Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

D.N.A. - Cesta stínů CD 2006, vlastní náklad

Zhruba po roce jsou tady D.N.A. s novým materiálem. Proti minulému cédéerku Nomadam v mnohem přitažlivějším kabátku – CD je origoš a obal, ve kterém  nechybí fotky a texty, je pečlivě zpracovaný. Proti minulému demu došlo ke změně za mikrofonem, ale tato změna nemá prakticky žádný dopad na celkové vyznění nahrávky. D.N.A. jsou skálopevně přesvědčeni, že jedině klasický heavy metal osmdesátých let minulého století je ta správná cesta. Cesta, ze které skoro celou hodinu nesejdou ani o píď. Někomu to možná přijde jako tmářství, ale viděl jsem kluky nedávno v televizi, kde svou hudbu s nadhledem sympaticky rozebrali a konstatovali, že od nich nikdy nic jiného nelze čekat.

Takže nebudu lamentovat, že vše, co se na albu nachází už tady bylo (předposlední song je dokonce lup od Manowar), ale pokusím se v téhle staroškolské práci najít nějaká pozitiva. A prvním je bezesporu solidní instrumentální zručnost, ostatně na muzikantech je na první pohled vidět, že ...náct už jim dávno není. Prakticky nic nelze vytknout ani zpěvákovi, který celkem pohodově frázuje, bez problémů občas opustí většinové střední polohy a vyjede kapánek výš, aniž by sklouzl do falešných tónů. A i zvuk vlastně nepostrádá kvalitu, i když vznikl ve studiu Vrohu, o němž jsem v životě neslyšel.

Popisovat každou skladbu tentokrát nebudu, spíše vypíchnu podařenější kousky, a pak samozřejmě i několik počinů, které trošku kulhají. Největším problémem je skrytý strach před zrychlením. Pravda, občas k němu dojde, ale s jakousi uctivostí – hlavně aby toho nebylo moc. Třeba poměrně zdařilá Projdi peklem svým - ta vyložené po trošce nářezu volá, za slovy „proč měl bys tu hnít“ úplně slyším razantní nástup kytar a kopáků, jenže kde nic, tu nic ... až za chvilku aspoň přichází sólo v mírně svižnějším tempu. Úvod Zvláštního znamení jsem už taky někde slyšel – že by u Arakainovského Amadea? Tak okatou kopírku si mohli pánové odpustit, navíc skladba na úvodním riffu nestojí, naopak patří mezi ty nejzdařilejší, a to nejen díky klávesovým partům, ale také kvůli vytažené baskytaře a vydařeným dvojzpěvům. Ač převládají střední tempa, mě asi nejvíc zaujala pomalá skladba Prokletí. Narozdíl od většiny metalových ploužáků totiž nesklouzne pod únosnou mez kýčovitosti, naopak má v sobě zajímavé momenty, vyšperkované navíc hlasem hostující zpěvačky s operním hlasem. Naopak za takřka zbytečnou považuji Vesmírnou jízdu s několikerým opakováním refrénu až do úplného otrávení posluchače. Nevítám ani pivní odrhovačku opěvující zrzavou vodu zvanou Gambrinus (již zmíněná hudba válečníků Manowar), i když mi je jasné, že jde hlavně o zpestření desky a legraci. Závěr pak patří italštině a zmetalizované vážné hudbě – netuším, kde byla skladba vyštrachána, ale mám pocit, že už jsem jí někde slyšel... České texty jsou řemeslně slušně zvládnuty, sice to občas trochu zahapruje, ale ne natolik, aby slova působila rušivě.

D.N.A. natočili poctivé album, které příznivci ortodoxního heavy metalu přivítají s otevřenou náručí. Nebude jim pranic vadit, že poslouchají muziku, která už tady byla stokrát. Ostatně tvrdí se, že opakování je matkou moudrosti.

Seznam skladeb:

  1. Pensiero La Bohema
  2. D.N.A.
  3. Vesmírná jízda
  4. Zvláštní znamení
  5. Svědomí
  6. Prokletí
  7. Projdi peklem svým
  8. Přízrak moří
  9. Mazej dál
  10. Cesta stínů
  11. "G"
  12. Macchine Da Guerra

Čas: 58:22

http://www.dna.dq.cz


Zveřejněno: 03. 02. 2007
Přečteno:
3242 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář