Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Čtvrtek osmého ledna se v brněnském klubu Melodka opět rozezvučely hutné kytary a murmové zpěvy. V rámci akce Bitva o Šalingrad II. se zde představili tři death metalové kapely, z nichž jediná zahraniční přijela z Chorvatska.

Podle plánu se kolem sedmé hodiny na pódiu formují EDAIN a svůj set začínají přibližně před padesátkou lidí. Během celého večera zůstává klub poměrně prázdný, ale fanoušci se „hecli“ a zapařili a tak vládne příjemná atmosféra. EDAIN jsou progresivní death metalovou kapelou, ve které se to hemží bývalými členy seskupení jako ABSURD CONFLICT nebo CARBON DIOXIDE. A že nejde o žádné začátečníky bylo i znát. Rychlý a melodický death metal se vyznačoval skvělou kytarovou hrou plnou složitějších vyhrávek a melodických, chytlavých sól. Bez ohledu na počet lidí pod pódiem si kapela své vystoupení užívala naplno a věřím, že pokud by hrála v lepším čase a před více lidmi, strhlo by se divoké pogo. Nicméně se této kapele povedlo pozdvihnout mě z únavy pracovního dne a strhnout do víru progresivního death metalu s občasným úskokem k rockovejším vyhrávkám. Jako jeden z nejlepších výkonů bych hodnotila zpěv Martina Brnovjáka, známe to postavičky českého podhoubí. Jeho čistý i murmurový zpěv je vyrovnaný, stabilní, dostatečně melodický i agresivní. U EDAIN se místy přibližuje až ke grindovejšímu projevu a celkově mě svou rozmanitostí i hloubkou hodně zaujal. Jediná výtka by snad směřovala k jeho posedávání na kraji pódia, které docela ubralo energii vystoupení, ale hold, únava je únava. :-)

Druhými bojovníky dnešní bitvy byli brutálnější SMASHED FACE, které jsem měla tu čest vidět na živo poprvé. Kapela v poslední době prošla několika změnami. V říjnu jí opustil zakládající člen, bubeník Pavel, kterého nahradil bicman Lukáš z DEAD INSECT COLLECTION, který se teď podílí i na práci na novém materiálu. Kapela svou poslední desku „Virulent Procreation“ vydala v roce 2006 a na jejího následovníka se můžeme těšit v tomto roce. Od prosince SMASHED FACE koncertují v počtu pěti lidí a zpěvák Fred (také TRANSLUNARIA) nám představil nového druhého kytaristu. A co k vystoupení? Technicky výborně propracované kytarové linky plné zajímavých, složitých sól a zvratů. Výborné bicí podporující rychlost a energii hudby a charakteristický agresivní projev zpěváka s naprosto specifickým výrazem. Během jejich vystoupení se strhlo divoké pogo a i když se ho účastnila jenom malá skupinka fanoušků, ustupuji na kraj pódia. Podle reakce publika jsem měla pocit, že sem hodně lidí dnes přišlo hlavně kvůli této kapele, protože přítomní aktivně reagovali na hecování Freda a odezva byla vzhledem k počtu lidí hutná. Celé vystoupení mimo kvalitního výkonu kapely charakterizoval výborný zvuk a tak byla znát spokojenost i na straně kapely.

Poslední a hlavní dnešní kapelou jsou chorvatští DEFIANT, kteří se zde zastavili v rámci svého evropského turné Without Hope Tour. Kapela funguje přibližně tři roky, na kontě má jednu studiovou desku „The End of Beginning“ z roku 2006 a promo desku „Promo 2008". V rámci jejich setu měli fanoušci, kterých počet se mírně snížil, možnost užít si melodický death metal s přesahy k deathcoru. Čtveřice se zpívajícím kytaristou předvedla solidní výkon, s dobrými kytarami ale slabšími bicími. V porovnání s předchozími kapelami mi jejich vystoupení došlo o něco chudší a statičtější. Vokálový projev byl do určité míry monotónní ale hodně agresivní a energický. Někdy v polovině setu si kapela vybrala jednoho fanouška z publika, a i když protestoval, že neumí text, odzpíval s kapelou jednu skladbu a nutno uznat, že zdařile. Později se díky známostem v temných undergroundových vodách dozvídám, že tajemný fanoušek nebyla žádná kapelou nastrčená osůbka, ale že šlo o skutečně nepřipravené překvapení a že oním záhadným zpěvákem byl Pavel Holaj z kutnohorské kapely AGARWEAN. Milé zpříjemnění dobrého setu.

Kapely:

EDAIN
SMASHED FACE
DEFIANT

Klub:
www.melodka.cz

Pořadatel:
www.myspace.com/easilythefinestinextrememetal


Zveřejněno: 12. 01. 2009
Přečteno:
3613 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář