Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

TROLLECH, HROMOVLAD (Svk), INFER (Svk), TRANSLUNARIA, TORMENT, FATALITY, ŽREC

Ulice plné zmatených, nakupujících lidí, ranní mrazík ploužící se oblečením až k holé kůži a celý den přetrvávající šero člověku na náladě nepřidá a tak je třeba občas vyrazit někam za relaxem. V sobotu mé kroky směrovali na brněnský Favál, kde dnes Metal Swamp předával všem metalovým fanouškům svou vánoční nadílku. V rámci již 36. Metal Swampu se zde představilo 7 z původně osmi ohlášených českých a slovenských kapel a svým soupisem vystupujících interpretů se nejen pro mě tato akce zapsala jako jeden z nejlepších koncertů v Brně v roce 2008.

Do klubu jsem přišla těsně před vystoupením první kapely, návštěvnost se zdála přiměřená hodině a čítala kolem 150 kusů. Stíhám první pivko a pak se už na pódiu rozezní zvuky flétny a houslí, kapela ŽREC dolaďuje poslední detaily a připravuje se na svůj set. Bylo pro mě překvapením, že tato banda z Vysočiny dostala pro dnešní večer číslo jedna, protože v místních krajích jde o velice oblíbenou a fanoušky vyhledávanou grupu. Po tom, co se rozezvučeli první tóny jejich melodické, folkem „šmrnclé“ hudby a já jsem se dostala před pódium, došlo mi, proč to asi bylo. Skalní se nenechali odradit brzkou hodinou a přišli své oblíbence povzbudit. Díky tomu se už úvod dnešního večera projevoval bouřlivou reakcí publika a výbornou atmosférou v klubu. Úvodní mrzutější náladu kapely rozehnaly bojovné skřeky zpod pódia, a když se ozval první zasloužený aplaus, objevily se i úsměvy a ŽREC rozjeli svou show na plno. Playlist obsahoval hlavně skladby z debutové desky „Žertva“, díky které kapela úspěšně prorazila do metalového podhoubí a rychle si našla skupinu svých fandů. Fanoušci vyvolávali jména skladeb a ŽREC postupně odehráli songy jako „Raráš Rakáša“ a „Nový Věk Pohanský“. Při „Lystoczku Czerwenyj“ svůj prostor dostalo i publikum a společně si s Ingvarrem zazpívalo refrén. Z kapely nedávno odešla houslistka, a proto se na tomto postu objevil staro „nový“ houslista Marvin. I to bylo důvodem, proč kapela nehrála nový materiál, kterého se snad dočkáme začátkem příštího roku. Energické a chytlavé vystoupení bylo podpořeno docela slušným zvukem a pro mě osobně se zařadilo mezi trojici nejlepších dnešních kapel.

Jako další se na pódiu zformovali FATALITY, death metalová smečka z Hrušovan. Je to po druhé v krátké době, co mám možnost vidět tuto grupu naživo, ale dneska mi to nějak nesedlo. Zvuk byl poměrně dobře vyladěný a dala se lehko rozeznat všechna kytarová sóla a vyhrávky. Vokál byl snad stejně hluboký a chraplavý jako minule, ale moje mysl byla obrácena jiným směrem. Nechávám pařící partu vychutnat si jejich oblíbence a odcházím pozdravit pár známých.

Jako třetí v pořadí dnes nastupuje kapela, kterou jsem naživo viděla už hodně let zpátky a která se v tomto roce vrátila v nové sestavě a s novým albem. TORMENT se na pódiích neukázali už nějaké čtyři roky a vzhledem k tomu, že jsem s novým albem ještě neměla tu čest, byla jsem plna očekávání. A to se naplnilo velice dobrým pocitem a ještě větším překvapením, protože s baskytarou se na pódiu objevil můj kamarád a pro brněnské metalisty dobře známý majitel metalové knajpy Paterlord, Rob Paterlini. A šlo mu to hodně dobře. TORMENT v nové formě prezentuje hudbu plnou energie a chytlavých melodií, hutné kytary řežou sólo za sólem a Michal za mikrofonem disponuje velice kvalitním chraplákem. Death black v jejich podání nabízí množství zajímavých momentů a musím říct, že ti, kteří znali starý TORMENT, můžou zapomenout a seznámit se se zcela novou vlnou jejich hudby. Moderní, energické a profesionálně provedené vystoupení, které ve mně zanechalo více než pozitivní pocit a přesvědčilo mě sáhnout po aktuální desce „Without God´s Blessing“.

Po krátké přestávce se kolem půl osmé na pódiu objevuje TRANSLURANIA a rozjíždí svůj meziplanetární výlet vodami misantropického a technického metalu. Vybroušená a propracovaná kytarová sóla v doprovodu agresivního vokálu strhla přítomné a pod pódiem se opět rozjel solidní kotel. Kapelu charakterizuje technická preciznost a kvalitní provedení, což předvedla i na dnešní show, pozornost poutal i specifický výraz zpěváka Freda. Pozornost se dostalo hlavně poslední desce „Beyond the Astral Misanthropy“ a z celkového hlediska šlo o výborné vystoupení.

Čas nám ubíhá snad až příliš rychle, klub je v tuto chvíli docela slušně zaplněn a prostor před pódiem okupují fandové temné formace TROLLECH. Stálice české scény má i v těchto moravských končinách silnou základnu fanoušků a bylo to znát hned od skladby „Vzácné Setkání“, kterou byl otevřen jejich hodinový set. Hutné kytary, propracované rify a kombinace dvou vokálů dává black metalu v podání TROLLECH specifický charakter. Playlist obsahoval hodně oblíbených hitů, postupně odzněly „Stromy Jsou v Nás“, „Poustevník“ nebo „Ve Stínu Starých Dubů“. Výborné skladby podpořené velice dobrým zvukem a skvělá atmosféra jak na pódiu tak pod ním a druhé ze tří nejlepších dnešních vystoupení bylo na světě. Mimo hudební stránky jsou mi u této bandy velice sympatické jejich oblečky, který se dokonale hodí k atmosféře hudby i krásně dotvářejí celý výraz kapely. Nejde jinak, než pochválit celý set.

Předposlední grupou 36. Metal Swampu byli slovenští INFER. V Brně se koncem léta představili na Dunkelheit festivalu a jejich tehdejší set mě přesvědčil, že tato kapela skutečně umí. V tomto roce vyšla jejich deska „Anti-Human“ a musím se přiznat, že i když se mi toto album hodně líbí, živé provedení má ještě něco navíc. Rychlý a melodický black death s hutným a vyváženým vokálem nabízí hodně kvalitních okamžiků, které dokážou strhnout svou silou. A to se taky stalo. Lidi pod pódiem zběsile křepčí a i když se jejich počet s odchodem TROLLECH o něco snížil, pořád je zde slušná účast. Do jisté míry bylo vystoupení na Dunkelheitu lepší, ale i to dnešní stálo za to zůstat.

A je tu poslední kapela dnešního večera a taky poslední interpret z mé osobní trojice nejlepších vystoupení dnešního dne. Slovenští HROMOVLAD jsou na Moravě hodně oblíbenou kapelou a mé obavy, že jejich poslední pozice na dnešní soupisce ubere intenzitě reakce publika, se nevyplnily. Právě naopak. Od prvních tónů úvodní skladby se strhlo pod pódiem skutečné pogo a pokud bych to měla hodnotit z celkového hlediska, HROMOVLAD rozpoutali největší pogo na Metal Swampu vůbec. Skočný a rychlý black pagan s folkovými prvky doslova svádí k tanci a tak jsem se po několika fotkách taky vrhla do kotle. Dostalo se jak na desku „Vládca Lesov, Skalných Stien“ tak na „Ohňa Hladm Vody Chlad“ a i když neodzněly všechny mé oblíbené skladby, vystoupení to bylo výborné.

Co říct na závěr? Kdo nebyl, může litovat, protože mimo výborných kapel zde vládla příjemná atmosféra a já se už teď těším, co pro nás kluci z Metal Swampu připraví příště.

Fotogalerie z akce zde.


Zveřejněno: 17. 12. 2008
Přečteno:
3319 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář