Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

RUUNE – Demo 2007 Demo CD 2007 – vlastním nákladem

Nový projekt bývalých členů blackových Forest (kytarista Thorn a vokalista Fjord) se zatím má čile k světu a v tomto roce vydává již svůj druhý počin – na první zásek Folkwang (promo) stylově i zastoupenými skladbami volně navazuje první oficiální demo kapely, které je složeno ze čtyř válů zastoupených již na zmíněném promo CD.

Ruune svou hudbou cílí především na příznivce ortodoxního CZ black metalu. Nejde přitom jen o česky zpívané texty – zatímco jiné kapely se shlíží ve svých slavných vzorech „na severu“ a mají sklon k přejímání postupů typických pro určitou zemi, Ruune se uvedenému snaží maximálně vyhnout a razí to, co už jeden z recenzentů dříve nazval „českým blackem“ . Inspirací tak zůstávají kapely, které k nám tento styl na přelomu osmdesátých a devadesátých let „importovaly“ a významně rozvinuly (i když textově a hudebně se kapela neubránila některým severským pagan a viking vlivům). Muziku lze popsat jako velmi strohý a střídmý old school v pomalejším rytmu, kterému patřičné grády dodává blackově velmi poctivý vokál, kterému lze navíc solidně rozumět. Odměřené tempo, které se až na několik pasáží, udržuje po celý hrací čas, obzvláštňují nesmělé pokusy o blackové vyhrávky, řízné starty a la Master’s Hammer a velmi, velmi řezavé kytary (pěkně :).

Negativa jsou ovšem nepřehlédnutelná a žel převažují. Prvním problémem je zvuk, který je klasicky garážový a kromě vysoko posazených kytar a dominantního skřehotu nedává příliš dobrý přehled o zbytku. A jakmile kapela zrychlí a přejde do sypaček (málo a krátké), všechno se hezky slije do pořádného BM bugru jako na některých zvukově nevychytaných klubových akcí. Skladbám také   scházejí téměř jakékoliv zajímavé nápady, což se v pomalejším a monotónním tempu projevuje o to výrazněji. Podobně by se dalo hovořit i o textech. Fandu, který na blacku začíná může demo nakopnout svou true polohou, naopak stylem protřelejšího posluchače bude aktuální muzika Ruune velmi pravděpodobně nudit, což je škoda – veteránská sestava, v které se sešli mj. bývalí členové Moriorr (bicmen Hanz) a Torment Anatomy (Fjord), má jistě na víc.

Čas: 16:34

Seznam skladeb:

  1. Krkonoše
  2. Ad Arma!
  3. Permafrost
  4. Sognefjord

web kapely: http://ruune.czechian.net

 

Zveřejněno: 11. 12. 2007
Přečteno:
3533 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář