Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

RHODIAN - Enter The Password:Berserk CD 2006, Élysion

Třetí placka od cyber metalistů Rhodian byla pořízena u spielmachra Miloše Dodo Doležala na Haciendě. A jméno studia odpovídá zvuku nahrávky. Popravdě dlouho jsem neslyšel ta šikovně nazvučenou věcičku jako je Enter The Password. Ale ne jen zvuk udělá dobrý první dojem. I obal nezaostává a je přehledně zpracovaný. Grafici z Chorvatska, jmenovitě Kristijan Stuhli a Goran Kruhonja odvedli skutečně kvalitní práci. První dojem je stoprocentní. Jsem tedy zvědavý na hluboký poslech desky…

Přiznám se že, kdybych kapelu neznal, tak jsem z prvního songu tak trochu zaskočený. Hledal by jsem pevnou definici a asi bych jí jen těžko našel. Až později se totiž ukáže, že album je pevné jako celek a jediné co ruší jeho kompatibilitu je zpěv, který tříští album na věci česky a anglicky zpívané. Nejsem příliš fanoušek těchto dvojjazyčných alb a musím přiznat, že zřetelnější stopu v mých uších zanechávají anglické songy.

První věc, nebo–li Zběsilá jízda (Mona Lisa Overdrive), působí ve spojení s dvojkou …And Grow Away From Sun napoprvé dosti rozmanitě. Řekl bych, že až tady se kapela odpichuje a nachází svou tvář známou z předchozích alb. Skladba je melodická s vnímavým refrénem, nenásilná a podmanivá.Ve svém pozadí nechává nepostradatelné elektronické prvky, který jí vytvářejí základ pro silné momenty. Ty samozřejmě nenajdeme jenom ve dvojce, ale na řadě jiných míst desky. Dvojku jsem si vzal pouze jako předlohu, ačkoliv další skladby trochu pokulhávají jako například trojka Struktura Konvergence. Naštěstí je jen lehce pod ostatními songy, takže není důvod se více vzrušovat.

Opravdový vrchol pro mě přichází ovšem až ve druhé polovině alba, mohou za to především skladby We Left Our Playgrounds Too Soon  a následující Weekend On The Earth. Tady si má dušička skutečně pošmákne na melancholických melodiích a melodických pasážích zbytečně nelomenými smrští elektronických prvků.

Určitě by se našly i jiné skladby, které by se daly vyzdvihnout na straně jedné a pohanit na straně druhé. Ale obávám se, že zde je jen tak malá odchylka mezi různými perlami, že je jen na každém z nás, jak se k songům postaví. A to platí i o celém albu a vůbec kapele. Já se k němu stavím pozitivně a jestliže mám něco vytknout, pak to bude to, že album není nazpívané celé v anglickém jazyce a pak se také příliš často setkávám s monotónností. I přesto je to album nadprůměrné, troufnu si říci, že v takto pojatém metalu snad jedinečné.

Čas: 40:55

Seznam skladeb:

  1. Zběsilá jízda (Mona Lisa Overdrive)
  2. ...And grow away from Sun
  3. Struktura konvergence 2
  4. Paralelní životy
  5. Tired subway
  6. Berserk!
  7. We left our playgrounds too soon
  8. Weekend on the Earth
  9. Chemicky free
  10. I enjoy life like poison
  11. Lolita 3D
  12. Bpm

http://bandzone.cz/rhodian


Zveřejněno: 18. 11. 2006
Přečteno:
3390 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 11. 2006 11:29 napsal/a marty
nazev
hosi klidek, dyt jde vo hovno.... nazev se opravi, s nejvetsi pravdepodobnosti za to muzu ja, takze sorry,.. :-)
18. 11. 2006 19:09 napsal/a manafob
oprava
Ifa nic nenapsal spatne - spatnou korekci provedl sam preveliky v casovem presu... dukaz ifovi korektni prace je videt na webu kapely... ostatni jsem jiz opravil
18. 11. 2006 18:11 napsal/a Ifa
aha
Před nedávnem jsem na redakční meil dával vědět, že píšu recenzi na toto dílko, ale nikdo mi nenapsal, že už je to hotové. To je jedno, alespoň to mají sjetý dvakrát od dvou lidí. Tím, že se recenze podobají, ukazuje jen na správnost posouzení a vypovídá o kvalitě díla. Za ten název se omlouvám, to opravíme...
18. 11. 2006 10:00 napsal/a Dharm
áach joo...
zase IFA... ty ses před psaním té recenzi zmatlal jak carský dustojník co? ach jo ty alkoholici...
18. 11. 2006 09:55 napsal/a Johan
Ifovi
IFA, ty patlale, aspoň název kapely jsi mohl napsat dobře, na obalu je písmem velkým jak hrom a navíc kapela všude rozhlašuje, že změnila název ... jinak jsme se celkem shodli, viz. moje recenze.