Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

GRIND INC: jsou pro mě překvapením roku! Na scéně nejsou kdo ví jakou dlouhou dobu, ale svým prvním CD \"Executed\" vydaných u německých MORBID RECORDS Vám ukáží, že nejsou žádní zelenáči.

Jejich nápaditý hutný death- grind nepostrádá zatěžkávací salvy bicích, které Vás zadupou do země, nápadité kytarové zasekávačky s občasnými melodickými kudrlinkami podpořenými dvěma zvířaty za mikrofony. Co víc si přát, jděte do toho! Více už Tom!
 
Hell-o! Pro ČR jste zcela neznámý pojem, tak bych prosil o krátké představení vaší kapely GRIND INC. Proč se jmenujete GRIND INC., proč se album jmenuje “Executed“, proč jste využili malbu od Deathera… proč, proč, chci o vás vědět vše eh, eh…
Wow, tolik „proč!“ Jméno kapely se vyvinulo před lety, když jsme začali hrát jako takový „víkendový“ projekt vytvářející rámus. Později jsme naši hudbu zaměřili více na brutalitu Death Metalu, ale jméno jsme si nechali. Jeho nevýhodou je, že lidi si nás hned spojují s Gridcorem, ale výhodou je, že je to krátké slovo, a lidi se ho hned zapamatují. Název „Executed“ jednoduše poukazuje na zaměření GRIND INC.: syrový, brutální, kulky zuřivosti přímo do Tvýho obličeje. Rozhodli jsme se použít Deatherovu kresbu z mnoha důvodů. Za prvé pro to, že je „killer-artist“, dál taky proto, že nenajdeš žádnou z jeho kreseb na jiných Death metalových albech, která vyšla v posledních měsících (jako se to často stává s dobrými umělci, když se stanou „příliš“ slavnými). A nakonec proto, že je stejně tak underground jako my, což znamená, že my nemluvíme o velkých dollarech (který stejně nemáme, ha ha), ale o sdílené lásce k extrémnímu (ale ne dětinskému) umění, hudební i vizuální. Kromě tohoto, není kolem nás nic zvláštního, jsme prostě pětice chlápků, která dělá dobrý, přátelský násilí, jak říká EXODUS. Rozhodli jsme se naši zuřivost svést po kanálu hudby místo nudění se a dělání nesmyslných sraček /jako vykrádání hrobů/, ha ha.
 
Vaše hudba je jako uragán, smete všechno živé a zůstane jenom holá planina, yeah! Byl to záměr natočit takovou desku?O zvuku se netřeba bavit, protože ten je dokonalý. Jaké kapely Vás inspirovali pro tvorbu GRIND INC. nebo se jiné vlivy nesnažíte vstřebávat?
Díky za vražednou charakteristiku naší hudby! Náš jediný záměr byl vytvořit našlápnutou brutalitu. Hrajeme nebo jsme hráli ve spoustě dalších kapel, JAKO NIGHT IN GALES, HATE FACTOR nebo CORONATION, ale GRIND INC. je fakt brutální fucker mezi nimi. Šli jsme prostě do nahrávacího studia, a když ten track byl dost brutální, bylo to dost dobrý pro GRIND INC. Proces nahrávání byl hodně underground, ale díky skvělé práci lidí, kteří na tom dělali, myslíme, že ten zvuk je fakt skvělý na debutové album. Buď si jistý, že příští album bude znít ještě hustějc a bude profesionálnější! „Executed“ je jenom začátek! To bude život po smrti. Jsme inspirovaní spoustou kapel, takže by bylo dlouhý zmiňovat je tu všechny. Líbí se nám spousty stylů od progressive přes hardcore až po death metal, ale naším hlavním vlivem zůstává death metal.
 
Máte nějaké hudební vzdělání nebo jste samouci? Je v okolí sehnat vhodného spoluhráče, kdyby z kapely někdo odešel? Jak často spolu zkoušíte?
Někteří z nás měli pár hudebních lekcí coby teenageři, ale v podstatě jsme všichni samouci. Pamatuju, když se v r. 1992 náš bubeník Adriano naučil svůj první double-basový part z nějakýho songu CARCASS, což bylo v té době docela směšné… A teď je z něj zasraná vichřice… Nikdy jsme nepřemýšleli o tom, že bychom někoho nahradili někým jiným, taky proto, že těžko najdeš bubeníka nebo kytaristu tak dobrého, jako jsou Ti naši, v téhle oblasti. Jasně, že jsou tu dobří hráči, ale ti mají svoje kapely. Aspoň máme dva zpěváky, pro případ, že by jeden onemocněl, ha ha…Scházíme se tak jednou až dvakrát týdně, děláme nějaké nahrávky, dáme si pár piv, děláme na nových věcech…
 
Líbí se mi, že se za každou cenu nesnažíte kopírovat americkou brutální scénu a jdete si jakoby vlastní cestou, snažíte si vytvořit vlastní ksicht, jestli mi rozumíš. Hodně kapel se snaží hrát jako zaoceánské bandy, ale když poslouchám GRIND INC., tak jakoby jste si tvořili vlastní pojetí death- grindu, snažíte se o to o co možná nejméně zapadnou do x-kapel? Máš raději americké pojetí death metalu nebo evropské?
No, my se vlastně ani nezajímáme, odkud kapela je. Dobrý death metal se najde skoro v každé zemi. Ale co se týče stylu, dáváme přednost Americe než švédskému zvuku. Osobně se mi líbí starý zvuk Stockholmu, dost. Starý CARNAGE, ENTOMBED, GRAVE, DISMEMBER rocked, ale nic nemělo na nás takový vliv jako Floridská scéna se všemi těmi brutalitkami. Jsem rád, že se ti líbí náš styl, protože máš pravdu – my se nesnažíme kopírovat jiné kapely, ale hrajem prostě to, co se nám líbí. A když nás lidi srovnávají s CANNIBAL CORPSE, DYING FETUS nebo MALEVOLENT CREATION, tak co, jsou to killer kapely a samozřejmě se nám všecky líbí.
 
Přiznám se, že když jsem dostal vaše CD, tak nějakých 10-15 mi leželo na poslech na stole… když jsem se podíval na váš disk, tam mě moc nezaujal a stále ho odkládal a v duchu si říkal: “ach další průměrná detah metalová kapela z Německa…“ a to byla velká chyba! Přijde mi, že jste cover- booklet spláchli narychlo do kupy, bez nějaké myšlenky, nápadu.. i když všechny důležité informace obsahuje, ale… ty osobně jsi s výsledkem spokojený?
Vlastně jsem ten booklet dělal sám a přesně vím, co myslíš. Na jednu stranu nebylo moc času vytvořit masivní design, ale na druhou jsme zamýšlel udržet pozornost spíše u hudby. To je také důvod, proč je cover jenom tak základní, s Deatherovým démonem a naším logem a názvem.A samozřejmě jsem použil spoustu bílých míst protože jsem se snažil odlišit od obvyklých death metalových nahrávek. Na příští album si udělám víc času, ale pořád zůstanu stranou od zvyklostí scény.
 
Když poslouchám “Executed“, tak jste šli do studia zatraceně připravení a museli být spokojení s každým riffem, nemýlím se? Jste puntičkáři eh, eh… jsi s konečným výsledkem spokojený a počítáte s dalším odchodem do studia opět se studiem Hate?
Snažíme se udělat všechno co nejlíp, ale nejsme perfekcionisti. Snažíme se udržet spontánní a živý přístup, který je, doufám, na albu znatelný. Tohle – pro příklad – zahrnuje i to, že texty k „40Incisions“ vznikly improvizovaně v průběhu nahrávání. Myslíme, že konečný výsledek je OK a našlápnutej dostatečně na debut, ale na příští desce se chystáme udělat ještě větší kus práce. Nejsme si jistí, jestli zůstaneme u Hate Studio, které je až příliš underground. Použijeme ho pro „před-produkci“ dalšího alba, ale možná si obhlédneme i jiné studio pro konečné nahrávky. Ale stejně, jsme šťastní, že jsme do našeho debutu dostali tak dobrý zvuk.
 
Zajímalo by mě, jestli s takovou precizností, nábojem a drivem, jak je nahrané “Executed“ , dokážete přenést na pódium a podat živě? Když jsem se díval na rozpis letních festivalů, tak jsem vaše jméno nikde nezaregistroval… řídíte se heslem, že méně je někdy více eh, eh…? No snad se v tom neřídíte i v sexuálním životě ha, ha…
Jsme živá kapela! Je celkem těžké přepravit všechnu tu naši živoucí energii do studia, takže nečekej nic víc a nic míň, než opojné živé vystoupení, když budeš mít šanci vidět nás na podiu. Protože je naše album poměrně čerstvé, a my sami jsme nováčci, je celkem těžké dostat se na větší festivaly. Myslím, že bychom se mohli objevit na OBSCENE EXTREME příští rok. Kromě toho jsme se měli objevit na FUCK THE COMMERCE, ale nakonec to nevyšlo. Nakonec bychom měli odehrát nějaké show s CEPHALIC CARNAGE a GOREROTTED, což je celkem dobrý výchozí bod, odkud začít šířit GRIND „fucking“ INC. A nakonec máš pravdu, že víc je někdy míň. Se našimi starými kapelami jsme hráli v kdejaké telefonní budce, ale v budoucnosti se zaměříme spíš na větší akce.
 
Německo je takřka proslaveno letními festivaly jako SUMMER BREEZE, FUCK THE COMMERCE, WITH FULL FORCE, PARTY SAN atd. Jak se díváš z pohledu člověka žijící v Německu na tyto velké festivaly? Pro Čecha jen tak si vyjet na tyto festivaly je jen přece svátek, sen… navštěvuješ tyto festivaly nebo jsi spíše typ, která má svůj klid, vychutná si CD doma než aby se tlačil někde na koncertě?
Jezdíval jsem na DYNAMO OPEN Air v Holandsku od r. 92 a byl jsem taky na WACKEN a dalších menších festivalech nesčetněkrát. Ale v současnosti na festivaly nemám moc času, takže jsem byl jen na HARD ROCK Festivalu. Festivaly mám sice rád, ale my jich tu máme prostě spousty, takže to už není nic extra, jako by to bylo pro tebe.
 
Německo… OBSCENITY, NECROPHAGIST, DESPONDENCY, MORSGATT a teď GRIND INC., kteří patří mezi mé favority z vaší země. Máš nějaké žhavé kandidáty, které by jsi mi mohl doporučit?
No, my tu máme tolik dobrých kapel, že by to nebylo ono, jmenovat jen některé z nich. Jen malý příklad, zkus se podívat po C.B.T., RESURRECTED, RAVAGE nebo INFECDEAD.
 
Zakotvili jste nakonec u německých MORBID RECORDS. Jak jste navázali s nimi spolupráci, posílali jste proma CD, ozvali se i jiné firmy? Co si slibujete od jejich spolupráce s Vámi, co nabídli? Většinou pořádají evropské turné svým kapelám, jaká je pravděpodobnost, že Vás tady uvidím? Jste ochotni cestovat i pro jeden koncert?
Kdysi jsem pro ně dělal a dal jsem jim svoje demo. Líbilo se jim to, dostali nás na MORBIDE FESTSPIELE Festival a naše show je nadchla, takže jsme dostali smlouvu. Kdyby nás nevzali, podepsali bychom s REMISSION RECORDS, kterým se naše věci taky líbily. MORBID dělají dobře svou práci, a snaží se nám udělat na scéně stabilní jméno. Žádné konkrétní info o turné zatím není. Samozřejmě, že bychom cestovali někam i kvůli jedné show, ale muselo by to mít dobrý důvod. To znamená, že například po cestě musí být další show, což podstatně sníží naše výdaje. Nebo třeba levné letenky, protože jet autem tisíce km je šílená nuda, ha ha. Obzvlášť, když musíš dokola poslouchat jedno CD. Od naší poslední cesty na DEPTH OF WINTER Festival jsme přívrženci DECREPIT BIRTH, ha ha. Sranda byla, že pár měsíců poté jsme poznali jednoho z DECREPIT, protože také hraje v SUFFOCATION.
 
Čím se živíš? Jsi spokojený se svojí prací a výdělkem za odvedenou činnost? Je těžké žít v Německu z podpory nezaměstnanosti a jen tak, jako hudebník na volné noze nebo je to jen nereálná idylka?
Sakra, taková osobní otázka, ha ha! V podstatě jsem zodpovědný za prodej a marketing ve společnosti která vyrábí počítačové case, energetické zdroje a multimédia. Jsem velmi spokojený se svou prací, ale rozhodně nemohu říci totéž o výdělku, je to čínská firma a já jsem tu nový. Ale myslím, že tenhle problém se vyřeší během několika měsíců. Nicméně, je možné nepracovat a mít v Německu slušné živobytí – ale upřímně, nemám rád lidi, kteří žijí účelně ze sociální podpory. Podle mě je sociální podpora příliš často zneužívaná, měla by sloužit lidem v nouzi. Když jsi zdravý, jdi a vydělej si svoje zasraný peníze a z nich žij! Nerad vstávám každé ráno a chodím do práce, ale mám zodpovědnost za svoji rodinu, takže dělám, co mám. Hey, každodenní život ti přeci dává inspiraci odpoutat tuhle death metalovou bestii po nocích…
 
Ať se daří… a můžeš závěrem nastínit nejbližší plány u GRIND INC.? Díky za rozhovor!
Jak jsem řekl, děláme spousty koncertů, převážně o víkendech, ale na podzim možná pojedeme na turné s našimi kamarády z RESURRECTED a našimi známými z labelu DEATH REALITY. Vypadá to, že potom si zahrajeme i s DEADSOIL a našimi kamarády z tahů NIGHT IN GALES, protože náš bubeník je s těmihle fuckery taky příbuzný. Kromě toho, uděláme pár nových killer songů a na konci roku je nahrajeme. Fuck, fuck, fuck, hell yeah… :) Lukáši, díky za to, že sis udělal čas na tohle skvělé interview – a kdykoliv zničíme vaše místní pódium, chci tě vidět pařit v prvních řadách tím starým dobrým způsobem! Měj se, Tom a GRIND INC.
 

Zveřejněno: 04. 08. 2008
Přečteno:
3322 x
Autor: Lukas | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář