F.O.B. - Outside The Palace Walls

GRIDE - Horizont událostí, Digipack 2008, Insane Society Records

Nejnovější studiový materiál prachatických výrostků, vychází v pěkném digipackovém vydání,  pod křídly převážně hardcorového labelu Insane Society. V tomto ranku bývá k vidění spíše d.i.y. přístup k nahrávkám a jejich kvalita je samozřejmě velmi proměnlivá a povětšinou nevalná. Ale po víceméně zdařilých albech severomoravských Cerebral Turbulency a Malignant Tumour, odděných také do slušivých digipackových kabátků, tu mám před sebou další, tentokráte grajdovský.

Ponejprv trochu váhám, kam vlastně tohle CD zařadit. Jedná se vlastně o studiový debut Gride(výběr vydaný u Plazzma Records nepočítám), který ale svojí krátkou stopáží dvaceti minut, nesplňuje podmínky oficiálního alba. Takže mi zůstává kategorie MCD. Ovšem navíc názor kapely samotné je ten, že správná fastcorová deska by neměla trvat déle než dvacet minut. Tak a mám to. V prvních letech svojí existence chrlila skupina jedno split 7" EP za druhým, aby se se stroj někdy okolo roku 2003 zadrhl. Teď se zdá se Gride nabírají čerstvý vítr do plachet a do uší mi burácí zbrusu nová nahrávka, která byla pořízena kde jinde, než ve studiu Shaark. Patnáct do puntíku autorských skladeb nahrála zdá se, že ustálená sestava Puffy - kytara, Iny - zpěv, Čert - bicí, Maxeek - basa a Pája - kytara, zpěv. Zvuk je velmi solidní a jak bylo zvykem u různých starších nahrávek Gride, kterážto každá zněla jinak, tu lépe, tu méně povedeněji. Horizont událostí spadá bez výhrad do té lepší kategorie. Velký důraz je jako tradičně kladen na lyrickou stránku alba. Na svých výpovědích si Gride vždy zakládali. Všechny texty jsou samozřejmě vytištěny v přiloženém bookletu a to i v jejich anglické verzi. Jejich témata jsou neveselá - kritika povrchní společnosti, sociální tématika, lidská lhostejnost a další neradostné věci, které mě denodenně obklopují. Nervní, krátké sypačky jsou zostra nahuštěny bez nějakých velkých přestávek a zbytečných cavyků, těsně vedle sebe. Tón udává přísné thrashgrindové( či chcete-li fastcorové) tempo v rychlém sledu, až mi z toho jde hlava kolem. Uřvaný, štěkaný řev Inyho, v refrénech podpořený útočnými sbory, pestrá kanonáda bicích Čertových a kousavé, sem tam záměrně rozjeté kytarové drhnutí. Ač jednotlivé skladbičky mají krátkou stopáž, jejich kompozice jsou do detailu promyšleny a mají co nabídnout i v poslechu do sluchátek. Songy jsou propracované a hlavně se v nich neustále něco děje, takže ztráta posluchačovo pozornosti nehrozí. I přes svoji naléhavost a kritické texty, na mě tvorba Gride vždy působila svým charakterem spíše pozitivním dojmem a skotačivě. Mám-li vyzdvihnout nějaký vál z alba, jsem v koncích. Těžko vytrhávat nějakou skladbu z kompaktní pádivé jednoty.

Faster Than Death. Harder Than Life. Rychlejší než smrt. Tvrdší než život. To je heslo, které je psáno na žlutém kotoučku. A co je psáno, to je dáno, přeci. Můj názor je ten, že to nejlepší mají Gride ještě před sebou. A bude jistě zajímavé sledovat i do budoucna jejich kroky, třeba až někam za horizont událostí.

Seznam skladeb:

  1. Pod povrchem
  2. Kolik višní, tolik třešní
  3. Na jatka už nastoupila noční směna
  4. Nenávist
  5. Kafe, noviny a rohlík s máslem
  6. I na barikády z popelnic prší tekutá modernita
  7. Horizont událostí
  8. Někdo tu byl
  9. Nenápadně, bez rámusu
  10. 38° ve stínu
  11. Varieté Apokalypsa
  12. Dynamika pohybu
  13. Plán B
  14. Skřípot
  15. Červený nebo modrý

Čas: 21:46


Zveřejněno: 25. 11. 2008
Přečteno:
3311 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 11. 2008 11:50 napsal/a mafek
2ondra
Kolik lidí, tolik chutí. Mohu tě upozornit, že nemám vůbec nic proti diy nahrávkách (spíše naopak jsou mi svoji povahou sympatické) a zdravím Pigeona, s jehož reakcí se můžu myslím plně ztotožnit.
27. 11. 2008 08:47 napsal/a pigeon
ondro,
nemyslim, ze by se Mafek nejak navazel ci znevazoval diy pristup. chtel tim jen naznacit nadprumernost nahravky. navic se domnivam, ze v hudebnim ug principy diy funguji plosne, bez rozdilu zanru. studiovym debutem myslel spise vydani prvni regulerni nahravky na cd. presto je recenze velice dobra a recenzenta radim k tem lepsim:-)
27. 11. 2008 08:43 napsal/a pigeon
ondro,
nemyslim, ze by se Mafek nejak navazel ci znevazoval diy pristup. chtel tim jen naznacit nadprumernost nahravky. navic se domnivam, ze v hudebnim ug principy diy funguji plosne, bez rozdilu zanru. studiovym debutem myslel spise vydani prvni regulerni nahravky na cd. presto je recenze velice dobra a recenzenta radim k tem lepsim:-)
26. 11. 2008 23:57 napsal/a Ondra
diy
Studiový debut Gride?????????? Ufff, to je teda nářez! Další perla, cituji:\"V tomto ranku bývá k vidění spíše d.i.y. přístup k nahrávkám a jejich kvalita je samozřejmě velmi proměnlivá a povětšinou nevalná\". Metalisti prostě mají zažité, že to co je DIY, tak je nevalné kvality, což je samozřejmě nesmysl všech nesmyslů. Příteli, i DIY vydané nahrávky mají někdy mnohem větší kvalitu než ten brak, co chrlí ty velké metal firmy na Cdčkách. Jde jen o to, že DIY cestou je to vydané „vlastními“ silami, např.bez sponzorů, mamutí velké firmy, která z kapel ždíme jenom peníze a podobně....