Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Enslaved, Kraków, Audrey Horne, 7.12.2008 Masters Of Rock Café, Zlín

Jak to tak už někdy bývá, člověk čeká týdny na dobrou akci a pak se všechny lepší koncerty sejdou do jediného dne. Tentokrát si metaloví fandové museli volit mezi SATYRICON v Praze, OPETH a CYNIC ve Vídni a ENSLAVED ve Zlíně. Má volba nakonec padla na poslední jmenované a tak jsme se v počtu čtyř kusů vybrali do této moravské ikony metalu v blahém nevědomí všech šílených událostí.

Jak to tak po proflámovaném víkendu chodí, hlava neslouží, jak by měla a tak jeden z členů výpravy vybíhá z vlaku a za asistence taxikáře maže domů pro lístek. Smích zbytku výpravy ho doprovází až do několika kilometrů vzdáleného Zábřehu, kde sice bojovník stíhá plánovaný vlak, ale dochází o značnou sumu peněz. Co na smíchu ubrala taxikářova renta, přidala vodka s džusem a my spokojeně pokračujeme vzhůru třem norským hordám, které dnes večer hostí zlínský Masters Of Rock Café. Po příchodu nás čekají hned dvě překvapení. Prvním je absence STONEGARD a druhým téměř prázdný prostor místního baru. Říkám si, že je to snad brzkou hodinou, ale návštěvnost dnešní akce byla skutečně nejmenší ze všech, které jsem zde zažila. Vím, že to organizátory asi nijak zvlášť nepotěšilo, ale mě, kvůli skvělým podmínkám pro focení, celkem jo.

Podle plánu, přesně v osm, se na pódiu začíná něco dít. Čtveřice pánů se ujme svých nástrojů a KRAKÓW začíná svůj krátký set. Kapela, až do doby koncertu pro mě absolutně neznámá, vznikla v roce 2005 a má na kontě jedno LP. Vsadila na klasické složení nástrojů (dvě kytary, basa a bicí), které doprovází dvojice hlasů. Autorem čistého je René a svým hlubokým murmurem ho doprovází Frode. Co se hudebního projevu týče, kapela svůj styl nazývá stoner metal, ale pryč od škatulek, nijak zvlášť mě to nezaujalo. Pozitivněji bych hodnotila pomalejší a v mnohých okamžicích dobře propracované kytarové linky a sóla, které zdařile podporoval bubeník. Vokálová složka ale pro mě osobně hodně špatně. Měla jsem pocit, že se zpěváci neslyší, a kdyby se slyšeli, snad by toho nechali. Nic proti ničemu, ale hlavně čistý vokál mi doslova drásal uši. Pokus o zpěv ve stylu SYSTEM OF A DOWN (s hodně silnou fantazií), pomalý, utahaný, nudný. Ani sama nevím, proč se ve mně vzbudili až tak negativní pocity, ale toto mi hodně nesedlo.

Nijaké výraznější překvapení se nekonalo ani s další partou, na kterou jsem ale byla celkem zvědavá. AUDREY HORNE totiž ve svých řadách obsahuje jeden kus z ENSLAVED, konkrétně kytaristu Ice Dala. Běžnou čtyřčlennou sestavu pro dnešní večer doplnil ještě jeden baskytarista, ale jeho jméno mi i přes představování uniklo. AUDREY HORNE rozbalili svůj rock grunge v plné síle, zpěvák lítal po pódiu jako zběsilý a kytaristé valili do strun co to dalo. Stála jsem na balkónu oproti pódiu a přemýšlela, co to má být. Na jedné straně mi je grunge jako styl hodně vzdálený a neznámý, ale tento populárně laděný téměř rockový projev mě chvílemi až bavil. Nic proti ničemu, neberu nikomu jeho styl, ale toto jako předkapela ENSLAVED mi došlo mimo. Určitě v tom jsou nějaké kvality, vím si představit, komu se tato hudba líbí, ale mě rozhodně ne. Kapela se hodí spíš před publikum náctiletých a něžnějších dušiček  a když v polovině vystoupení odehrála romantický slaďáček, jenom mě v tomto názoru podpořila. No nic, odcházím zkontrolovat hordu a i tady mě čeká překvapení.

Prostor baru už je do určité míry zaplněn, ale pořád je tady místo k chůzi i sezení, mazec na zdejší normální poměry. Moje smečka statečně bojuje ze světovými přebytky pálených moků a ve snaze rozhýbat strnulou českou  ekonomiku, konzumuje maximální množství zlatého moku, aby tak do státní pokladny odvedla co nejvíce daní. Jeden z bojovníků kontroluje kvalitu a tvrdost místního stolu a tak se pousměju, že dnes přece jen nebude až tak špatně. Opět se pobavíme na úkor zapomětlivého kolegy a ujistíme ho, že litr za ENSLAVED přece není až tak moc, haha.

Do našeho rozjímání se ale z haly ozvou podezřivé zvuky a světla potemní. V chladném šepotu nedočkavých fanoušků se ve tmě plíží pět temných postav a po intru z letošní desky „Vertebrae“, kterému mu je zasvěceno celé turné, rozezvučí své hutné kytary. Po impozantním nástupu a úvodních tónech nám světla prozradí, proč byly přípravy tak dlouhé. ENSLAVED své vystoupení obohatili projekcí, která výborně dotvořila atmosféru celého setu. Úvodní „Clouds“ započali prezentaci aktuální desky a tak si přítomné zhruba tři stovky fanoušků mohli vychutnat její živé provedení. Pánové na pódiu nedbali (podle mě) malého počtu lidí a jeli víc jak na sto procent což v kombinaci s výborným zvukem vedlo ke skvělému výkonu a zážitku. Pro moji potěchu se kapela vrátila i do dnů minulých a odzněli skladby z alb „Ruun“, „Below The Lights“ či „Eld“. Atmosférou nasáklé zběsilé skladby, geniální vokál Grutle Kjellsona a vše, co tvoří ENSLAVED, vytvořili v klubu atmosféru, která strhla všechny přítomné a nepustila je z výru výborného black metalu až do poslední skladby „Isa“.


Vracím se občerstvit k baru, abych zjistila, že po finančních ztrátách a usnutí, postihla naši výpravu i ztráta krve. V záplavě tance na ENSLAVED se bojovník potkal se svým známým z dětských let a jejich setkání skončili rozraženým obočím. Při shánění ledu si v duchu rekapituluju dnešní večer a společně se svými druhy se záhy shodujeme na to, že jsme opět absolvovali stoprocentně úspěšný výlet.

Rozsáhlejší fotogalerie zde.


Zveřejněno: 12. 12. 2008
Přečteno:
3389 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář