Nejbližší koncerty
INSANIA

Communic-Payment of Existence CD 2008, Nuclear Blast

Vzhledem k tomu, že kapela byla ohlášena na letošní ročník festivalu Masters of Rock, chtěl jsem vědět, s čím budu mít tu čest a doufal, že album ještě před odjezdem uslyším. A světe div se, slyšel jsem, poslechl jsem, posoudil jsem. Za prvé, nejde o thrash metal, jak se do nás bláhově Nuclear Blast snaží hustit. Za druhé, není to tak světoborné, jak se nás o tom stejná firma snaží přesvědčit. Jistě, není to rozhodně špatné, ale kapel, hrajících to, co Communic na nové nahrávce již pár bylo (za všechny jmenujme třeba Dream Theater nebo Nevermore). Posledně zmiňovanou kapelu připomínají Communic nejen hudbou, ale i stylem zpěvu frontmana Oddleif Stenslanda, který je s americkým pěvcem téměř k nerozeznání. Communic si za těch několik alb co vydali, dokázali vytvořit svůj vlastní styl, který, řekl bych při pozorném poslechu poznáte. Thrashové riffy se zde snoubí s power metalovým zpěvem a dravostí, kdy zpívat o něčem jiném, klidně by mohli nést standartu následníků Blind Guardian. Natolik podobné to Němcům je.

První skladba na albu "On Ancient Ground" se nese v thrash metalovém duchu, s pomalým, záhrobním ústředním riffem a ukřičenými, silovými vokály. Několikrát vám jistě připomenou desku Nevermore "A Dead Heart In A Dead World" a právem. Sice mají za Američany trochu zpoždění, ale v dnešní době je již těžké vymyslet něco zcela původního, takže to necháme stranou. Následující "The Abandoned One" je pomalá skladba s akustickou částí a jakoby hluchými místy, kdy Vás však kapela nenechá ani chvíli odpočinout. Zpěv skutečně nesedne každému, avšak pro znalce a milovníky heavy metalu by to mohlo být zajímavé (zvláště mne teď napadá hlas krajana kapely Jorna Landeho), pro mne to však bylo spíše na obtíž, jelikož se, přiznávám, v čistých vokálech v metalu příliš nevyžívám.

Skladby, většinou delší stopáže, často sklouzávají do žánru progresivního metalu, což rozhodně není urážka, avšak vždy se kapela vrátí zpět do hitové sekce své tvorby, například jako ve skladbě "Becoming of Man" což začíná jako typický heavy metalový oplodňovák, který se však po několika minutách změní v progresivní řežbu. Titulní skladba je velice pěkně propracovaná balada, která představuje osvědčený vzorec kapely - tedy pomalý začátek a rychlý prostředek. Bicí. Toť velice světlá část Communic. Bubeník s krkolomným jménem Tor Atle Gabrielsen-Andersen, bývalý člen Apostasy své řemeslo ovládá s neskutečnou bravurou a je vidět, že se pro progresivní metal narodil. Přesné kopáky doplňuje perfektní perkusivní sekcí a posluchačovo srdce při poslechu jeho umění plesá. Celá deska se nese v podobném duchu. Pěkné kytarové riffy a moderní, technické postupy, které však v mých očích trochu sráží ne úplně padnoucí zpěv.

Kapela však natočila album, které obstojí i ve srovnání se svými staršími počiny a u mne je to tak na..

Čas: 62:42

Seznam skladeb:

  1. On Ancient Ground  
  2. The Abandoned One   
  3. Becoming Of Man  
  4. Payment Of Existence  
  5. Through The Labyrinth Of Years   
  6. Raven's Cry   
  7. Unpredictables Of Life 
  8. Stone Carved Eyes  

http://www.myspace.com/communic

http://www.nuclearblast.de/band_showa.php?artist=696


Zveřejněno: 07. 11. 2008
Přečteno:
3496 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář