Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

SVARTI LOGHIN - Empty World, CD 2008, ATMF

SVARTI LOGHIN reprezentují depresivní black metal, vycházejíc z tradice svých švédských předků a překračujíc hranice čistého pojetí stylu, přinášejí nám svou vizi světa prostřednictvím debutového alba „Empty World“. Trojice pánů vás zavede do hlubokých, opuštěných končin rodného kraje a provede vás zákoutími lidského života.

Když se mi deska prvně dostala do uší, čekalo na mně velice příjemné překvapení. Depresivní black metal drží jednu z nejvyšších příček mých oblíbených stylů, ale pokud se objeví něco, co z toho kvanta kapel a alb vybočuje, je to radost ještě větší. A to je případ SVARTI LOGHIN, mladé kapely, která na svém prvním studiovém albu dokázala, že je možné hrát black specifickým způsobem. Z celkového hlediska mi přijde album velice komplexní a propracované, všechny jeho elementy zapadají do předem promyšlené mozaiky jejich hudby. Obal zobrazující barevný, opuštěný les symbolizuje krásně idylický svět bez člověka a jeho „inteligence“. Svět harmonie bez destruktivních zásahů pána tvorstva, svět divoký, chladný a krásný zároveň.

Album otevírá „Karg Nordisk Vinter“ a mě od prvních tónů zaujme specifický zvuk. Pokud bych ho měla k něčemu přirovnat, napadá mě hlavně GRIS, ale celkově mi hudba připomíná také HYPOTHERMII nebo SHINING. Z alba čiší zvláštní chladná atmosféra, která ale není temná. Jako by vycházela ze zmrzlých plání skandinávské krajiny, na první pohled mrtvé ale skrývající v sobě silný potenciál života a síly. „Inner Desolation“ plynule navazuje a vychází ze stejného pojetí jako předchozí skladba. Úvod patří pomalejším, melodických kytarám, do kterých vzápětí vstupuje zoufalý a beznadějný zpěv, či lépe řečeno křik. Linky kytar se pomalu rozvíjejí a výraznější proměna se ukazuje v třetině písně, kdy jako další výrazný element vystupují pomalé, jemné bicí.
Decentní akustický úvod „Empty World“ následovaný energičtějším vstupem vokálu jakoby vystihoval hudbu SVARTI LOGHIN a toto album celkově. Veselá, chytlavá melodie kytar vám navodí příjemnou atmosféru, do které vstoupí ještě více beznadějný a zoufalý vokál. Jakoby se kapela snažila zachytit a propojit dva krajní extrémy a dokázat, že jejich spojením vznikne ucelený a do sebe zapadající komplex zvuků. Jakoby svou hudbou vyjadřovala harmonii dvou odlišných pocitů, radosti a zoufalství. Stejně jako předchozí i „The Silence Always Returns“ je skladbou poměrně dlouho, téměř všechny skladba alba jsou delší sedmi minut. Atmosféra s touto písní klesá do hlubin smutku a i když jsou kytary opět ve veselé náladě, je tato skladba o něco temnější a smutnější než ostatní. Mou pozornost opět strhává baskytara, která je zvláštním, nezávislým elementem a šlape svou vlastní cestičku bez ohledu na kytary. Předposlední „Cold Void“ rozvíjí cestu, kterou se SVARTI LOGHIN ubírali předchozí půl hodinku. Od pomalého úvodu, ke zrychlení doprovázeném zoufalým, beznadějným zpěvem, k pomalejšímu sólu v polovině a monotónnějšímu závěru. Závěr alba patří tříminutovému instrumentálnímu „Outru“.

Album „Empty World“ je album melancholické, snivé, chladné a plné života. Zoufalý vokál v doprovodu pomalých, specificky znějících kytar vytváří zvláštní temně radostnou atmosféru, do které když vklouznete, můžete relaxovat a odpočívat. Jako každá prvotina, i tato nahrávka má hodně svých much, v některých místech kolísající zvuk, až příliš monotónní kytary nebo nedotažený zpěv, ale určitě stojí za pozornost všech milovníků depresivního, pomalého black metalu.

Celkový čas: 43:47

Seznam skladeb:

  1. Karg Nordisk Vinter
  2. Inner Desolation
  3. Empty World
  4. The Silence Always Returns
  5. Cold Void
  6. Outro

Zveřejněno: 17. 01. 2009
Přečteno:
3347 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář