Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

WITCHSMELLER PURSUIVANT – Manifest of Evil, CD, 2007, Shiver Records

Co si budeme povídat, na téhle kapele zaujme už název. Ne, že bych měl něco proti dlouhým názvům, ale něž našinec vysloví (s trochou pokusu o angličtinu) „wičsmelr prsjuvent,“ tak mu ujede vlak a ještě se zamotá jazyk. Nicméně volba názvu kapely je vždy na jejích členech, my si můžeme nadávat jak chceme, je to volba špatná, ale to je asi tak všechno, co s tím naděláme :-) Pokud by někoho napadlo dále pátrat po původu onoho názvu, pak vězte, že má své kořeny v klasickém britském seriálu Černá zmije, kde se objevuje postava „witchsmeller pursuivanta“ – lovce čarodějnic – v jednom z dílů první série.

Tato skupinka lovců čarodějnic z Belgie však již nešíří hrůzu (alespoň mezi námi) ale dobrou hudbu, a tak se nemusíme bát a podíváme se této pětičlenné bandě v klasickém složení (zpěv, 2x kytara, basa, bicí) malinko na zoubek. Základy téhle kapely byly položeny někdy kolem roku 1993 a od té doby má WITCHSMELLER PURSUIVANT na svém kontě pouhé tři nahrávky.

První dvě vznikly po pěti a osmi letech existence kapely a s další dlouhohrající deskou si WITCHSMELLER PURSUIVANT počkali až do loňského roku. Svou novou desku vybavili satanským obalem laděným do ruda vyobrazujícím hlavu kozla v kulatém rámečku. Po tomhle pohledu bych čekal drsnou deathmetalovou smršť, ale chyba lávky - WITCHSMELLER PURSUIVANT hrají něco, co bych neváhal označit za oldschool heavy metal.

Jejich hudba má v sobě vše, co se váže k dobám, kdy byl heavy metal v plenkách. Kytary mají stejně podivně nakřáplý zvuk, jakým IRON MAIDEN ozvučili (před 25 lety!) album Piece of Mind, podobně výrazně je nazvučená i baskytara alba. Pokud se do nahrávky zaposloucháte hlouběji, brzy v ní najdete další odkazy na IRON MAIDEN, ale třeba i na dobovou nahrávku GRAVE DIGGER Legion of the Lost, která znovu ožívá ve skladbě One Hundred Percent Scar Tissue.

WITCHSMELLER PURSUIVANT prostě ať chtějí nebo ne, hrají oldschool heavy metal, a hrají ho dobře. Jejich skladby mají spád, nezůstávají na jediném tempu, jsou dynamické a poslouchají se stejně dobře jako dříve zmíněné nahrávky mejdnů a diggerů. Co je ale na škodu, ač se vše dobře poslouchá, marně pátrám po nějaké zapamatovatelné melodii a i když je hudba dobře poskládaná a zahraná, člověku schází záchytná místa, která by si zařval s kapelou. Kromě tohoto faktu albu zbytečně ubírá na kvalitě poněkud nepovedený zvuk (někdo by ho označil za dobový, to ale ponechme stranou), ze kterého nejvíce vyčnívají přezvučené činely a ne příliš vypilovaný hlasový projev zpěváka (ano, uznávám, na Legion of the Lost také není Chris Boltedahl ještě kdovíjak vyzpívaný).

Vcelku bych tedy řekl že jde o dobré album, bohužel se zvukem hodícím se spíše na počátek osmdesátých let minulého století, opepřeným o několik vad na kráse. Můj dojem je takový, že dát podobný zvuk na demo nahrávku není problém, ale vydat jej na řadovém CD už je trochu pod úrovní současné techniky. Mohlo by to být horší, ale mohlo by to být i lepší.

Čas: 43:28

Seznam stop:

  1. In The Sweat Of Thy Face
  2. Heavy As Fuck
  3. Evil People
  4. Feel/Know/Fear
  5. Machine Made Mary
  6. Disciple Of Death
  7. 100 Percent Scar Tissue
  8. The Deadly Shape Of Clouds

Web:


Zveřejněno: 07. 03. 2008
Přečteno:
3352 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 02. 2012 23:18 napsal/a játro
no
vidite, a me zrovna oslovila ta syrovost zvuku. s dnesni studiovou elektronikou muze zpivat i opice, ale takhle je slyset, ze ti panove neco umi i mimo elektronicke utociste