Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Koncem října se nad Karvinou stáhla černá mračna a nebylo to jenom západem slunka. V rámci svého Plague Upon Europe Tour se zde zastavili dvě francouzské black metalové hordy OTARGOS a SVART CROWN, které podpořila ještě SILVA NIGRA.

Karvinské Hard Café jsem navštívila prvně a jeho vnitřní prostředí mi doslova učarovalo. Přišli jsme včas, aby jsme obsadili poslední místa k sezení, protože dvě hodiny před koncertem byl klub už poměrně slušně zaplněn. Úvodní ladění nástrojů přilákalo hlouček nadšených a nedočkavých fandů a bylo jasné, že v předních řadách bude dusno. A taky bylo.

Po krátké přestávce se na pódiu ukazuje čtveřice pánů SVART CROWN a bez velkých keců se chopí nástrojů a začne řezat energický, technický black metal s deathově ovlivněnými kytarami. Kapelu v létě opustili bubeník a kytarista, které koncem léta nahradili Gael Barthelemy  (BALROG, DROWNING, ex DIABOLIC) za bicími a Clement Flandrois (HYRGAL) s kytarou. I když hraje kapela v tomto složení jenom necelé dva měsíce, na pódiu to nebylo zdát. Kytarovým linkám vévodili melodické a poměrně složité sóla a vyhrávky, které doprovázeli tradiční black metalové bicí. Klepačky a propracovanými sóly prosáklé pomalejší pasáže prostřídané technickým nášupem naznačovali, že originalita není primárním záměrem kapely, ale tradiční black metal v jejich podání zněl chytlavě a dobře. Deathový vliv se místy projevoval i ve vokále, který jako nůž řezal do uší pařících fandů. Díky nízkému pódiu a malé vzdálenosti nebyl problém, aby kapela udržovala aktivní kontakt s publikem a užívala si celý svůj set orientovaný hlavně na propagaci aktuální desky „Ages of Decay“.

Před prázdným pódiem ze zbíhají první fandové a nedočkavě pokukují, ze kterého kouta vylezou OTARGOS. Nečekají dlouho a na prknech se objevuje hlavní interpret dnešního večera. Zpěvák Dagoth slušně pozdraví a během krátkých chvil mě spolu ze svou kapelou naprosto strhne vynikající, energickou a silně „zlou“ show. Jeho specifický, štěkavý vokál bojuje s rychlými sóly kytar hrajícími jednu chytlavou melodii za druhou. Jako druhou skladbu OTARGOS představují „Sulphuring Armagedon“, novou skladbu která se objeví na právě připravovaném albu „Fuck God Disease Process“ (2009) a že je na co se těšit. Rychlý, technický a specifickou atmosférou nasáklý black metal mě pomalu ale jistě přesvědčuje o své kvalitě a tak odkládám foťák a přidávám se ke skupince pařících bláznů. Kapela si od prvních chvil svou show náramně užívá a reakce publika je také více než kladná. V playlistu převažují skladby z loňského alba „Kinetic Zero“, druhé studiové desky této francouzské kapely. Během setu se na pódiu opakovaně objevuje zpěvák předešlé hordy a svým hlubším vokálem podporuje blackový štěkot Dagotha. Zdá se, že kapely se hodně dobře znají a že jejich přátelství nebude jenom otázkou tohoto turné. Postupně odeznějí skladby jako Stygian Metamorphosis nebo Kinetic Zero, mezi kterými Dagoth hecuje publikum a ozpěvuje krásu českých žen. Koncem setu se hlasy fanoušků zdvíhají k výšinám, ale kapela nemůže odehrát požadované skladby. Prozaickým důvodem a příčinou není namyšlenost kapely ale hostující bubeník, který se v krátké době přípravy na turné nestihl naučit všechny skladby. Set končí a zanechává ve mně hluboký pocit uspokojení.

Poslední interpret večera byl pro mě překvapením, protože jméno SILVA NIGRA se na soupisce objevilo až pár dnů před koncertem a my jsme se o účinkovaní této kapely dozvěděli až na místě. Hodně se o této kapele mluvilo, hodně se o ní ví a já se k tomu všemu nijak zvlášť vyjadřovat nebudu. Hudebně mě tato skupina nezaujala a jejich set přinesl jenom několik světlejších okamihů. Na koncertě ale své fandy měli a ty se bavily jak se patří. Dobu jejich vystoupení využíváme na pokec s členy OTARGOS, výměnu kontaktů a pivo. Kluci jsou moc příjemní ale někteří z nich očividně podcenili sílu českého piva. Zvou nás, abychom s nimi jeli na zítřejší koncert do Polska, snad příště pánové.


Zveřejněno: 09. 11. 2008
Přečteno:
3464 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 12. 2008 23:01 napsal/a Hestia
?
tak já Svart Crown i Otargos viděla o pár dní později v Českých Budějovicích a byl to trapas.Kapely nezklamali a já byla absolutně nadšená,ale těch deset lidí ,co tam přišlo, nijak moc nereagovalo.Škoda,že to mám do Karviné tak daleko,asi bych si to užila mnohem víc:(
11. 11. 2008 16:27 napsal/a loathsomE
:-oo
jéééžiš Tys viděla OTARGOS?? já ani nevěděl že tu někde u nás měli hrát :-(( taková skvělá banda!!! sakra to muselo bejt supr :)
11. 11. 2008 00:53 napsal/a Nathanella
...
Ahoj, neboj, budem sa snažiť, od Ostraby až po Brno
10. 11. 2008 12:01 napsal/a Larva Amon
Hell-ou
Nathy... koukam ze si se hned pustila do prace... snad tu ted bude i vice reportu z Moravy :)