Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Ador Dorath, Mater Monstifera, Return To Innocence, Greedy Invalid, Nemesis

V sobotu večer naše cesta směřovala do přerovského klubu RC Šuplík, který zde hostil pětici skvělých českých kapel s headlinerem Ador Dorath. Po příchodu do klubu nás přivítal příjemný interiér a Yvor z Mater Monstifery postávající u vchodu. Během krátké doby se sem slétli ostatní členové vystupujících kapel a výborný večer začal.

Po krátkém čekání se na pódiu objevuje první dnešní kapela. Ostravští NEMESIS otevírali koncert svým technickým death metalem a svou úlohu zvládli více než dobře. Dát tuto kapelu na první místo v dnešním programu se ukázalo jako velice dobrá volba, protože pánové svými rychlými a propracovanými rify dovedli zaujmout přítomné a přilákat je blíž k pódiu. Hudba linoucí se z jejich nástrojů nepostrádala nápad ani technické dovednosti a i když se sem tam objevila nějaká ta chybička, jejich set vytvořil v klubu velice dobrou náladu, která vytrvala po celý večer.

Dalšími v pořadí jsou GREEDY INVALID, jediní představitelé gotického směru metalu na dnešní soupisce. Kapelu znám poměrně dlouho a měla jsem tu čest je několikrát vidět také na živo, naposledy nějaký ten rok zpátky. Jaké ale bylo pro mně překvapení, když se „invalidé“ chopili nástrojů a rozjeli svůj set. Na rozdíl od nedávné historie se na pódiu nepředstavuje šestice ale pětice, po odchodu Marka schází kytara. Už před vystoupením jsem přemýšlela, do jaké míry jim to ublíží, ale díky drobným úpravám starých skladeb, chybějící nástroj nešlo téměř poznat. Opatrnější začátek ze strany kapely nijak neodradil přítomné fanoušky, kteří od prvních tónů pařili, jak se patří a posléze strhli kapelu samotnou. Známé skladby z posledního alba „Dancing Little Flames“ zněli díky nakřáplému hlasu Storma o stupeň agresivněji a díky energii, kterou kapela pumpovala do publika, strhli všechny přítomné. Greedy jsou v těchto dnech v jednom kolem na posledních úpravách materiálu pro další desku, kterou by rádi vydali na podzim příštího roku a pro své fanoušky přinesli ukázky v podobě nových skladeb „The Silent Protest“ a „Zvláštní znamení“. Nevím do jaké míry se pódiové provedení a albová verze nových skladeb budou shodovat, ale to co kapela předvedla, znělo hodně slibně. Celkově výborné, energické a chytlavé vystoupení, na kterého konci si fanoušci ještě vyprosili „You ain´t So Good For Me“ z debutového alba „Lost Letter“.

Třetí v pořadí nastupuje MATER MONSTIFERA, která během svého setu opakovaně doplácí na technické a zvukové problémy. Automatický bubeník si pro dnešní set vybral svůj den a neustále zlobil. Snad i proto je více než obdivuhodné, jaký výkon kapela podala. Mít „příšerky“ téměř na dosah ruky (10 cm vysoké pódium) má svou specifickou atmosféru a MATER MONSTIFERA to dovedla využít pro svůj prospěch velice dobře. Brutální vokál jako nůž proklouzl hloučkem pařících lidí v přední linii a následován hutnými kytarami se rozprostřel celým klubem. Kapela zahrála i starší skladby „Nevinnost“ a „Svíce života“ a přidala letošní „Beletseri“. Na další rok plánují vydaní nového alba „Na Zrcadlech Lží“ a fanouškům dnes nabídla ochutnávku „Královna Noci“. Nedá se soudit podle jediného songu, ale zdá se, že MATER MONSTIFERA si na nových skladbách „mákla“ a přitvrdila. Skvělou skladbu ocenilo publikum parádním kotlem a zaslouženým potleskem a předčasný konec setu opět zapříčiněný technickým selháním přijalo jenom nevůlí. Velká škoda technických problémů, ale na druhé straně dobrá motivace, vyhledat kapelu na některém z dalších vystoupení.

Další banda přijela z daleké Mladé Boleslavi a na dnešním koncertě se zastavila v rámci svého Autumnal Leaves Tour ´O8. RETURN TO INNOCENCE během turné navštívili několik klubů v Čechách, Německu, Rakousku a Slovensku ale únavu nechali doma a svůj set v Přerově si užili naplno. Postupně představili starší skladby z alb „Sal Lunae“ a „...In the Deep“, které prostřídali ukázkami z nového materiálu. Chytlavé a tvrdě znějící skladby by se měli objevit na nové desce plánované pro rok 2009. Z nových skladeb mě nejvíce zaujala kombinace vokálů a rychlé, propracované rify. Na škodu všech, díky přetrvávajícím špatným zvukovým podmínkám, nebyli slyšet samply a tak celková atmosféra skladeb dosti utrpěla. Přítomným to ale zdá se vůbec nevadilo a výborná nálada setrvala ve všech prostorách klubu. Pro mou velkou radost zazněla i „Sal Lunae“ a tak i díky této skladbě hodnotím vystoupení jako velice dobré.

Večer ubíhá až příliš rychlo a na pódiu se začíná formovat ADOR DORATH, kteří se v Přerově zastavili v rámci svého turné k nové desce „Bestiari“. Kapelu jsem viděla minulý týden v Brně, a pokud bych měla porovnat předvedený výkon, asi bych zvolila znamínko rovnosti. Zvukové nedostatky Přerova vyrovnala možnost mít kapelu téměř na dosah a i když se řady fanoušků o něco ztenčili, stále jich zde bylo víc než dost. Podle reakce fanoušků bylo znát, že nejen nová deska, ale i celá tvorba této specificky znějící kapely je hodně oblíbená. Adoři předvedli vše, co je pro ně tak typické: Yvošův chraplák v doprovodu čistého zpěvu Anny v kombinaci s melodickými kytarami, famózní klávesy tajemného pána v kápi a nezapomenutelnou temnou atmosféru. Celý set, zdálo se, ubíhal bez jediného problému a tak po odehrání kultovní „Adon Nin Edeleh Ador Dorath“ odchytávám svůj doprovod a spokojeně odcházíme domů.

Pátý ročník Hunter´s Metal Night se povedl a za tolik skvělých českých kapel na jediném pódiu chci touto cestou poděkovat organizátorům. 

  • Další galerie fotek ZDE

Zveřejněno: 18. 11. 2008
Přečteno:
3642 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 11. 2008 01:50 napsal/a Luky(Nemesis)
Hunter´s metal night
V Šuplíku bylo super, jen bych chtěl jen tak lehce reagovat na jednu z předešlých recenzí, která nám vytkla něco málo chyb...: Na pódiu nám blblo skoro vše, odposlechy fungovaly coby siréna, čili v hlasitostních náporech se vypínal hlavní odposlechový zesilovač... a zvuk na pódiu gradoval a degradoval přibližně ve frekvencích hasičské houkačky...:-)))
25. 11. 2008 16:51 napsal/a Orbb
cesta.....
kéž bych mohl říct to samé...:DDD byla celkem nekonečná, ale tak půlku cesty mě bavil svými zážitky Hektor, který to ve finále taky zalomil..:DDD
25. 11. 2008 11:30 napsal/a Dharm
2loathsome
jooo, bylo to fajn, nejlepsi byla cesta, v Přerově jsem usnul, probudil jsem se v Mohelnici na malou a pak až v Boleslavi... takhle mi cesta už dlouho neutekla...:-)))
21. 11. 2008 09:07 napsal/a loathsomE
..
to zas musel bejt večírek :-DD
21. 11. 2008 08:51 napsal/a Anxur
nevyzpytatelny baron
ano, ano ted jiz vim jak zradny a nevyzpytatelny je Baron v kombinaci s finskou, dokonce na Dharma sem se lepil :-)))))))))))))))))))))))