Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Ador Dorath, Belligerence, Arch Of Hell, Clawed Forehead, Absurd Conflict, Amortez

Sobotní večer patřil brněnský klub Favál opět metalu. Sešla se tady zvláštní směsice stylově odlišných kapel, které spájelo čekání na chladné radovánky zimy. Minifest Waiting For The Winter organizovaný kapelou Arch Of Hell se po loňském debutovém úspěchu dočkal svého druhého pokračování. A opět s velkým úspěchem.

Ke klubu přicházím ještě před jeho otevřením a na moje velké štěstí potkávám zpěvačku BELLIGERENCE, za kterou se prošoupnu dovnitř. Slovo dalo slovo, a když se po nějaké době vracíme do veřejných prostor klubu, vítá nás už celkem slušně naplněn. Než začíná první kapela, pohybuje se v klubu odhadem kolem 300 lidí.

Jako první se dnešní večer představuje domácí parta ABSURD CONFLICT hrající death metal ovlivněný thrashem. Pro brněnské publikum poměrně dobře známá kapela, mě ale nijak zvlášť nezaujala, na čemž měl svůj podíl i skřípající zvuk při úvodu setu. Hudebně tato kapela nepřináší nic moc nového a objevného, ale ráda bych vyzdvihla umění pána za bicími, který celé vystoupení valil ve skutečně obdivuhodném tempu. Vystoupení v celkovém hodnocení přineslo několik světlých kytarových okamžiků.

Před rozehřáté publikum nastupuje BELLIGERENCE na svůj vůbec první koncert v Brně. Od prvních chvil se se sluchem přítomných nemazlí a valí do nich svůj chytlavý, melodický a pestrý death black. První dvě skladby jsou pro mě drobným zklamáním, protože i když všichni jedou na plno, se špatným nazvučením neudělají nic. Od chvíle, kdy zvukařovi došlo, že zpěvačku by mělo být třeba i slyšet, dosahuje jejich vystoupení všech kvalit, kterých je kapela schopna. Vynikající práce kytaristů podpořená energickými bicími a doprovázena hlubokým murmurem, při kterém kolem stojícímu davu padla čelist. Jak se Apia pochválila, svůj vokálový projev doplnila novými krokovými variacemi vzad a vpřed a tak se nezapomenutelně zapsala do povědomí brněnského publika. A dovolím si říct, že to stejné se díky výbornému výkonu povedl celé kapele.

Drobná změna programu a na pódiu se objevují ARCH OF HELL. Moje první zkušenost s touto mladou brněnskou partou dopadla více než dobře. Kapelu tvoří dva kytaristé, ze kterých jeden hudbě propůjčuje i svůj hluboký vokál. Vedle baskytaristy stojí milá děva disponující vysokým vokálem, a i když nemám čisté a do výšek hnané zpěvy ráda, do této hudby se to hodí. Melodické kytarové sóla krásně podporují výborně zahrané klávesy a celkovou energii dotváří rychlé bicí. Metal v podání ARCH OF HELL je chytlavou a hitovou záležitostí, která v sobě nese velký potenciál a vzhledem k tomu, že kapela právě nahrála své debutové album, ještě o nich uslyšíme. Úvodní část setu se na pódiu objevilo cello, což bylo pro mě velké a milé překvapení. Vzhledem k ženskému vokálu a celkové náladě hudby bych tento element snesla i ve větším množství. Nad očekávání příjemná záležitost.

Po melodické dávce metalu atmosféra na Favále temní a nastupují brněnští představitelé black metalu AMORTEZ. Je to už hodně dlouho, co jsem tuto bandu viděla naposledy živě a mimo posunu v hudební složce mě nejvíce překvapil vizuální projev kapely. Trochu váhám, jak ho vlastně hodnotit. Z jedné strany kapela zapracovala na komunikaci s publikem, ale na straně druhé mi to došlo umělé a násilné a ani oblečky a malování ve styl CRADLE OF FILTH mě nijak zvlášť za srdce nevzali. Jejich hudba ale zněla lépe, než naposledy. Největší posun jsem zaznamenala v kytarách, které dosahovali úctyhodné rychlosti a přesnosti. Nutno uznat, že pánové své nástroje ovládají vskutku dobře, a i když mám radši melodičtější provedení, black metal v podání této kapely má své kvality. To bohužel nemůžu říct o vokále, který stejně jako minule zněl na můj vkus příliš pisklavě, možná že jde jenom o můj pocit. Skupinku před pódiem tato temná show strhla a o to tady přece jde.

Obrat o sto osmdesát stupňů, i tak by se dalo uvést vystoupení CLAWED FOREHEAD, dnešní „festivalového“ překvapení. Kapelu tvoří tři cella a jedny housle, na kontě má jedno album vydané v minulém roce. Sestavu tvoří od září dva noví členové a i díky nim se skupina vrátila k aktivnímu hraní a přípravám materiálu na novou desku. Provedení jejich cello hudby se pohybuje na hranici rocku a metalu, vyznačuje se skladatelskou vyzrálostí a silnou atmosférou. V jejich tónech naleznete velké množství citovosti a síly, která Vás strhne a stáhne do světa fantazií. Na dnešním vystoupení si mimo vlastních skladeb připravili také covery od Apocalypticy a Rammstein, příjemným překvapením byla předělávka songu z Pulp Fiction. Milé a něžné uklidnění před závěrečnou show.

O tu se postarali těšínští ADOR DORATH, kterých nová deska je těsně před vylíhnutím. Jejich show je mnou i celou skupinkou fanoušků netrpělivě očekávána, ale mé nadšení klesá s úvodními technickými problémy. Po jejich odstranění kapela rozjíždí svůj set naplno a v popředí jako vždy dominuje statný zpěvák Ivoš, kterému sekunduje krásná slečna s krásným, i když trochu opatrným vokálem. ADOR DORATH znám snad od jejich začátků a jejich hudba se poměrně výrazně vyvíjí a mění. To co ale zůstává je specifická nálada a propojení black metalových kytar a temné, chladné romantiky. V playlistu se objevují staré i nové skladby, publikum je ve vytržení a můj zrak se stále znovu a znovu obrací ke klávesám, kterou jsou pro mě už hodně dlouho nejoblíbenější složkou jejich hudby.

Co dodat na závěr, náročná ale výborná akce, skvěle zvládnutá organizátory a dostatečně podpořená fanoušky. Tak u čekání na zimu snad i příští rok…


Zveřejněno: 11. 11. 2008
Přečteno:
3239 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář