Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

ILLNATH – Second Skin Of Harlequin CD 2007 – Worldchaos Production

Při mírně skeptických úvahách nad dalším vývojem melodického black metalu, jehož špici (z hlediska popularity) ještě na počátku desetiletí celkem spolehlivě okupovali Cradle Of Filth s Dimmu Borgir, by mě po letech čekání na skutečnou pecku v rámci žánru vůbec nenapadlo, že jeden z nejvýraznějších impulsů přijde právě z nenápadného Dánska (ovšem až po České republice :). Ať je to jak chce, druhé album ILLNATH aspiruje na pomyslnou první příčku symfo-blackových opusů pro rok 2007, přičemž si udržuje znatelný odstup od případné konkurence.

Jak už byl dříve řečeno, deska se nevyžívá v symfonické pompéznosti, zvukově krystalickém hluku a extrémních muzikantských výkonech. Oproti současné produkci nejmenovaných kapel mají přímo hračičkářské kompozice tolik potřebné nápady a jasnou linku (duši). Navíc Illnath nejsou žádní nováčkové (počátky kapely se datují do r.1997) a četné personální obměny spolu s obtížemi při vydávání desek paradoxně současným členům Illnath spíše pomohly – jejich hudba se totiž začala do širšího povědomí dostávat právě v období, kdy se kapela dostává muzikantsky na vrchol a kdy je mezinárodní konkurence vyčerpaná a oslabená.

Přesto Illnath nepřichází s ničím převratným – jejich melodický black není čistý a pro inspiraci si chodí k starému dobrému heavíku (po vzoru COF), přičemž hlasové polohy a nezřídka i hudba ukazují na náklonnost právě k Daniho partě. Koketování s Rammsteiny a jejich zvukově postmoderním metalem se objeví i zde, ale podobně jako u Ador Dorath jen decentně (dále by se zde dali vystopovat např.Blind Guardian). A propo zvuk – díky pečlivé práci v důvěrně známém studiu Borsing Recording v Dánsku je to jen další ze silných míst desky. Potěšitelné je i to, že se i přes zapojení kláves stále jedná o poctivý kytarový metal se spoustou melodií a podařených zvukových vrstvení, přičemž skloubení všech nástrojů je přímo učebnicové. Každý vál se opírá o silné kytarové výkony a snad žádnému nechybí přirozená gradace a tah na bránu. Když se k tomu přidá výkon zpěváka Narrenschiffa, který s přehledem zvládá vysoké i hluboké odstíny hlasu právě po vzoru staré tvorby COF (viz skladba č.6), tak z toho vypadá velmi chutný populární heavy/black, který podle mého názoru stojí ze všeho nejvíc na vynikajicích kytarách (Pete) a úctyhodných vokálech. Ovšem i zbytek kapely – bicí, klávesy a mimochodem personálně velmi frekventovaný post v Illnath – basa se přesnou a sladěnou hrou výrazně podílejí na výsledném dojmu. Tedy závěrečné doporučení je jasné – komu schází svěží melodický BM se spoustou vyhrávek a sól, kdo máte slabost pro mísení starého s novým a technickou líbivou muziku a kdo nostalgicky vzpomínáte na zabijácké výšky Daniho Filtha, běžte a poslechněte si Illnath – korunní prince moderního melodic blacku.

Čas: 38:27

Seznam skladeb:

  1. And There Was Light
  2. Virgin Soil
  3. Pieta
  4. Sought By The Fallen One
  5. She The Plague
  6. Feathers Shall Fall
  7. Clockwork Of Time
  8. Book Of Sand

web kapely: http://www.illnath.dk

web vydavatele: http://www.world-chaos.com


Zveřejněno: 31. 08. 2007
Přečteno:
3533 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 09. 2007 13:08 napsal/a Zombi
jj
Koukam ze se tu objevili recenze na moje oblibene kapely, Illnath jsou bezva a doporucuju i starsi desku, rekl bych ze je malinko syrovejsi (v ramci jejich stylu). Po tom co me COF posledni deskou tezce zklamali je tohle plnohodnotna nahrada.
01. 09. 2007 13:53 napsal/a Yvor
Illnath
Musim s kolegou naprosto souhlasit. Tahle deska je skutecne super. Vsem vrele doporucuji!!!