Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

DISBELIEVER – Escape from Reality CD 2006, samovydání

Vždy mě fascinuje, když jeden člověk, v tomto případě Stano Martin, se rozhodne udělat nějaký projekt a svému rozhodnutí dostojí. Tj. nahraje sám desku, smíchá ji a realizuje na CD. Stano takto oživil skladby jeho někdejší kapely (2001 - 2003) Disbeliever + složil nějaké nové a v roce 2006 nahrál a vydal CD Escape from Reality. Už tento fakt je dost nadprůměrný a pro mnohé muzikanty by mohl být inspirující. Žel samotná muzika se motá někde v zajetí šedého průměru už tak dost stojatých death metalových vod. Ale o tom později.

CD Escape from Reality je vyvedeno velmi profesionálně. Tvrdý kartónový přebal střídá vkusný, ale trochu kýčovitý booklet. Nicméně v rámci stylu je zcela na místě. Ale nechme obalu (i když v dnešní mp3 době právě obaly desky prodávají) a pojďme raději k muzice.

Jak jsem už v úvodu naznačil, ničím zvláštním mě toto album neoslnilo. Kromě toho, že Stano vše nahrál sám (živě kytary a zpěvy – zbytek obsáhl v rámci programování na PC) se na skoro třičtvrtěhodinovém záznamu moc neděje. Jde v podstatě o klasiku ve svém stylu: Strašidelná intra, rychlé bubny, hutné kytarové riffy, krabathorovský murmur, sem tam výlet do thrashe a šup zpět do klasického deathu. Podobně je tomu u lyriky, která nikterak zvlášť neopouští vše, co ke kovu smrti patří.

Pozitiva alba spatřuji především v melodických pasážích v podobě kytarových vyhrávek či partů podpořených zvukem kláves. V podstatě mi Disbeliever nejvíce připomínají první alba Krabathor (jak hudebně, tak i zvukově). Kdyby s tímto počinem přišli v té době, asi bych se z toho posadil na zadek. Teď mě to ale místy trochu nudí. Na druhou stranu, pro fanoušky death metalu (o které jde především) je to album, které je jistě potěší a neurazí… Takže jakožto recenzent bych chtěl lepší zvuk nahrávky, více osobitosti, originality… možná i energie a trošičku experimentování. Ale jako rigidní fanda deathu začátku devadesátých let můžu být spokojen, žel tímto fandou nejsem.

Čas: 43:05

Tracklist:

  1. Roaming Souls
  2. The Instant of the Death
  3. Dimensions of Mind
  4. Inhuman Experiments
  5. Without Sense of Blame
  6. An Escape from Reality
  7. False Dreams
  8. Human Errors
  9. Ureasy Fate Fighting

kontakt: disbeliever@post.sk


Zveřejněno: 04. 02. 2007
Přečteno:
3468 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář