Nejbližší koncerty
LLYR

EA - Ea Taesse CD 2006 Solitude Productions

Představte si obrovské sněžné pláně Sibiře. Kam jen vaše oko může dohlédnout, není vidět nic než chladný sníh. Můžete uběhnout jakýmkoli směrem desítky mil a nepotkáte nic, jen pustou krajinu. V tomto světě není nic na co by se dalo dívat. Žádný život, žádné překvapení, prostě nic.

Možná, že přesně tak má nahrávka působit. Možná se nás snaží zavést do chladných útrob nedostupných krajin a míst na zemi, které raději nikdo z nás nechce znát. Nicméně řekl bych, že se jí to může povést jen jednou. Neb těžko se budete vracet na místa, která jsou prolita nudou a prázdností. Nekonečnou zrcadlostí pustosti a stínu. Snad jen při hledání naděje v beznaději by jste jsme mohli zabloudit jakožto opuštěné duše hledající ještě větší opuštěnost. Kdo však potom bude hledat vás? - stanete se stínem.

Album EA TAESSE působí dosti rozpačitě. Na jednu stranu vás chlácholí svou touhou po nekonečnu a temnotě na stranu druhou vás zcela rychle uspí svou stále opakující se melodií a odnese vás do krajin nudy. Tento druh doom metalu (přesné označení vydavatele: Emotional funeral doom metal) si dokáži představit tak při poslechu jakožto kulisy pod nějakou jinou prací na počítači. Možná při jízdě autem za záživné diskuse se spolucestujícími. Aktivní poslech je zde zcela vyloučen, protože brzy člověk ztratí soustředěnost, která je utopena ve stále stejných variacích. Už vůbec si EA nedokážu představit na živo.

Album je složeno ze tří skladeb, přičemž každá má v průměru přes 18 minut. Nejvíce je poslouchatelná dvojka Mea Ta Souluola. Snad proto, že je nejkratší a za dvanáct minut vás nestačí unudit. Bez zajímavosti není ani to, že Mea Ta Soulula je bez zpěvu a i přes tento statut si dokáže udržet pozornost. Vůbec zpěvem se kapela příliš nezabývá, sem tam zazní nějaký ten chrapot spíše dokreslující atmosféru alba.

Zvukově je na tom album velmi dobře. Škoda, že zde už musím s chválou končit. Podle mého soudu není zde nic zázračného. Abych se přiznal spíše mě album nudí a asi už se nestane, že bych si ho někdy pustil. Na druhou stranu je třeba říct, že alespoň trochu málo na hudbě Ea je, což nám dává světlo naděje, že další počin kapely bude lepší.

Seznam songů:

  1. Laeleia
  2. Mea Ta Souluola
  3. Ea Taesse



Zveřejněno: 26. 06. 2007
Přečteno:
3406 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář