Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

BURNING SKIES – Desolation… CD 2006, Lifeforce records

Tak tu máme další věcičku od stále agilnějších Lifeforce records. A hned na samém začátku musím napsat, že mi toto CD poslalo do kolen a rázem katapultovalo Burning Skies na vrchol mých letošních objevů. Naprosto neskutečně nabušený materiál. Takhle nějak musí vypadat, když si šlehnete andrenalinovou dávku přímo do srdečního svalu. Nějak jsem se k poslechu tohoto materiálu a následné recce na něj nemohl dokopat, ale o to více jsem si užíval tu spoustu následných poslechů.

Ale od nadšení k nějakým těm faktům. Burning Skies pocházejí z Bristolu a jejich vznik se datuje na závěr roku 2002. V roce následujícím mezi metalu žádostivý dav vypustili vlastním nákladem výtvor Premonition of things to come, v roce 2004 pak CD s názvem Murder by means of existence, o které se už postaral jejich současný chlebodárce Lifeforce records. Jejich styl bych charakterizoval jednoduchou škatulkou: metal. A řádně pestrý. Od thrash metalu po death metal (jak jeho melodická švédská větev, tak brutální podoba z amerických břechů) a ke slovu se dostane i trocha toho hard coru. Prostě a jednoduše, lze-li této nahrávce něco vytknout, tak nedostatek pestrosti to rozhodně není.

A hned úvodní (po Intru) vál s názvem RKD ukáže pestrost této sebranky v celém rozsahu a kráse. Nástup v podobě nelítostné death metalové rubanice (hodně zde slyším dotek skvostných Skinless a těchto doteků je na celém albu povícero), valivé pasáže (Pantera by se za ně nemusela stydět ani ve svých nejsilnějších okamžících), trocha melodických kytarových vyhrávek, thrashová kila… Uf, hlava se mi točí… A tentokrát nejsou na vině lihoviny. Ve stejném duchu a ve stejné kvalitě se pokračuje i ve skladbách následujících. Ještě bych rád zmínil song s pořadovým číslem 5, který dal celému cedlu název. Ta závěrečná death metalová pasáž s jasným severským dechem nemá chybu. Jako bych slyšel Dismember ve vrcholné formě… A ten Mervův vokál! Pro mne jasný vrchol alba. Ale pravda, těžko hledat v takovém množství nápadů a vychytávek.

Samostatnou kapitolou je pak zvuková kvalita nahrávky. Ani zde není příliš mnoho prostoru k připomínkám. Každý nástroj perfektně čitelný a energie se z beden valí ve své nejčistší podobě. Lahůdkové je zejména nazvučení kytar a šlapáků, které se zařezávají přímo do šedé kůry mozkové. Studio Rape of harmonies opět nezklamalo. Po prvním poslechu jsem sice plánoval vysoké hodnocení, ale neměl jsem v plánu ohodnotit album plným počtem. Nicméně s každým dalším poslechem se mi to začalo jevit jako nutnost a vzhledem ke kvalitě materiálu i jako povinnost. A nadmíru příjemná. Kdo si libuje v tvorbě Hatebreed, Cataract, Slayer, The Haunted, nebo již zmiňovaných Skinless a Dismember, může ještě dodatečně dopsat do dopisu Ježíškovi tohle album a těšit se na vybalování dárků pod stromečkem :o) Zapomeňte na mediálně protlačované „hvězdy“ a rozhlédněte se i po méně probádaných končinách. Občas to stojí za to. A Burning skies jsou toho jasným důkazem. Paráda!!!

Čas: 30:41

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. RKD
  3. The sweet sound of violence
  4. Bauer power
  5. Desolation… (for the denial of ignorance)
  6. Damaged
  7. Fairytale supremacy
  8. Caught in the circle
  9. Lurid demolition
  10. Could you sink any lower?

ww.burningskies.co.uk

www.lifeforcerecords.com 


Zveřejněno: 08. 12. 2006
Přečteno:
3984 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář