Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

GALACTIC INDUSTRY – Remake CD 2007, Redblack / Animal Farm

Od vydání předchozího CD Perfect Life? už uteklo pět let – to je dost dlouhá doba na to, aby se na kapelu Galactic Industry tak trochu zapomnělo. Ostraváci v mezidobí zjistili, že u velké firmy (Popron) není všecko zlato, co se na první pohled třpytí a novinku vydávají pod korporací Redblack / Animal Farm. A v celkem luxusním provedení. Tím nemyslím jen obal, ale CD napěchované zajímavým materiálem. Kromě novinkového materiálu Remake totiž kotouček skrývá celé album Perfect Life? ve formátu mp3 a dva videoklipy. Klip ke skladbě Perfect Life je profi záležitost a mám pocit, že byl k vidění i na televizní obrazovce. Obrázky k novince Law Is Nowhere jsou spíše amatérské, z nějakého klubového koncertu a kvalit staršího, co se týká jakosti zvuku a obrazu, nedosahují ani náhodou. Přesto bych jeden styčný bod našel – song Perfect Life byl dosud největším hitem kapely, teď jej možná vystřídá právě Law Is Nowhere, asi nejsilnější kompozice aktuální kolekce.

Tu otevírá rytmicky pestrá a úderná skladba Loosers´ Prayer (v bookletu se vyskytuje i verze názvu Losers´ Prayer), která vcelku dobře charakterizuje současnou tvář kapely. Spousta nasamplovaných zvuků, dvojí rytmika, kdy vedle sebe bez problémů fungují jak klasické bicí (Enreker), tak různé perkuse (Mira), vytažená baskytara (Andy), umírněná kytara z ničeho nic deroucí se do popředí a zajímavý zpěv (George 13). Dohromady bych volil škatulku elektro industriál metal. Z hudby místy čiší zvláštní chlad, odlidštění, strojovost; naopak občasné melodizující pasáže nemají daleko k popu a nechybí ani hodně ostré výjezdy podporované salvou kopáků. Zpočátku se mi skladby slévaly do jedné, ale s narůstajícím počtem poslechů musím své původní smýšlení o stejnosti tracků korigovat. Každá skladba nabízí trochu jiný koktejl namíchaný z již uvedených ingrediencí. Zatímco dvě úvodní jsou razantnější a chytlavější, ve trojce se tempo zvolňuje a zpěv je místy schovaný v mlžném oparu. Lost Man se vrací do podobných kolejí, ve kterých jely jednička a dvojka, hlavně refrén je hodně melodický, chytlavý, rychle se usazující v podvědomí. Mezi výraznější skladby řadím ještě I´ll Get You Down a Remake. V I´ll ... je zpěv lehce zkreslený a prim hrají vysoké tóny kláves. Remake přechází z pochodového tempa do překvapivě nasládlého refrénu a najednou je tu murmur, poté minimalistická pasáž a tak pořád dokola. Dvě skladby jsou označeny jako bonusy. Předělávka dávného disko hitu Wonderful Life asi na koncertech zabere a roztančí přítomné, remix Lost Man je označen jako dance edit a skladba není proti základní verzi až tak moc překopaná. Zpěvák, kytarista a autor většiny repertoáru  George 13 si k mikrofonu přizval zajímavé hosty – vedle  Oty (ex-Hypnotic Scenery) a Jarriho (ex-R.E.T.) také Lenku z Ador Dorath, kterou nelze přeslechnout. S jejím vysokým hlasem se příliš neplýtvá, ale skladby dostávají díky zajímavému výrazu další rozměr. Samozřejmostí je dobrý zvuk ze studia GM v Jablunkově.

Texty jsou v angličtině a kapela v promo materiálech nabízí jejich výklad, tudíž to nechám na ní: „Textová náplň alba se posunula od původních vztahových problémů do ostře protestující společenské roviny. Z toho vychází i základní koncept desky Remake, která symbolizuje opětovné založení nové společnosti, ale tentokráte na jiné planetě, konkrétně na Marsu.“

A s vesmírnou ideologii úzce souvisí obal CD. Titulka sice moc zajímavá není, kdosi kráčí asi po Marsu a vláčí na zádech kříž, vnitřek je ale zajímavě stylizovaný. Každý člen kapely má svou roli při plánované kolonizaci vesmíru, která se neobejde bez dělníka, vojáka, manažera a duchovního vůdce. Pánové nenechali nic náhodě a angažovali dokonce slečnu, která se jim před focením postarala o make-up.

I přes spousty umělých zvuků netrpí album syndromem přeplácanosti. V první řadě se jedná o písničky, které, sic zabalené v moderním rouše, mají přehlednou strukturu. Většinou si jejich ústřední motiv snadno zapamatujete a tudíž bezděčně notujete. Mě se album líbí a tudíž body nešetřím.

P.S. V současné době se kapela rozrostla o novou tvář, zpěvačku Miladu.

Seznam skladeb:

  1. Loosers´ Prayer
  2. Law Is Nowhere
  3. Cavernous Man
  4. Lost Man
  5. Hidden Preacher
  6. What Is Ideal?
  7. I´ll Get You Down
  8. I Wanna Lead
  9. Red King
  10. Remake

Čas: 38:10

www.galactic.cz

www.redblack.cz

www.animal-farm.cz


Zveřejněno: 07. 06. 2007
Přečteno:
3243 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář