Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Část II. 2003 - 2006

A je tu druhá část rozhovoru s Milošem Beštou z Asmodeus, ve které jsme sice ještě trochu zabrousili do nedávné minulosti, ale hlavně jsme probrali aktuální studiový počin Řetěz kritických událostí.

1. Albem Na jehlách uzavíráte kapitolu vydávání desek pod oficiálními firmami a u nového díla Sabat v Carnegie Hall volíte vlastní náklad. Vysvětlení proč tomu tak bylo jsem si přečetl na vašich stránkách, ale tam každý nezabrousí, tak jestli to můžeš zopakovat.

Maloobchod nikdy nevezme ASMODEUS na krám, nikdy si neobjedná přes distribuci třeba jen pár kousků. Nemá to zapotřebí. Individuální objednávky se nevyplatí a tak přichází na řadu internet a webovky kapel. Tam koupíš vše bez navýšení o firmu, krám, distribuci. A najednou tu máme cenu zvýšenou pouze o cca 50 - 80 Kč pro kapelu. Tím se můžeme dostat pod hranici 200 Kč. Ano, je třeba si uvědomit, že tahle sranda stojí jednou za tři roky cca 120.000 Kč z vlastní kapsy kdy je příspěvek drobných sponzorů z řad známých minimální. Ale přesto jsme se takhle rozhodli, aby bylo naše CD cenově dostupné, aby se nepořizovaly zbytečně výpaly a nemuseli jsme platit spoustu příživníků. Jiná věc by byla ta, kdyby firma se zájmem o naši kapelu financovala celý projekt CD nebo alespoň jeho dvě třetiny z vlastního rozpočtu. Potom by měla právo na zisk z prodeje. To ale není v dnešní době reálné.

2. Na Sabat jsem nečetl špatnou recenzi, takže předpokládám, že s albem vládla (a vládne) spokojenost. Je na něm něco, co bys dnes udělal jinak?

Myslím že ne. Výsledek je adekvátní době ve které vznikal. Pár drobných zvukových úprav by udělala asi každá skupina, když zpětně hodnotí svůj výtvor, ale skladatelsky bych nic neměnil. Jsme spokojeni.

3. Konečně máte i grafickou stránku desky na velice dobré úrovni (některé starší booklety jsou z tohoto hlediska slabší). Našli jste konečně „grafický ksicht“, protože i Řetěz má obal v podobném duchu.

Spolupráce s naším kamarádem grafikem Lukášem Diem zatím funguje na jedničku. On pracuje naprosto profesionálně a nezávisle. Je opravdu šikovnej. Jeho booklety jsou precizní, mají nápad a zároveň splňují náš požadavek jisté decentnosti a celistvosti.

4. K Sabatu jste natočili zdařilý klip k songu Turisté smrti. Proč jste jej neumístili na CD si odpovím sám – protože se točil později, ale proč není ani na Řetězu? Není trochu škoda nevyužití kapacity disku? Dnes to kapely běžně dělají, že i starší klipy přifařují k novému materiálu. Navíc hudební posun mezi Sabatem a Řetězem není nijak dramatický...

Původní záměr byl skutečně takový, že umístíme klip na „ Řetěz“. Poté jsme se ale rozhodli pro vytvoření DVD, které bude kromě všech videoklipů obsahovat standardně live záznamy, rozhovory, fotky apod. Toto přijde na pořad dne cca v říjnu 2008, kdy slaví ASMODEUS 20 let existence. Společně s DVD bude rovněž přibaleno best-off CD + tři nové skladby. Myslím, že se mají v tomto směru naši věrní fandové na co těšit a že z tohoto pohledu bylo rozhodnutí neumisťovat klip na současné CD správné. 

5. V roce 2004 vydáváte velice zajímavý projektík A+. Rockové písničky, silné melodie, které se od vaší běžné produkce odklonili trochu jinam. To máte tolik nápadů, že stačíte zásobovat dvě kapely?

Podívej. Poslední skladba na nové CD byla složena v lednu 2006 v prvním týdnu. Od té doby vlastně hlava co se skládání týče odpočívá. Přesměruje se na jiné věci spojené s natáčením, produkcí apod., ale neskládá. Teď nám probíhá listopad a já vím, že v úplném závěru roku zase začnu. Tedy rok poté. Víš, my neodkládáme žádné nápady na později. V současné době neexistuje jediný, který by zbyl z „Řetězu“nebo něčeho jiného. Prostě si sednu a složím to. Dáme si termín a ten se snažíme dodržet. Nápady budou.

6. A kdo vymyslel ty šílený přezdívky na A+? Asmodědus jasně vede, ale ani ty ostatní nejsou k zahození, haha...

Vzájemné pojmenování, nic víc, docela sranda né…

7. Jak to vypadá s pokračováním A+?  A pod jakým názvem to případně vyjde? A++?

Vyjde pod názvem A+ na druhou a pokud vše půjde tak jak má, seznámíš se s ním 1.11.2007.

8. Konečně jsme se prokousali k aktuální fošně Řetěz kritických událostí. Docela netradiční název. Copak znamená?

To co slyšíš. Není v něm nic složitého. Dobře zní, má v sobě mrazící náboj. Atmosféru.

9. Zvuk novinky mi přijde mnohem průraznější než minule. Čím to? Stejné studio, stejní lidé ...

Tak pokaždé začínáme od nuly. I když děláme věci podle stejných nebo podobných postupů jako minule, vyleze výsledek třeba díky postupující technice jinak. Pokud lépe, tak je to jen ku prospěchu věci. Ale nikdy si nemůžeš být předem jistý výsledkem, být suverénní brouk pytlík – všechno znám, všechno vím – nemůže mě nic překvapit, mám vše pod kontrolou. Omyl. Ctím zásadu, kterou pojmenoval pan Brückner ve fotbale. Mít dostatečnou pokoru před soupeřem. V našem případě před výsledkem, zvukem, společným dílem.To neznamená, že máme mít strach. Můžeme přijít na natáčení sebevědomí, s pocitem dostatečné připravenosti, ale dobrý výsledek to nezaručuje. Rozhoduje spousta dalších faktorů, které zdánlivě se zvukem nesouvisí, ale ve výsledku se projeví. Např. nálada v kapele, mezilidské vztahy - v jakém rozpoložení se lidi nacházejí. Aranžmá skladeb – to je dosti zásadní. Nástroje. Instrumentalista hráčů. Vztah producent – kapela – zvukař. Časový pres atd. atd. Je toho opravdu moc. Teď to vyšlo, ale příště to tak  nemusí být.

10. Texty opět napsal Jan Petričko, tentokrát jsou inspirovány literaturou. Klidně přiznám, že některé autory ani neznám a četl jsem akorát Poea a McBaina. Ty znáš všechna díla, kterými se Honza Petričko inspiroval?

Kdepak, v žádném případě. My se o tématu poměrně do hloubky pobavíme, nastíníme si vzájemně o co nám společně půjde, ale pro zpracování má Honza naprostou volnost. A to je dobře. Vlastě se známe jak své boty a oba víme, že máme podobný typ cítění v zásadních věcech. Je to taková telepatie. Jsou určité stavební prvky, které nás spojují. Cítím z jeho slov vše co potřebuji v dostatečné míře a navíc v několika konzultacích, které během autorského období provádíme, probereme samozřejmě detailně text po textu. Tvůrčí proces.

11. Všechny desky máte nazpívané česky. Přemýšleli jste někdy o angličtině?

Ani ne. Anglicky to pro nás není to pravé ořechové. Já to neumím a navíc sdělení v textech musí být naprosto rovnocenným partnerem hudbě. Na tom si zakládáme. Čeština ve své květnatosti přináší více radosti a tak to u nás zůstane i do budoucna.

12. S tím souvisí i případná orientace na zahraničí. Prakticky jste venku za těch 18 let nehráli. Přemýšlíte o výjezdech ven, nebo je to uzavřená kapitola a i v budoucnu se budete orientovat pouze na domácí publikum?

To já nevím a nedokážu věštit jak bude naše dráha pokračovat. Možná se objevíme na nějakém malém festu v blízkosti hranic, ale s anglickým zpěvem to rozhodně nebude. Mí Češi mi rozumějí.

13. Jak řešíš propagaci nahrávek po Sabatu, který šel na trh vlastním nákladem? Kolik promáčů posíláš po Česku a kam, kolik ven? Stává se často, že třeba nějaký časopis nebo webzine nenapíše  recenzi? Urguješ je potom?

U nás se snažím obeslat všechny důležité větší časopisy, webziny a další tiskoviny. Cca 50 ks.  Reakce jsou někdy pružné, jindy pomalejší a mnohdy žádné. Ti co CD zašoupnou jen do své sbírky a nenapíšou ani prd, už příště žádné nedostanou. Já se jich mailem dotážu zda-li zásilku obdrželi, ale reakce není stejně žádná. Vypovídá to o kvalitě toho či onoho časáku, o protekci a stranění jen některým kapelám, o nezájmu, laxnosti. Do ciziny putuje velmi málo kousků. V podstatě jen tomu, kdo projeví zájem přes web. Teď jsem posílal kompletní diskografii do New Yorku jednomu nezávislému publicistovi. Třeba napíše, uvidíme.

14. S jakým prodejem bys byl do roka spokojen? Dáváš disky do dister, nebo řešíš prodej jen na koncertech a přes web? Jaký je asi podíl přímého prodeje a internetového?

Čísla která teď vyjmenuji jsou pravdivým odrazem skutečnosti, která provází ASMODEUS a troufám si tvrdit, že všechny kapely amatérského undergroundového zaměření u nás. Ostatně mohou toto s menší či větší odchylkou potvrdit.

  • První dva roky cca 500 ks
  • Do pěti let 600-700 ks
  • Do sedmi let 800-1000 ks sečteno celkově.

Naše desky prodáváme výhradně přes web a  na koncertech. V malé míře využíváme třech až čtyřech kamenných obchodů v Praze a v Plzni. Do komise CD nedáváme. Ztrácíme tak přehled a vzniká zmatek, který je podobný tomu, jako u celonárodní distribuce objednání určitého počtu nosičů, jež pak leží na krámech, ve skladech a sedá na ně prach . Čísla o prodeji jsou poté nepravdivá, zkreslená. Jedná se spíše o vydistribuovaný náklad. Nikoliv prodaný. Statistiku porovnání prodeje přes net a přímo jsem nikdy nezpracovával, nicméně to bude zhruba 1:1.

15. Máte vcelku hezky zpracovanou webovou prezentaci. Kdo se o to stará? Jakou váhu internetu přisuzujete? Proč nemáte (většina kapel má) rubriku „Z tisku“, kam byste dávali ohlasy na vaši tvorbu? Nebo alepsoň do Aktualit odkazy, že tam a tam vyšla recenze, rozhovor, report...

V době kdy na tuhle otázku odpovídám je stejně jako tomu bylo u Sabatu na úvodní straně naše webu www.asmodeus.info přehled, který seznamuje fanoušky s recenzemi na nový počin s odkazem na stránky příslušného časopisu nebo zinu. Zařazení této informace provádíme vždy po shromáždění více názorů. Takže toto funguje. Zda se rubrika jmenuje z tisku nebo jinak není podstatné. O naše webovky se stará náš dlouholetý kamarád Jára M.. Odkaz na něj je rovněž na první straně. Jinak internet je velká pomoc a v podstatě nahradil tištěné fanziny. Ale ty vždycky měly své velké kouzlo. Ostatně všem našim věrným fanouškům rozesíláme zprávu o vydání desky spolu s rozpisem koncertů klasickou poštou. Myslím, že je to pěkné, určitý výraz vděku a váženosti, než SMS nebo e-mail.

16. Navštěvuješ pravidelně nějaké webziny? Co říkáš na jejich úroveň? Máš nějaký extra oblíbený?

Sleduji všechny hlavní webziny. Nechci nějakému stranit. Všichni dobře vědí, které jsou pečlivě obhospodařovány a které ne. Fobiazine patří k těm s vysokou kvalitou a aktuálností.

17. Blížíme se k závěru, tak zamířím mimo Asmodeus. Sleduješ domácí metalovou scénu? Zaujala Tě v poslední době nějaká kapela, ať už live nebo studiovým počinem? A koho je možné považovat za stylového spřízněnce Asmodeus? Jsou to Arakain, kteří se podle mě v poslední době tak nějak hledají?

Domácí scénu aktivním poslechem moc nesleduji. Občas si opatřím ze zvědavosti desku kapely, která má zajímavé hodnocení. Jako například Scenery. Velmi dobré. A chystám se na Forgotten Silence. Co se týče stylového spřízněnce tak ti nevím. Já mám kořeny někde v roce 1985 kdy vládla Metallica a u nás řádil Arakain. Thrash té doby se vyznačoval určitým rytmickým metrem a ten je pořád dokola v různých modifikacích ve mně. Takové rytmické shrnutí předvedli Arch Enemy na posledních dvou deskách. Jinak má moc rád melodii a ta se musí v takových projektech vyskytovat.

18. A co na Tvoje muzicírování říká rodina? Poslouchá syn Asmodeus? Kolik mu je dneska let? Neposílí do budoucna Asmodeus, haha?

Muzika není v mém životě na prvním místě. Je jeho součástí, ale že bych ji předřazoval před své další zájmy, to ne. Je pravda, že spolkne občas pár peněz, ale to asi každý koníček. Synátory mám dva. Jednomu je 12 let, druhému 9 let. Muziku poslouchají takovou, která zrovna doma hraje. Mnoho příležitostí k tomu ale nemají, protože většinu hudby poslouchám v klidu přes sluchátka.

19. Doufám, že jsme probrali vše podstatné, 2 x 20 dotazů Tě muselo otrávit, haha, ale není-li tomu tak, máš neomezený prostor pro další vyjádření. Každopádně díky za Tvůj čas a do budoucna přeji hodně zdaru.

Já děkuji za prostor na Fobii a zdravím všechny příznivce naší kapely. Ať bedlivě sledují naše netové stránky, především sekci aktuálně, kde naleznou informace o koncertech a dalších zajímavých věcech. Třeba o novém klipu na skladbu Dopis v láhvi, který jsme minulý týden dokončili. Natáčení pro pořad Madhouse na Óčku proběhne 24.11.2006. Díky.

Rozpis koncertů do konce roku 2006:

  • 4.11.2006, Blatná, Na Vinici + Mortifilia, Debustrol
  • 10.11.2006, Praha, RC Kain
  • 18.11.2006, Přeštice, HC Nucený Výsek + Mortifilia
  • 25.11.2006, České Budějovice, U Velblouda + Pentagon
  • 2.12.2006, Sušice, Tradiční kloub
  • 8.12.2006, Domažlice, Fontána + Mortifilia
  • 25.12.2006, Volyně, Satan Klaus Fest + Avenger (výročí 15 let existence), Mortifilia, Stíny plamenů, Panychida, Incruel

www.asmodeus.info


Zveřejněno: 03. 11. 2006
Přečteno:
3541 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář