Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

5SYMBOLS - …About Me, Maybe About You… CD 2007 – Dead Fish Production

5SYMBOLS jsou další posilou pro utěšeně se rozvíjející tuzemskou metalcorovou scénu. Dle oficiálních informací kapela vznikla v r.2003 v Písku z bývalých členů seskupení Saionara a Deep Inside. Současná sestava se vykrystalizovala po příchodu Zdeňka z kapely Episode a pro nově vzniklou bandu nastalo období bohaté koncertní činnosti, které letos vyvrcholilo vydáním zajímavého debutu u slovenských Dead Fish…

Na 5Symbols se mi líbí jejich melodická metalcorová poloha, která podobně jako u jiných spolků v rámci žánru hodně čerpá z thrash metalu a semo-tamo se objeví i nějaká ta deathovější dunivější pasáž. Přesto prim hraje odlehčenější metalcore s naostřenými kytarami a s nepřehlédnutelným důrazem na techniku. První dojem a troufám si říci i úspěch desky stojí a padají na velmi výrazných kytarových heavy/thrash/blackových melodiích, které „chytnou“ a když se muzikanti ponoří do více „emo“ pasážích s místním využitím ženských vokálů, tak mají často velkou sílu a účinek. Co ale dává albu od začátku dost na frak je horší zvuk, byť je na něj na obalu desky důrazně upozorňováno.

Skladba č.2 (Sunshine) odstartuje sérii rychlých výjezdů a kil včetně postupných nástupů nástrojů. Riffy jsou solidně posazené a energické, přesto se v jednotlivých figurách začíná objevovat až příliš mnoho kil a vokalista si drží zarytě jednu hlasovou polohu, což atraktivitě materiálu ubírá.

Podobně jednotvárně mi začínají znít i další skladby, byť zajímavé atmo vstupy a povedené melodie kytar kompozice drží na solidní úrovni. Přesto zbytek za kytarami začíná pokulhávat a své na tom má i opravdu nikterak oslnivý zvuk, v kterém se zbytečně utápí celý backlight. Čtyřka (Don’t Cry) šlape a posluchači přináší zajímavý thrashový nášup se silnými old schoolovými melodiemi a svižnými riffy s nezbytnými thrash metalovými cingrlátky v podobě odrazů a rychlých vyhrávek.

Ve zbytku materiálu se čím dál více sází právě na léty osvědčené thrashové riffy, kterým nechybí pěkně znící sóla či různá již zmíněná „atmo“ zpestření. Ve skladbách se už v této chvíli vůbec střídají vyloženě hluchá místa se silnými a údernými pasážemi. Melodické linky kytary jsou stále na pozoruhodné úrovni, ovšem už nemohou utáhnout zbytek, v kterém mě už trochu ubíjí jedna a ta samá vokální poloha a docela obyčejné riffy. Opětovná sázka na ženský vokál v č.7 se v kombinaci s mužským řevem zcela míjí účinkem.

Když to shrnu, 5Symbols mají až na zmíněná častá kila velmi zajímavé kytarové nápady, pro vnímavé umí vykouzlit hodně dobrou atmošku, ovšem zbytek (zvuk, bicí, zpěv) mi materiál sráží spíše do průměru, což je u tak vyhrané kapely zajištěné navíc vydavatelstvím trochu škoda.

Čas: 33:18

Seznam skladeb:

  1. Intro – In Your Name
  2. Sunshine
  3. It’s Hard…
  4. Don’t Cry
  5. Breed The Killers
  6. Liar
  7. Still Blind
  8. Soliture – Outro

web kapely: http://www.myspace.com/5symbols

web vydavatele: http://www.dead-fish-production.com


Zveřejněno: 25. 12. 2007
Přečteno:
3515 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář