posledního alba, splitku s HEIDEN z roku 2007.

Útroby klubu se po TROLLECH do určité míry vyprázdnili, ale všichni ti, kteří odešli, můžou litovat, protože to co předvedla PANYCHIDA, tady dnes nepředvedl nikdo jiný. Od prvních tónů kytar bylo jasné, že tohle bude jiné kafe, ale že až tak horké jsem nedoufala ni já. Trochu mě zklamalo, že s kapelou nepřijela nová zpěvačka Appia, ta si ale dnes plnila hudební povinnosti se svou druhou kapelou BELLIGERENCE. Místo ní se ale za mikrofon postavil sám pán Morbivod a tak měli přítomní jedinečnou a snad už nikdy v budoucnu se nezopakující příležitost vidět kapelu na pódiu v tomto složení. PANYCHIDA v plné kráse předvedla umění svých technicky zručných kytaristů a rychlé a propracované sóla následovaly jedno po druhém. Výborná technika, neuvěřitelná rychlost a zároveň krásně čitelný motiv a melodie. Strunovou virtuozitu výborně doplňovali bicí, za kterými seděl Honza Kapák (AVENGER), nestálý stálý člen kapely, který dokázal, že hranice rychlosti se dají posouvat. To vše ve spojení s chorobným, temný murmurem Morbivoda, který bez jediného zaváhání odzpíval dva koncerty za sebou, dalo výborné vystoupení a skvělý zážitek. Kapela představila i novinku, která se objeví na plánovaném albu a ať přemýšlím, jak přemýšlím, napadá mě jediné hodnocení: mazeeeec.

Chvilku mi trvá, než se vzpamatuju a to se už na pódiu chystá poslední dnešní interpret. ENWYLION byli pro mě tak trochu záhadou, protože se mi o nich nepodařilo sehnat téměř žádné informace, nicméně před nás předstupuje pětice pánů. Trojici držící kytary, z nichž jeden je také zpěvákem, doplňuje klávesista a bubeník. Hudebně se tato kapela pohybuje ve vodách black death metalu, ale jejich vystoupení mě jinak zvlášť nezaujalo, či lépe řečeno, objevilo se pár elementů, které mě spíš odradili. V této chvíli už poloprázdný klub mi umožňuje dostatečně vidět na celou kapelu, a proto mě překvapí, když si jeden z kytaristů popojde do zadního prostoru pódia a při svém hraní sedí. Klávesista se tváří, jako by to už chtěl mít dnešní vystoupení co nejdříve za sebou a tak jediným, kdo se zdá aspoň trochu snaží, zůstává zpěvák a kytarista v jedné osobě. Nevím jak ostatní, ale mě to nepřesvědčilo, abych zůstala před pódiem a tak toto poměrně odfláknuté vystoupení poslouchám z povzdálí.

Trochu špatný závěr jinak výborné akce, na které pro mě osobně získala prvenství svým uměním a výkonem PANYCHIDA.


Zveřejněno: 21. 01. 2009
Přečteno:
3173 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 01. 2009 01:50 napsal/a Mirek
???
Pan Elrabor to zdá se mi trochu přehání a myslím si, že je dokonce uplnej magor!!!! Jeho prznění jazyka je debilsmem do nebe volajícím... A jestli je toto \"moravština\" (nebo co to jako má být??) tak ... ehm ... \"byx\" znamená co??? Ano, většina kapel (a nejen jich) hraje nějaké ty role, ovšem toto je opravdu velká kravina!! A to co hraje VESNA je velká komedie!! \"Cosh?, nemyslísh?\" Velmi úsměvné...
27. 01. 2009 08:28 napsal/a Elrabor
pětice českých kapel
Ná, tož já byx snad eném vytknůl jednu vjec. A to, že né všecky kapely sú české. Ná ale nevadjí, šak my sa ešče pokusíme to objasnit. Slava
23. 01. 2009 18:57 napsal/a Necronom
reakce na příspěvek Pissheada
Panychida mela dobry zvuk a vyborně byli sehraní. Ale aby se dala prirovnat k Vai/Satriani museli by kapeli drtit Punk. Ani jedna kapela nemela kytarovou linku ze bych stal s otevrenou pusou, ale ani jedna kapela nedrtila jenom akordy. Na koncerte taky zalezi na zvuku, vybaveni a hlavne sehranosti cele skupiny ...ve ktere obe kapely zaostavaly. Můj názor...
23. 01. 2009 17:14 napsal/a vlastik illcrow
je to uplně přesne
maš pravdu autore članku.je třeba naši kapelu sehrat ten koncert byl pronas takovy uspěchany chtělo to počkat jedine co mužem slibit je to že se vice sehrajem a nabereme opět vice zkušeností a přidame novou tvorbu.Ono to byla opravdu makačka dat to znovu dokupi ale za mě jsem rad že ILLCROW pokračuje
23. 01. 2009 13:56 napsal/a Nathanella
trochu nadsázky
No, ďakujem za komentár. Vieš, ono je treba zrovna asi toto slovné spojenie brať dosť s nadsázkou a nie úplně doslova. PANYCHIDA ale skutočne zahrala výborný koncert a mňa to v tej chvíli tak zobralo za všetky orgány, že som to chcela vyjadriť takto. K objektivite by som ti mohla napísať veľmi dlhý komentár, ale nikam by to neviedlo. Ale len jeden príklad, to že ty neočakávaš v pagan black metale rýchle a prepracované sóla je tiež subjektívny názor. Sólo nemusí byť trojminútová strunová masturbácia... A posledná pripomienka, autor je autorka prosím :D :D :D (znovu prosím ber s nadsázkou)