Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

D.A.D. patří ke kapelám, které vznikly v první polovině devadesátých let. Tehdy ještě pod nezkráceným názvem Děti atomové doby a zaměření ryze punkového.

Za 14 let ušla kapela pořádný kus cesty lemovaný nahrávkami a změnami stylu i sestavy. Současná tvář je mixem HC a metalu a vládne už pouze mateřský jazyk. O všem podstatném, co se dosud událo a plánech do budoucna hovoří Dýža.

1. Zdarec, patříte mezi nejdéle fungující kapely na domácí scéně. Vzpomeň na vaše punkové začátky. Proč zrovna punk? Odpovídala vaše tehdejší image tomuto stylu – nosili jste číra, sichrhajcky, řetězy?

Ahoj, předně bych chtěl pozdravit čtenáře Fobiazinu. Naše punkové začátky? Tak to bych popsal slovem „Nádhera“. Ty roky od 92. do 95. byly prostě super. Koncerty absolutně narvaný. Nebyl problém, aby přišlo 400 - 500 lidí. Stihli jsme si zahrát po boku jedný z mých nejoblíbenějších kapel a to „Kritická situace“. Rád vzpomínám na kapelu „T.D.O“ ze Znojma, kde byly koncerty vůbec nejlepší. Byly to výborné časy, kapel ještě nebylo tolik a tak nebyl problém často koncertovat. Od toho 92., když jsme začínali ještě po názvem „STB“, se tomu rozhodně nedalo říkat muzika, natož punk, byl to spíš prasopal. V té době jsme svoje nástroje ještě moc neovládali,  postupem času to dostávalo nějakou formu, až z toho vylezlo to, co z toho vylezlo (smích). Jinak s image jsme to nějak nepřeháněli, já jsem byl vždy metalista, takže u mě číro nehrozilo, ale kluci byli pankáči tělem i duší, ti samozřejmě číro nosili.

2. Z punkové doby se zachovaly tři demáče, které vyšly jen na kazetách. Dneska je celkem moderní vydávat ranné nahrávky – neuvažovali jste o tom také? Třeba jako bonus na novější počiny nebo jako demo kolekci?

Každopádně o tom uvažujeme a to už na příští rok k 15. výročí kapely. Rád bych tam dal z každý nahrávky alespoň jednu skladbu.Myslím, že to bude opravdu zajímavá rekapitulace naší tvorby. Od punku až po dnešní HC/metalcore - už se na to moc těším.

3. První postpunková kazetka New life form (1996) míchala kdeco – zbytky punku, rock, doom metal s českými a anglickými texty a ženský a mužský zpěv. Proč tak náhlá změna stylu? Punk vám začal být těsný?

Nemyslím si že by to byla tak náhlá změna. Už v tom 95. tvorba začala nabírat trochu jiný směr. Začalo se v ní prolínat více stylů, ne jenom punk. Ale když o tom  zpětně přemýšlím, tak jsme čistý punk snad nikdy nehráli. Vždy tam bylo něco navíc. V 94. jsme na nahrávce Hanba lidí použili i klávesy, myslím, že v té době to na punkovou kapelu bylo celkem zajímavý.

4. Tehdy jste měli i zpěvačku – uváděnou jako hostující členku. Proč se postupem doby vypařila?

Jednoduše jsme cítili, že už ženský zpěv do naší tvorby není potřeba. Ale neznamená to, že v budoucnu se na nějaké desce neobjeví. Styl naší hudby dospěl do takové podoby, že ženské vokály by byly zajímavé zpestření.

5. MC … and once we will get lost (1998) už vyšla pod firmou, Epidemie tehdy docela frčela, nahrávku dokonce produkoval Blackie (ex-Root). Máš představu, kolik kusů se tehdy dostalo mez lidi? Neměli jste trochu problém s jednoznačným zařazením se do nějakého stylového koše? Přece jen jste zase smíchali více stylů. Koho jste tehdy považovali za spřízněnce na domácí scéně?

Nevím to přesně, musel by jsi se zeptat Martina, ale myslím že to bylo kolem 400 ks. (Výroba činila 500 ks). Tehdy byla spolupráce s Blackiem na nahrávce opravdu profesionální, hodně nám pomohl. Problém se stylovým zařazením jsme asi měli, ale my to nikdy nějak zvlášť neřešili. Prostě si mastíme to co nás baví. Se spřízněnou kapelou to bylo těžké vzhledem našemu stylu, ale dost jsme hráli s kapelami jako Silent Stream Of Godless Elegy, Sad Harmony, Agresive Tyrans atd.

6. Další pokrok přišel s vydáním debutu Shadows (2001) u punkového bosse Cecka. CD jsem neslyšel, můžeš o něm povykládat – náklad, hudební zaměření, jazyk slov, … a proč zrovna Cecek – to jste zase koketovali s punkem?

CD Shadow´s se nahrálo ve studiu „Delon“. Náklad činil 300 ks. Na tomto CD je 9 věcí, z toho 8 anglicky a 1 česky zpívaná. Hudebně je to zase mix všeho možného, co jsme kdy tvořili. Jinak Cecek je náš dlouholetý kamarád a tak nějak slovo dalo slovo a vydali jsme to s ním napůl.

7. V roce 2004 jste vypustili promáček, kterej zase neznám – ten byl určený jen jako propagace, nebo jej berete jako další nahrávku? Oslovili jste nějaké (jaké) firmy? Odezva?

Původní plán byl, že nahrávka bude sloužit jen jako propagační materiál pro vydavatele, kluby atd. Pak jsme si ale řekli, že by byla škoda nepustit to mezi lidi a tak jsme to vydali. Firmy jsme samozřejmě oslovili. To byl účel nahrávky, ale bohužel bez úspěchu. No aspoň reakce posluchačů byly celkem kladné (smích).

8. A jsme v současnosti – nové album Loutky vyšlo na sklonku loňského roku, tentokrát bez firemní podpory vlastním nákladem. Loutky jste plánovali vydat sami nebo jste hotovou nahrávku poslali na nějaké labely?

Nahrávku jsme opět rozesílali po vydavatelích, ale zase bezvýsledně. Tak jsme si řekli, že to nebudeme řešit a prostě si to vydáme zase sami.

9. Není škoda, že je nosič jen pálenka? Jak se díváš na vypalování muziky a na její stahování z webu?

Škoda to určitě je, ale nám bohužel z finančních důvodů nic jiného nezbylo. Studio stálo dost peněz a k tomu dávat 20 000 Kč za lisovačku…to si prostě nemůžeme dovolit. Podle mého názoru je pro lidi určitě lepší, když dají za desku 100,- než 200,- a více, jen kvůli tomu, že je to lisovačka. Účel to splní určitě stejný. No a vypalování? To je u mě dost sporný vzhledem k tomu, že jsem muzikant. Z pohledu konzumenta je určitě hezký si vypálit CD, za které bych v obchodě vyhodil třeba 500,-, ale z pohledu muzikanta s tím moc nesouhlasím. Samozřejmě když mě nějaká skupina zaujme, ty peníze za ně dám a kapelu rád podpořím.

10. Loutky jsem označil jako mix metalu a HC – vidíte to taky tak, nebo máte nějakou vlastní definici stylu?

S tím by se dalo souhlasit. My jsme si to označili jak Forcefull HC/metal.

11. Nahrávali jste v Sharku – jak dlouho a jak jste s výsledkem spokojeni?

V Shaarku jsme strávili bezmála týden a myslím že výsledek je velice slušný. Tímto zdravíme kluky ze studia a děkujeme za výborně odvedenou práci.

12. Nové CD je nazpíváno výhradně česky – co vás k tomu vede? Stejně je zajímavé, že spousta kapel dnes používá češtinu – máš nějaké vysvětlení, proč tomu tak je?

Je pravda, že jsme angličtinu dříve používali, ale nikdy to nebylo k naprosté dokonalosti věci. A od Proma 2004 jsme se zaměřili výhradně na české texty, s tím že to posluchačům řekne daleko víc. Porozumí, o co v textech jde. No a když se to vezme kolem a kolem, ty česky zpívané songy si s námi můžou fanoušci zpívat na koncertech (smích). A vysvětlení mám – posluchači  jsou líní překládat (smích).

13. Jste ohledně mateřského jazyka v kapele jednotní?

Jo, tam je to jednoznačný.

14. Představ trochu jednotlivé členy – věk, dosavadní hudební působení, oblíbené kapely, povolání atd.

Milan /Dýža/ Pařík: Takže začnu asi u sebe. Je mi 28 let, vyučil jsem se tesařem a nyní pracuji v jedné firmě jako skladník, pohodové to zaměstnání. S bráchou jsme měli kolem r. 1995 kapelu „Nenávist“. Byl to takový HC/něco ve stylu „Kritická situace“. Jednou bych se k tomu rád vrátil. Potom s klukama z Morgengry takovej veselej grindcore, 2 count-limited se to jmenovalo, fakt srandamač. Byly to předělávky od Kelly Family atd. Oblíbené kapely: In Flames, Amon Amarth, Dark Tranquillity, Kritická situace aj. Je toho fakt hodně, prostě poslouchám, co se mi líbí a je mi jedno jestli je to vážná hudba nebo metal.

Jaromír /Míra/ Pařík: Je mi 27 let, vyučen jsem malířem - natěračem, momentálně pracuji v jedné firmě jako skladník. Jinak jak říkal už brácha, začínal jsem s ním v Nenávisti a dál pak už jen v D.A.D. Oblíbené kapely: Bullet for my Valentine, My Chemical Romance, In Flames, taky nějaké ska…

Milan /Aspik/ Rosůlek: Já jsem benjamin kapely, je mi 22 let, vyučil jsem se instalatérem a teď si hrabu pro sebe jako OSVČ. Jinak jsem hrál v kapelách, které nejspíš čtenářům moc neřeknou, jako: Rayen či Wocet. S těmi kapelami jsme moc nekoncertovali, byli to spíše garážové záležitosti (smích).

15. Jak často koncertujete? Hráli jste už někdy na Czech rock block – mám dojem, že jste z Polné a tenhle fest se tam každoročně koná…

V průměru koncertujeme tak 2x do měsíce. Na Czech Rock Block jsme bohužel nehráli, ale snad jednou budeme, uvidíme. Jo máš pravdu Czech Rock Block se v Polné vždy konal, ale poslední 2 roky se přestěhoval do Jihlavy.

16. Kdo patří momentálně mezi vaše koncertní souputníky? Hrajete častěji HC nebo metalové akce?

Hrajeme jak na metalových, tak na HC koncertech. My to nějak neřešíme, jestli tam je víc metalových, či HC kapel. Hlavně když přijdou lidi a je dobrá atmosféra, to pak jde samo. Kapel, co s námi hraje, je mraky. Mezi dlouholeté kamarády patří kluci z Agresive Tyrans, ti vlastně hrají stejně dlouho jako my. Další kapely, se kterýma se nám dobře hraje, jsou třeba: Born Again, X-Core, 5 Symbols,…

17. Jsme u konce – takže klasika – jaké jsou další plány kapely + můžeš sdělit cokoliv tě napadne. Mnoho zdaru a ať vám to hraje.

Plány jsou jasný. Co nejvíce koncertovat, aby chodilo hodně lidí a pořád dělat dobrou muziku. No a hlavně to vše ve zdraví přežít (smích). Jinak od února s námi zkouší nový kytarista, Pavel Maršák (ex Roots of hate), takže pevně doufáme, že budeme už jenom stoupat (smích). Pavel s námi už zkusil jedno vystoupení, na kterém si vedl opravdu dobře. Určitě budou mít teď naše živá vystoupení větší šmrnc a drive. Čtenářům Fobiazinu bych chtěl popřát hodně zdraví a úspěchů a rád bych je pozval na nějaký náš koncert. Ještě jedno oznámení pro kapely: Děláme výměnné koncerty, takže kdo by měl zájem si zahrát v Polný nebo v Jihlavě není problém. Mějte se a snad se uvidíme na nějakém našem koncertě …

http://www.dadcz.com/


Zveřejněno: 02. 03. 2007
Přečteno:
3484 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 03. 2007 13:15 napsal/a Ifa
Zdravím DADéčka
Dobrej rozhovor. Jen je trošku škoda, že v rozhovoru ani v recenzi nebyly rozebrány či pochváleny texty na Loutkách. Ty považuji za podařené. Jínáč vám to na vaší poslední desce fakt šlape. Kolega Johan mohl sáhnout i po vyšším hodnocení. Ať se daří...