Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Majestic Downfall/Ansia - Split CD 2007 – Solitude Productions

Zřejmě každý redaktor Fobiazinu si již prošel recenzí nějaké z ruských doom metalových kapel nebo alespoň počinu od ruského vydavatelství. Jen mě se to zatím vyhýbalo, ne však navěky, už je to tu. Split Majestic Downfall a Ansia nechť je mým očistcem.

Nemohu říci, že bych neměl rád doom metal, některá alba My Dying Bride nebo třeba Anathemy či Cathedral si občas poslechnu, ovšem vybírám si ty kusy, které mají hlavu a patu a hlavně u kterých neusnu. Obě recenzované sebranky právě toto postrádají. Nechápu, že je to v Rusku tak v kurzu, zřejmě se opijí vodkou a pak trudomyslně rozjímají nad svou špatnou ekonomickou situací a tak vzniká ruská láska k doom metalu, který by si zasloužil svou vlastní škatulku, kterou bych nazval třeba misery metal. Celé splitko je doslova narvané unylou pomalostí, kde ve snaze zachytit co nejlépe své utrpení, hudebníci totálně zapomínají, že jsou hudebníci a pomocí svých nástrojů spíš vzlykají (což by mohlo v doom metalu znít jako chvála, ale to by bylo chybné chápaní). A ve výsledku se tak tragedie, kterou kapely prožívají odráží do kvalit tohoto alba, protože to je totální tragedie. Troufám si tvrdit, že s tímto dílkem by měli problémy i zarytí fanoušci doom metalu.

Zvukově se nejedná o nic nepovedeného, to bych jim křivdil, ale to je asi tak všechno. Musím se přiznat, že jsem měl co dělat abych to vůbec dokázal doposlouchat. První sebranka je z Mexika a popravdě byl jsem dost překvapen, že tak horkokrevný národ může hrát doom metal, ale zřejmě ano, nechme je v tom. V pomyslném souboji u mě vítězí spíš druhá Ansia z Itálie, u které alespoň tu a tam vykoukne osamělý pěkný nápad, který je však během několika opakování opět o ničem. Líbí se mi zde však časté používání různých netradičních zvuků a celkově zajímavější pojetí. Kdyby ze skladeb 10 minutových udělali 5x kratší věřím, že by to mohlo být zajímavé.

Škoda slov, tohle prostě buď chytne nějakého totálního maniaka anebo se to líbit nebude. Předpokládám, že až nový trend EMO (myslím tim nový trend přetvářky současných puberťáků, neplést s HC) zjistí, že existují kapely jako Ansia nebo Majestic Downfall, tak budou z těchto doomařů superhvězdy, ale do té doby nevim, nevim.

Čas: 58:20

Seznam skladeb:

Majestic Downfall 

  1. A Birds Departure
  2. In An Ocean Of Fears
  3. A Tear Of Understanding

Ansia

  1. Part I
  2. Part II
  3. Part III ...

Web: http://solitude-prod.com 


Zveřejněno: 09. 04. 2008
Přečteno:
3322 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář