F.O.B. - Outside The Palace Walls

Já vím, že IN DEED HELL je poněkud extrémnějšího ražení, ale já jsem nikdy nic neměl proti dobré heavy metalové muzice, ba naopak!

Kořeny jak death metalu, thrashe, jsou v rock’n’rollu, jazzu, bluesu a z toho pak vychází kde co. Vznikají různé mutace rocku, metalu atd… dříve než kdy někdo vymyslel death metal v mých uších zněl JUDAS PRIEST a to jsem si říkal „ty vole, to je tvrďarna jako prase!“. Pak přišlo tisíce kapel, a ve mně utkvělo jen několik kapel, které prakticky sleduji dodnes! Mezi mé favority patří hlavně BLACK SABBATH ale v době kdy tam zpíval Tony Martin! Když jsem slyšel SPACE ODYSSEY, tak jsem si nejdříve myslel, že to nazpíval on a tak jsem nějak zbystřil sluch. SPACE ODYSSEY vytvořil muž, který se jmenuje Richard Andersson a tak jsem ho napadl s několika otázkama. Oceňuji, že lidé co mu sekundují mají hodně společného s Yngwie Malmsteenem a i tak se od něj oprostili, protože já ty jeho exhibice na kytaru zase moc nemusím. Tady je všechno vyrovnané, klávesy, zpěv, kytara a do toho křišťálová produkce! Všechno zní jako jeden ohromně silný celek, to mě dostalo, proto tento rozhovor!
 
Ptal se: Deather
Odpovídal: Richard
 
Hello Richard! Můj časopis je zaměřený trochu do tvrdšího stylu, ale jakmile REGAIN zaslal mi vaše promo, málem jsem spadl ze židle! Mám spoustu heavy, rock metalových Cds, ale tohle se jen tak neslyší… posílám ti pár otázek, vím, že spoustu věcí je na website, ale spousta lidí nemá možnost, a nebo když jedeš autobusem, vlakem… časopis je k nezaplacení, ha ha… Podotýkám, že v mém časopisu, tvé album dostalo 5,5 ze 6!
Díky chlape! To je skvělý!
 
Narodil ses jako já, tedy v 72 roce, pociťuješ na sobě nějaké zvláštní změny? Stáří… ha ha… nebo naopak ještě větší chuť do života? Řekni něco o sobě, prozraď na sebe nějaké neduhy, zlozvyky atak… Měnil bys něco ve svém životě,? Stalo se něco čeho teď lituješ? Máme dost společného, ha ha… akorát ty jsi blonďák a já černovlasý…
Já jsem velmi přízemní člověk, který si užívá hudbu jako takovou. Moje největší vášeň kromě hudby je být prostě jen tak v přírodě, prostě čerpat inspiraci nebo trávit čas s rodinou.
 
Hrát na klávesy… jsi začal kdy? To jako hned, nebo si nejdříve chodil do umělecké školy a pak.. to šlo tak dál až ses dostal do postavení ve kterém jsi nyní?
Jsem absolutní samouk! Začal jsem hrát na klávesy, když mi bylo 8 a poslouchal jsem jen vážnou hudbu, jako např. Bach, Vivaldi, atd. Díky tomu, jak hraju na keyboard a také díky spolupráci s Yngwie Malmsteen jsem si vydobyl pozici, na které jsem dnes.
 
Ve skladbě „Presence Of Mind“, ale nejen v ní se ukazuješ, že máš velikou oblibu v klasické vážní hudbě, kdo tě nejvíce zaujal, inspirace? Znáš někoho z českých skladatelů?
Vůbec ne! Můžeš mi dát nějaký tip?
 
Jak se zdá podle všeho, jsi workholik, děláš všechno, skládáš, produkuješ, hraješ… co ještě umíš, jsi třeba domácí kutil, umíš třeba jezdit z bagrem :o) nebo děláš nějaký sport, nehudební umění? Stíháš to všechno, nemáš problémy třeba doma, jestli máš ženu, děti a tak…
Já jsem extrémně zaměřený a uspořádaný člověk! Zajímám se o všechno v domě, nákupy počínaje, úklidem konče! Jsem naprostý maniak!
 
Většinou takoví lidé, kteří pořád něco dělají, jsou po čase zatracování, jako že nechodí mezi lidi a tak… většinou si nevychutnají svůj úspěch, protože jsou opět zaboření do své práce, je to i tvůj případ? Bylo tomu tak i u starých mistrů malířů, skladatelů, ad…
Vůbec ne… Pracuji jen přes den, a to d 8,30 do 13,30. Přesně v tom čase, kdy jsou moje děti ve škole. Pak je vyzvednu a jsem s nima, dokud nejdou spát. Nikdy nepracuji o víkendech nebo po večerech. Musím ale přiznat, že svou práci odvádím efektivně.
 
SPACE ODYSSEY je tedy projekt, nemyslíš, že je to škoda? Myslíš, že by to nemohlo fungovat jako kapela? No, třeba být sám je výhoda… nikdo ti nekecá do toho jak to má vypadat, že… jak si dal dohromady Magnuse, Nilse a Andrease… jsou to tvý přítele, nebo sis je vybral nějakým konkursem, jak jste se dali dohromady prostě?
Magnus je jeden z mých nejstarších a nejbližších přátel. Znám ho od svých 12 let. Vyrostli jsme spolu a navzájem se ovlivňovali. Ti ostatní mně vlastně kontaktovali a chtěli hrát v kapele. Nemám problém najít dobré muzikanty, protože ve Švédsku jsem poměrně známý.
 
A co turné, koncerty, je to reálné?
Budeme muset ještě počkat a pak se uvidí, záleží na prodeji naší aktuální desky.
 
„The Astral Episode“ … jaký zaznamenal největší úspěch… Hmmm a našel se někdo komu se tato deska nelíbí? Upřímně?
Zatím jsou ohlasy hrozné! Fakt! Vždycky se najdou lidi, kterým se nelíbí, co děláte. Nemůžete uspokojit celý svět.
 
LIPTON STUDIO je tvé? Tam sis tedy nahrál „The Astral…“ jsi spokojený s výsledkem? Kdo mimo tebe, tam nahrával?
Klávesy, kytary, basa a vokály jsem nahrál v mém vlastním studiu já. Ale míchal jsem je jinde.
 
Zaujal mě i zpěvák Nils, kde jsi ho našel? Zpívá ještě někde? Jeho hlas má sílu a je velmi charismatický! Místy mi připomíná zpěv Tonyho Matina z BLACK SABBATH, hlavně ve skladbě „Back To The Dark“. Budeš s ním nahrávat i do budoucna?
No každopádně! Patrik mi zavolal a chtěl hrát v mé kapele.
 
Já vím, že je brzo, ale jsem nedočkaví, nezlob se… co plánuješ do dál, máš už nějaké nové nápady, máš představu o nové desce? Budeš tam mít nějaké zajímavé hosty?
Vlastně teď dělám na „The Ultimate Andersson Collection CD“. Posbíral jsem ty nejlepší songy mých třech kapel a přehrál jsem je znova s jinými muzikanty. Mimo jiné mám mezi vokalisty i Görana Edmana (ex. Malmsteen, John Norum). Jens Johansson (ex. Malmsteen, Stratovarious) si tam zahostoval. Celou produkci jsem tenkrát udělal a mixoval já v mém studiu. A zní to zasraně dobře!
 
K REGAIN ses dostal jak? Já si pamatuji, jak REIGN začínal, vydávali DERANGED a teď vydávají švédskou elitu a nejen tu… ale tvůj styl, tam tak nějak vyčnívá, co si slibuješ od REGAIN, jsi do teď spokojený, budeš měnit?
S REGAIN mám blízký vztah. Vždycky podporovali mě i mou hudbu. Nemůžu o nich říct nic jiného než slova chvály!
 
Musím se vrátit ještě k „The Astral…“ Skladba „Reversation“ mě odrovnala, hlavně melodie, Nilsův refrén, tato skladba mi zůstala v hlavě a pořád to slyším… to byl tvůj záměr? Ha ha… je to jako droga… ne, vážně, každá skladba má svou kostru, melodii, refrén, nic se neslívá v jeden celek, má to hlavu a patu, dynamiku a spád… ty melodie… jak je vytváříš? Jak se v tobě objeví nápad, třeba udělat skladbu jako je „Reversation“ nevím… velmi mě to zajímá, protože já při poslechu žasnu, jak někdo může sestrojit takovou věc!???
Nejdřív udělám melodii. No a potom složím ten zbytek kolem. Pro mě je hudba především melodie a je to ta nejpodstatnější věc v hudbě, kterou dělám. Umím hrát na klávesy sakra dobře, ale spíš se cítím být skladatelem, než muzikantem.
 
A další absolutně perlou v mých uších je „The Seventh Star Fantasy“ ty démonické sbory a tak… o čem skladba pojednává…
Na tvé cestě do nebe cestuješ skrz místo, ve kterém můžeš uvíznout. Je to falešný ráj. Ďábel vytvořil místo podobné nebi, aby zmátl lidi, že je to skutečný ráj. Ale když tu jednou uvízneš, vícekrát se nevrátíš. Tenhle song je vlastně duet. Patrik nahrál všechny ty vokály. Skvělé! „Human Equation“ od AYERONS mně ovlivnila. Tak jsem složil tenhle hodně komplexní song, který je velmi dlouhý a extrémně tvrdý.
 
Když bys měl charakterizovat „The Astral…“ který se s tvou hudbou ještě nesetkal, jak bys popsal svou tvorbu?
Je to kvalitní hard-rockový melodický metal jako za starých časů. Nic nového, ale v novém kabátě!
 
Tak bych to nazval i já! Richarde… chtěl bys něco říct závěrem, doplnit mě něčím, co jsem třeba zapomněl… děkuji ti za tvůj čas a ať se ti daří nejen ve tvé práci!
Díky mnohokrát! Skvělý interview a dobrý otázky! STAY METAL! Měj se! Richard

Zveřejněno: 30. 09. 2008
Přečteno:
3426 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář