Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

PAŘÁT #27 60 stran, vydáno 15.12.2008

Už po sedmadvacáté se do metalového světa rozletěl Pařát. Na obálce tentokrát pózují Endless a právě jim patří titulní velký rozhovor mapující (jak už se v Pařátu stalo tradicí) celou kariéru kapely a  také všechny nahrávky formou recenzí. Kdo čte Pařát pravidelně, je mu asi jasná další náplň – rozhovory, recenze a články na rozličná témata.

Rozhovory jsou samozřejmě v převaze (nikoliv co se počtu kapel týká, tam vedou recenze, ale co do počtu úhozů). Vedle zmíněného propírání Endless mně osobně nejvíce zaujaly zpovědi českých skupin, jejichž mluvčí to mají v hlavách pěkně srovnané (Alvaréz Peréz, Abax, Crashpoint, Chaos In Head, Ynnity). Rozhovorů s cizozemci je také celá řada, vedle velkých jmen (Dark Funeral, My Dying Bride), středně velkých jmen (Casketgarden, Swallow The Sun) se objevují i kapely, o jejichž existenci jsem neměl ponětí (bulharští Enthrallment). Kompletní soupis rozhovorů lze snadno dohledat na webu, takže zvědavci, kteří ještě Pařát nemají v ruce nebo dokonce netuší o jeho existenci, nechť radostně listují na stránkách. Vydavatele zastupují jednak český nadšenec Lubor Kolařík a jeho Underground Records vydávající staré české demáče a také španělský Mondongo Canibale Records, pod který spadá naše Mortifilia.

Proti minulosti doznaly největší změnu recenze. Odzvonilo abecednímu řazení, objevila se bodovací tabulka (nebo spíš známkovací, alba se hodnotí jako ve škole) a změnu doznala i grafika stránek s recenzemi. Prvních sedm v celkovém pořadí má tu čest být uvedeno v „lepších“ místech a mít zveřejněný i obal, stejné „cti“ se dostalo i propadáku čísla (ten je označený „pohřeb“) a reklamu mu dělat nebudeme. To raději odtajníme stupně vítězů: 1. Misery Index, 2. Amon Amarth a 3. Endless. Uvedené známkování a pořadí se týká jen řadových nahrávek, ty ostatní jsou v sekci bonusy klasicky podle abecedy.

Pařát číslo 27 je poměrně hodně zaměřený a doom metal, i některé další články mají právě s tímto stylem co dočinění. Asi nejzajímavějším je pojednání o kompilaci Breath Of Doom (jen škoda, že si Herdron nevzpomněl před rokem, kdy měla 10. narozeniny). Vedle rozhovoru s duchovními otci Petrem Korálem a Pavlem Maňasem nechybí Herdronovy názory na každou skladbu a také komentáře zástupců jednotlivých kapel. Původně mělo být názorů ještě více, ale protože je dodal už jen jeden člen redakce, tak se šéf rozhodl, že to udělá tak, jak psáno... tudíž má krátká recenze bude brzy k přečtení na Fobii (smích). S doom metalem souvisí i hledání nejdepresivnějšího metalového alba, kde to „vyhráli“ Dissolving Of Prodigy.

Vzhledem k tomu, že součástí časopisu je tentokrát (již podruhé) DVD s tuzemskými klipy, dvojstránku zabírají komentář jednotlivých interpretů. Opět nechybí Elitní jednotka hnusu a obscénnosti, tentokrát na téma vraždy ve dvou. Historik Kašpy pokračuje v popisu osudů českých démonologů 16. a 17. století. I tradiční rubrika V pazůrech jede dál, tentokrát mele kraviny zpěvák Kino z právě se rozpadnuvších Cerebral Turbulency. Tady už mi rozsah článku přijde skoro neúnosný, dvě stránky úplných nesmyslů možná chvilku baví, ale podle mě čeho je moc, toho je příliš. Pohledy pod víko rakve patří další kapele, která už má své dny slávy za sebou – vyslyšeli jsme volání čtenářů po Assesor (viz. anketa v čísle 25). Za hudební clonou tentokrát na téma poezie Petra Pádivého, jinak samozřejmě i hudebníka ze skupin Skogsra a Virchow. A ještě reportík z turné Abortion a Idiots Parade po Dánsku a jsme na konci. No, ještě na plakát bych skoro zapomněl, formát A2, na něm Negative Face a Crashpoint.

Na závěr jsem vždycky pěl ódu na Pařát, jak je super, že vychází v podstatě poslední papírový čásák věnující se podzemnímu metalu a dávající prostor domácí scéně. To všechno samozřejmě platí, ale abych jen nechválil... Takže co se týká počtu překlepů a dokonce gramatických chyb, zlepšení se nekoná. Jistě, každý se překlepne, splete, ale když se neopraví aspoň hlouposti typu „vyjímka“, když i word mu nutí, že to asi nebude OK... takže pro pana šéfredaktora – „výjimka“ je správně (smích). A „standart“ není „standard“ (ale množné číslo od slova standarta). Sem tam nenavazuje text jak by měl (Rasta a začátek 3. sloupce), občas praští do očí trochu krkolomný překlad... ale pořád platí, že Pařát je numero uno a věřme, že ještě dlouho bude.

A že nás čekají změny, o tom píše Herdron v úvodníku – končí vydavatelská mise Crystal production (a vydavatelem bude jen a jen Herdron), končí CD kompilace, které budou nahrazeny plnohodnotnými CD českých kapel. Tyhle změny si vyžádala doba, nic proti nim, jen škoda, že končí i kompilační DVD Shadows From Underground, která se mi líbila a byl to skvělý nápad. Ostatně o DVD podrobnosti již brzy...

http://www.paratmagazine.com


Zveřejněno: 01. 01. 2009
Přečteno:
3386 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář