Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

MORTAL FEAR – Chroptění o pomoc Demo 2007 – vlastním vydáním

Svou v pořadí již třetí demonahrávkou na sebe upozorňuje death metalová cháska z Pelhřimova, která nám na ploše cca 0,5 hodiny servíruje svůj nejčerstvější matroš volně přitom navazujíc na loňské promo (všechny skladby z promáče jsou mj. zde na demu obsaženy).

V tomto roce se kapele existující již od r.2000 podařilo ustálit svou čtyřčlennou sestavu a v červnu vznikl materiál Chroptění o pomoc, který se nese v duchu technického brutal deathu převážně v opatrném středním tempu. Studiový zvuk z karlovarského MusicService se podepsal na potřebné hutnosti a valivosti, přesto by právě zvuk mohl být příště ještě lepší, aby vševálcující brutalita skladeb více vynikla. Pozitivní je, že intro není sestaveno z žádných hororů ani jiných zvuků prozrazujících cirkulaci nejrůznějších tekutin, ale tvoří jej efektní a zlověstná hudba Moskalykova seriálu Dobrodružství kriminalistiky. Mortal Fear sice hrají jen s jednou kytarou, ale skladbám vůbec nechybí technické vyhrávky, které někdy skladby vytáhnou, jindy zapůsobí trochu zmateně. Po prvním poslechu by pro lepší přiblížení současných Mortal Fear bylo zapotřebí dodat k jejich technikou prokvetlému brutal deathu škatulku old school projevující se především ve výše zmíněném smrtícím zvuku.

Kapela se do extrémních, náklepových temp odvažuje jen místy – po většinu materiálu naopak převládá střední až pomalejší tempo, kterého je na materiálu zbytečně moc, a když se to trochu přežene s kytarovou technikou, vzniká skladba, které chybí větší drive. Na CD se Mortal Fear daří slušně odehrát extrémní a nátěrové pasáže, které se drží ve standardech žánru, na druhou stranu o něco problematičtější jsou pomalejší části, které působí mírně rozpačitě. V mezích „dobrého vkusu“ death metalu se drží i vokály, které jsou sice v češtině, ale kterým díky nasazenému ryku budete jen těžko rozumět. K textové stránce alba snad jen toliko, že fanouška žánru neurazí a perfektně sedí do nasazených prasopalů. Z mého pohledu už to sice trochu zavání klišovitostí, přesto sdělení v rámci muziky je každého věc, stejně jako hudba.

Na závěr, který je ozdoben další svérázně umístěnou instrumentálkou z prostředí českých krimiseriálů (Hříšní lidé města…) mi vychází hudebně slušné album, na kterém kapela evidentně zapracovala. Příště bych se už nedržel tolik při zdi a raději víc práskl do koní – další takové nekro-pato-psycho dílko by tak mohlo být ještě zajímavější.

Čas: 28:09

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Morduju kurvu
  3. Parazit
  4. Mortal Fear
  5. Vraždící samota
  6. Občan X.
  7. Ochromen hnusotou
  8. Omrdán bestií
  9. Chroptění o pomoc
  10. Nekrolabužník
  11. Outro

web kapely: http://www.mortalfear.unas.cz


Zveřejněno: 28. 12. 2007
Přečteno:
3410 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2008 16:20 napsal/a Brute
Poděkování
Děkuji za recenzi, která mě potěšila a i mile překvapila po loňské recenzi na Promo 2006! Vážím si recenze na demo a myslím, že i zbytek Mortal Fear!