TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ANGTORIA… před nějakou dobou mi došla zpráva, že bývalý člen ABYSSOS, Chris, má kapelu, která údajně hraje emotivně orchestrální metal, kde po boku bratra Tomma sekunduje na postu zpěvačky Sarah, známá z THERION, CRADLE OF FILTH ad…

No a, ABYSSOS jsem měl vždy rád, zajímal jsem se o ně, hlavně kde se to vytratili, když to měli tak dobře rozběhnuté… no a navíc, když mě okouzlila jejich 5 skladbová nahrávka, bylo rozhodnuto, no a rozhovor je na světě, který vám se vší parádou nabízím! Ptal se: Deather, Odpovídal: Chris

Hello Chrisi! Jsem rád, že mohu o tobě slyšet… je to doba co jsem slyšel poslední album ABYSSOS. Než se budeme bavit o ANGTORIA, začneme nejdříve ABYSSOS, jo?! Já vím, že hodně je napsané na vašich website, ale ne každý má tu možnost a tak tě prosím, jestli můžeš abys nešetřil slovy a klidně se rozepiš…

Ahoj Deathere, díky za podporu, kterou nám tímhle rozhovorem poskytuješ! ANGTORIA je úplně nová orchestrální+metalová kapela, kterou tvořím já, Sarah Jezebel Deva a můj brácha Tommy Rehn. Jako kapela existujeme od léta 2004. Tehdy jsme natočili naše demo a v současné době se snažíme zajistit si smlouvu a doufáme, že hned jak to bude možné, natočíme naše debutové album.

Jak, kdy a proč vznikla tahle kapela? Kdo dal hlavní podmět, nebo to jste se jen tak sešly a řekli jste si budete dělat tu a tu hudbu a ono to vyšlo?

ABYSSOS vznikla v roce 1995. Söderlund a Meidal mně pozvali, abych se připojil k jejich tehdejší kapele INSALUBRIOUS. Po nějakém čase jsme cítili, že hudba, kterou děláme, je příliš vzdálená INSALUBRIOUS, a tak jsme se jednoduše rozhodli, že založíme novou kapelu, která nebude zasahovat do hudby INSALUBRIOUS. Söderlund přišel s názvem ABYSSOS, a my se rozhodli kapelu takhle pojmenovat.

Před albem „Together We Summon the Dark“ byly nějaké nahrávky, dají se někde sehnat? Jak zněly? Měli jste jasnou představu jak budete znít?

První nahrávky ABYSSOS byly naše demo, které nás dovedlo ke smlouvě s CACOPHONOUS RECORDS. Demo se jmenovalo WHEREVER THE WITCHES MIGHT FLY, stejně jako jedna z prvních písní Abyssos, a obsahovalo 7 písní, z toho jsme jich 5 trochu předělali a dali na TOGETHER WE SUMMON THE DARK. Takže z těch ranějších oficiálních nahrávek je tu naše demo.

Ke smlouvě s CACOPHONOUS jste se dostali jak? A co si myslíš s odstupem času, byla to dobrá volba, byly i jiné nabídky? I když v té době měli pod sebou CRADLE OF FILTH, GEHENNA, aj…ale pak se to všechno rozprchlo a po nějakém čase vyšlo další album „Fhinsthanian Nightbreed“… ale než rozebereme tohle album… pověz mi něco o „Together We Summon the Dark“ prosím… jak se nahrávalo a tak, máš nějaké zážitky a tak? Mě tohle album poslal Söderlund a už v té době jsem byl spokojený…

Jednoduše jsme poslali naše demo různým labelům a dostali spousty nabídek. Rozhodli jsme se jít do té nejlepší nabídky, kterou jsme v té době měli, a tu nám udělali právě CACOPHONOUS. V té době jsme byli celkem spokojení ohledně spolupráce s CACOPHONOUS. Práce šla hladce a pod jejich záštitou jsme udělali dvě alba. Měli jsme kontrakt na čtyři alba, ale po druhém albu to šlo s CACOPHONOUS z kopce a museli pustit většinu svých kapel. Nahrávání obou našich alb šlo skvěle, protože jsme byli sehraní za tu dobu a užili jsme si spolu spoustu srandy. Söderlund a Meidal jsou velice talentovaní muzikanti a bylo jednoduché s nimi spolupracovat, obzvlášť proto, že nám všem dohromady to šlo tak výborně.

Nevadilo ti, že vás hodně rádoby kritiků přirovnávalo ke CRADLE OF FILTH, zřejmě díky vamp obalu i když jste hráli úplně něco jiného… někdo si to neposlechne do konce a už soudí podle obalu, to by sralo i mne!

Ne, vůbec ne. Cokoliv děláš, kdykoliv to děláš, vždycky tě budou s někým nebo něčím srovnávat. Nikdy jsem se nezajímal o lidi, kteří srovnávali mou práci s někým dalším, a je to docela protiklad být srovnávaný s nějakou velkou kapelou, to je docela dobrý, ne?

Myslím že albem „Fhinsthanian Nightbreed“ jste ukázali, co ve vás je, že nemáte potřebu nikoho kopírovat, naopak si myslím, že ve „Fhinsthanian Nightbreed“ jste rozvíjeli svůj styl, oproti „Together We Summon the Dark“ je album více profesionálnější, vyváženější, snad více heavy a má lepší produkci! Je tam jakoby více symfoničtějších pasáží, prostě nádhera! Jak to vidíš ty?

Díky moc! Člověk se pořád vyvíjí s postupem času, jak získáváš víc zkušeností a znalostí o věcech kolem tebe. TOGETHER WE SUMMON THE DARK bylo naše první album, a to naše první zkušenost se skutečnou studiovou nahrávkou. Když jsme se vrátili domů a začali dělat na FHINSTHANIAN NIGHTBREED, už jsme byli trochu zkušenější. Taky jsme byli trochu vyzrálejší, takže způsob, jakým jsme pojali kompozice na druhém albu, byl poněkud jiný. Zřejmě jsme měli i víc času ve studiu, což také pomohlo zlepšit celkovou produkci.

Celkově tohle album dopadlo jak? Myslím jestli mělo komerčnější úspěch oproti „Together…“ co jsem sledoval časopisy, tak když jste vydali „Together…“ byli jste v každém časopise, zatímco u „Fhinsthanian…“ jakoby CACOPHONOUS už krachoval a na promotion už sral, reklamy bylo toho méně, možná se mi to zdá, oprav mě když tak…

Tehdy jsme v podstatě neměli potuchy, co dělali CACOPHONOUS. Internet ještě nebyl takový, jakým je dnes, takže jsme neměli šanci vidět, co vlastně dělají, dokud nás propagovali. Ale máš pravdu, po tom, co jsme vydali FHISTHANIAN NIGHTBREED se zdálo, že CACOPHONOUS zmizeli do podzemí. O ničem jsme neslyšeli, nebyli jsme s nimi v kontaktu tak často jako dřív a nikdy nedostali odpovědi na naše otázky. Zřejmě prožívali těžké časy a pravděpodobně se styděli přiznat fakt, že museli pustit většinu z jejich kapel. Když se to k nám nakonec doneslo, tak nás to ani nepřekvapilo, potom, jak se k nám chovali poslední dobou…

Po vydání „Fhinsthanian Nightbreed“ bylo po vás ticho, co se stalo? Nemyslíš, že tak nakopnutá kapela, která měla perfektní pozici na hudební scéně se dala do ústraní… proč?

Ano. Když nás CACOPHONOUS pustili, snažili jsme se najít nový label, který by s námi podepsal smlouvu, ale bylo to velmi těžké. Časem Söderlund cítil, že už nemá energii na to, aby se stále jen snažil, když se nic nedělo, a chtěl se zaměřit na jiné věci, tak z ABYSSOS odešel. Já už měl všechny songy pro 3. album ABYSSOS složené a jen jsem čekal, až je budeme moci pořádně nahrát, takže jsem vytrval v hledání labelu pro ABYSSOS. Ale neměl jsem štěstí. Dostal jsem spousty nabídek od labelů z celého světa, ale žádný z nich nebyl bohužel dost dobrý ke spolupráci. Žádná z nabídek v podstatě nezahrnovala žádný studiový rozpočet, což by značně ztížilo nahrání alba, protože takový finanční obnos sám dohromady nedám. Kdybych ty peníze měl, tak bych si zaplatil studio a nahrál si to sám už dávno. Takže musím prostě čekat a snažit se najít label, který bude mít zájem investovat do nahrávek ABYSSOS.

Söderlund teď dělá co?

Söderlund a Meidal se vrátili k INSALUBRIOUS už před pár lety, což je fakt skvělé, protože tuhle kapelu mám fakt rád. Söderlund je skvělý grafický a umělecký designer, pracuje na mnoha bookletech i pro ostatní kapely.

A ostatní?

Meidal je na tom s grafikou stejně a také s tím v současnosti pracuje.

Chrisi a ty od ABYSSOS si dělal co, máš i jiné kapely, projekty, nebo až teď ANGTORIA?

Kromě toho orchestrálního projektu se Sárou, nemám žádné další projekty a kapely v současné době. Prostě nemám čas být součástí něčeho dalšího, když chci být schopný zaměřit se na ANGTORIA, což je moje hlavní priorita?

Jak vznikla ANGTORIA? Jak to bylo… začala Sarah, nebo bratři to dali dohromady?

Byla to Sarah, kdo začal mluvit o tom, že bychom mohli zformovat společně kapelu, což jsme oba chtěli udělat. Začal jsem skládat songy a když mělo dojít na jejich nahrávání v bráchově studiu, přizval jsem ho, aby se připojil k nám. V podstatě jsme zkomponovali „Deity Of Disgust“ společně ve studiu.

Jak vycházíš s Tommy v osobním životě jako bratr a jak jako kolega v kapele? Funguje to? Měnil bys něco?

Všechno funguje naprosto dokonale a my oba, Tommy i já, litujeme, že jsme spolu nepracovali už před ANGTORIA. Společná práce nám jde extrémně dobře, protože přemýšlíme dost podobně a známe jeden druhého uvnitř, jsme přece bratři. Neměnil bych ani za nic, brácha v kapele mi vyhovuje. Jen si přeji, abychom mohli do kapely zahrnout i našeho třetího bratra Michaela, protože i on je velmi dobrý muzikant a autor písní. Ale je příliš zaměstnaný svou prací. Ale kdo ví, co bude, až  dostaneme smlouvu s labelem…

Sarah zpívá tak nějak jinak, než bych čekal, ale myslím to dobře… líbí se mi její zpěv, který je velice emotivní a je přirozený! Myslíš že účinkování Sarah v ANGTORIA je bez problému, stíhá to všechno, nebo teď se věnuje už jen výhradně ANGTORIA!

Naším záměrem je být 100%-ně zaměření na ANGTORIA a nedělat nic dalšího. Ale aby to bylo možné, musíme z ANGTORIA vydělat nějaké peníze, protože máme všichni rodiny a děti, o které se musíme starat a účty k zaplacení. Dokud nedostaneme smlouvu a nezačneme jezdit na turné a – doufejme – budeme vydělávat peníze hraním, musíme všichni dělat ostatní věci, abychom přežili a vydělali si na živobytí.

Abych byl upřímný, váš materiál mě velice zaskočil! Nechci aby to vypadalo, že ti lezu do prdele, ale je to tak, skutečně se mi to líbí… pověz něco o této vyjímečné nahrávce, jak bys ji popsal svými slovy… kdyby se ti někdo zeptal co to je? Ha ha…

No, to je vždycky dost těžké pokusit se popsat vlastní tvorbu, hlavně je tu vždycky někdo, kdo s tebou nesouhlasí. Ale asi nejlepší cesta jak to jednoduše vyložit je orchestrální metal s ženskými vokály. My všichni se zajímáme jak o metal, tak i orchestrální hudbu (tenhle typ „filmové hudby“), což je přesně to, co se snažíme spojit v ANGTORIA.

Jestli jsem dobře pochopil ty s bratrem se staráte o komponování hudby, takže máte na svědomí to všechno?

Ano. Než jsem požádal svého bratra, aby se připojil ke kapele, psal jsem veškerou hudbu sám. Ale když jsem chtěl, aby vstoupil do kapely, chtěl jsem, aby se zapojil i do psaní do hudby, takže „Deity Of Disgust“ jsme napsali spolu ve studiu, když jsme měli nahrávat naše domo. Ale vždycky to budeme my oba, kdo píše všechny songy pro ANGTORIA a když je píseň hotová, pošleme ji Sarah a ona k tomu napíše text.

Místy to zní to jako celý orchestr? Máte tam nějaké hosty? Hudbu si dělal pomocí kláves, počítače, jak? Ty trubky, píšťaly, zní to všechno to monstrózně a veliké, jako z nějakého filmu. Nádhera!

Díky, že sis všimnul! Náš hudební záměr je smíchat orchestrální hudbu (filmového typu) s metalem. Já i můj bratr pracujeme s orchestrální hudbou hodně a všechny druhy orchestrální hudby jsou naší velkou vášní. Naším cílem je být schopní použít celý orchestr pro některé naše nahrávky, ale dovedeš si představit, jak moc je to drahé. Ale co uděláme při nahrávání našeho alba bude, že použijeme výběr autentických instrumentů, které hrají na vrcholu sampleru a smícháme je dohromady, aby to znělo autentičtěji. Na našem demo nejsou žádné skutečné orchestrální nástroje, všechny jsou z našeho sampleru, který jsme jednoduše nahráli z našeho keyboardu.

O mužský zpěv se postaral Martin Häggström, ti je tedy on, co nazpíval ten srdcervoucí refrén a pak vlastně skladba finišuje duetem se Sarah ve skladbě „Deity Of Disgust“? Kdo vymyslel tuto nádhernou skladbu a pověz mi něco o ní prosím! Působivé je i docela exotický začátek? O čem vypráví…

Díky! Ano, Martin Häggström je úžasný zpěvák a my jsme šíleně vděční, že se chtěl podílet na „Deity Of Disguise“. Já a můj bratr jsme složili tuhle píseň ve studiu krátce po tom, co přišel do kapely. Protože už jsem měl všechny ostatní písně složené, chtěl jsem udělat něco s ním, abych ho zapojil do tvořivé části ANGTORIA, takže „Deity Of Disguise“ jsme složili spolu. Ten orientální rif na začátku vymyslel Tommy a uspořádali jsme ho oba, takže sláva za ten skvělý začátek patří Tommymu.

Martin Häggström zpívá ještě někde? Plánujete s ním nazpívat i další vaše počiny? Nenazpíval náhodou i některé věci v „Fhinsthanian Nightbreed“, myslím přímo skladbu „Worthless Soul For Sale?“

Martin byl vokalistou v Tommyho starší kapele Moahni Moahna. Hráli symfonický rock ve stylu DIO, RAINBOW a DEEP PURPLE, apod. Takže to bylo prostě přirozené, že jsme ho požádali, jestli by nechtěl zpívat refrén „Deity Of Disgust“, protože jsme to složili pro mužský vokál. Martin nedělal nic jiného ani na jiných albem ABYSSOS, to byl jiný zpěvák…

S Tommym se jak dělíte o práci? Nepřemýšleli jste, že za post bubeníka by jste posadili právě Söderlunda?

Nemáme žádné specifické role v ANGTORIA. Oba skládáme, aranžujeme, hrajeme na všechny nástroje v určitých částech konkrétních písní. Nerozhodujeme o tom, kdo z nás bude dělat to a to v určité písni, prostě děláme spolu, abychom dostali ten nejlepší výsledek. Bylo by skvělé mít Söderlunda jako bubeníka ANGTORIA, ale on má v současnosti příliš mnoho práce se svými záležitostmi, což by zkomplikovalo naši situaci. Přesto by to bylo skvělé…

V ABYSSOS jste měli vampýrské image, teď tě tato tématika už nebere, zajímáš se o to ještě… na fotkách si vypadal hrůzostrašně! Ha ha… mě osobně se líbí toto image, určitě to patřilo k vašemu stylu.

Vždycky jsem se zajímal o trochu extrémní věci, a vždycky jsem měl rád spíše tu temnou stránku věcí. Miluji temné a vampýrské umění – stále, a myslím, že vždy budu. V souvislosti s mou osobností, nic jsem neopustil. Důvodem, proč nepoužívám tuhle image v ANGTORIA je jednoduše ten, že to prostě nesedí ke konceptu kapely.  Ale v soukromý jsem pořád stejný, a jestli se kdy dostanu k natočení dalšího alba s ABYSSOS, v což pevně doufám, dílo a image bude stejně vampýrské jako dřív.

Černá barva zůstává, nemám pravdu… našlo by se ve tvém šatníku i světlé oblečení? Ha ha… trochu jsem odbočil…

Ha ha! Nedělej si starosti! Samozřejmě, že černá pořád zůstává a zůstane navždy, jednoduše proto, že se necítím pohodlně v jiné barvě než černé, z žádného jiného důvodu! Faktem je, že ani já, ani moje žena nemáme ve skříni jediný kousek oblečení v jiné barvě než je černá. S naší dcerou je to naprosto jiné. Ona je ta nejkrásnější malá princezna jakou si umíš přestavit, a její oblíbená barva je samozřejmě růžová, takže většina jejích šatů je růžová.

A co rodiče říkají na to, že jejich synové dělají takovou muziku, měli jste někdy podporu rodičů, pomáhali vám nějak, myslím třeba i finančně…

Kdyby existovala cena pro nejlepší rodiče, moji rodiče by ji jistě vyhráli. Vždycky nám byli tou největší oporou, celé naše životy, nemohl by sis přát lepší rodiče!

Zpět k ANGTORIA! Zajímavostí na vašem demu je cover verze od Kylie Minogue „Confide In Me“, proč zrovna tato skladba?

Sarah a já jsme mluvili o tom, že bychom rádi udělali nějaký cover song. To ona přišla s nápadem udělat „Confide In Me“ od Kylie Minogue, a já si myslím, že Kylie je skvělá a já opravdu mám ten song rád, tak jsem neváhal a udělal z toho hned metalovou verzi.

Velice povedená je i „Suicide On My Mind“, ale i ty ostatní, o čem jsou, pro ty co neumí anglicky, kteří se zamilovali jen do hudby která doprovází zpěv?

Je to Sarah, kdo napsal všechny texty pro ANGTORIA a všechny jsou pro ni velmi osobní a blízké.  Jejich význam nechám na Sarah, aby to příště vysvětlila sama…

Myslím, že vaše demo sklidilo slušný ohlas a co jsem viděl v recenzích, tak jste byli snad všude chváleni, to musí potěšit! Byly i záporné kritiky, co třeba někdo napsal, co nemělo smysl a musel ses pousmát, jako kdysi v době ABYSSOS kdy jste údajně hráli jako CRADLE…

Ano, dostali jsme skvělé ohlasy na naše demo, což je samozřejmě skvělé. Není nic lepšího, než zažít kladné ohlasy na něco, do čeho jsi při tvoření vložil srdce a duši. Je totálně nemožné potěšit každého, takže tu vždycky budou lidi, kteří si myslí že to, co děláš, je sračka a úplně o ničem. Vždycky tu budou záporné recenze a lidé, kteří se vynasnaží, aby tě maximálně očernili a říkají o tobě sračky. Tak to prostě je, ale já na to vážně kašlu! Aby tu mohly existovat dobré věci, přítomnost těch špatných je nezbytná, jinak by všechno bylo stejné. Takže špatné recenze mě vůbec netrápí, naopak, často jsem pobaven, když čtu kolik sráčů plýtvá energií na něco, co se jim vůbec nelíbí…

No, ale uplynula nějaká doba a mě teď zajímá co děláte teď? Plánujete novou nahrávku, nebo už máte smlouvu v kapse, nějaké koncerty jsou v plánu a když jsme u toho, hráli jste už živě a když ano, jak to dopadlo? V době ABYSSOS jste myslím neměli nějaké turné, hráli jste vlastně na živo, já jsem jednou psal Söderlundovi jestli by jste nechtěli hrát na našem festivalu a on mi tuším napsal, že to není možné z personálního hlediska a tak nevím? Třeba jste jen studiová kapela… Kdyby jste měli možnost vyrazíte hrát? I mimo Švédsko?

Naším hlavním cílem v tomto bodě je zajistit si pořádnou smlouvu s labelem, abychom mohli nahrát naše debutové album, vydat ho a začít s turné po celém světě. V současné době jednáme s několika labely, ale nic ještě není rozhodnuté, takže bohužel, prozatím není co odhalit. Ale naše záměry s ANGTORIA je být kapelou s koncerty a se  vším všudy. Bohužel, s ABYSSOS jsme nikdy nekoncertovali. Nebylo to tehdy, kdy jsme byli ještě aktivní, finančně možné.

Pověz mi něco o sobě… jak žije a co děla takový Chris Rehn? Kolik ti je let a kolik tvému bratrovi, pracujete nějak kromě hraní v kapele? Kde bydlíš a kdybych přijel do tvého města co bys mi doporučil, kromě Playstation 2, baru a švédských karbanátků… ha ha…

No, kromě hudby trávím tolik času, kolik jen mohu, se svou rodinou. Mé dceři Sage je téměř 5 let (narodila se v létě 2000) a je to nejkrásnější a nejinteligentnější dítě, dovedeš si představit, že jsem extrémně pyšný otec! Kromě času, který trávím  s dcerou a manželkou, je mým velkým koníčkem skákaní z letadla volným pádem! Skáču tak často, jak jen to jde, a mým velkým snem je vzít si rok volna a cestovat s rodinou kolem světa a vyzkoušet si skákání z různých typů letadel!

Co bys případným zájemcům o ANGTORIA sdělil a co bys jim nabídl? Co máte k dispozici, co máte na prodej a kde to sehnat?

Protože ANGTORIA je spíš nová kapela, nemáme ještě žádné suvenýry ani předměty, ale až se rozjedeme, slibuji, že budou k dostání. Navštivte náš web: www.angtoria.com , zde najdete informace a novinky.

Je tady konec… jestli jsem na něco zapomněl, máš možnost říct co je třeba. Já ti děkuji za vyčerpávající rozhovor a za tvůj čas. Opatruj se a ať se tobě a tvé kapele daří!

Nemám, co bych dodal, než díky za podporu a za možnost tohoto rozhovoru, a sleduj naše stránky www.angtoria.com pro aktuální informace! Temné pozdravy…


Zveřejněno: 04. 01. 2008
Přečteno:
3558 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 01. 2008 06:16 napsal/a G.H.M.
-
Angtoria je ok, to jejich promo stálo docela za to, i když bylo trochu krátký... hlavně zvuk a cover od Kylie :-p. Dobře, že si na ně někdo vzpoměl.