Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

STREAM OF PASSION - Live in the Real World DVD 2006, INSIDE OUT

Když natáčel Arjen Anthony Lucassen své poslední album pod vlajkou Ayreon(The Human Equation), jako jednu z účinkujících pozval téměř neznámou mexickouzpěvačku Marcelu Bovio. Její výkon na něj zapůsobil natolik, že se ihned povydání alba The Human Equation rozhodl založit projekt, který měl 100% využítjejích vokálních schopností. Tak vznikl projekt Stream of Passion.Necelý rok po vydání zatím jediného alba SOP přichází záznam z posledníhokoncertu turné k této desce. Výstižně je mu dán titul Stream of Passionfeaturing Ayreon - nově napsané písně z projektu SOP jsou totiž doplněnyprůřezem Lucassenovy tvorby pod jeho hlavním projektem Ayreon, a DVD,které tak vzniklo, obsahuje téměř hodinu a třičtvrtě živého záznamu.A to záznamu, který je pro každého milovníka Ayreon velmi lahůdkový - všechnypísně Ayreon, které jsou v originále zpívány prakticky pouze mužskými vokálypřezpívává Marcela, v případě dvouhlasů se střídá se svou sestrou Dianou,která jinak zpívá backy. Každá píseň tak získává jiný nádech, než je tomuna studiových deskách a při poslechu si je pak lze vychutnat z trochu jinéhoúhlu pohledu (či poslechu?).

Úvod koncertu obstarává půldruhé minuty dlouhé intro, na které navazuje píseňSpellbound, kterou já osobně nepovažuji za příliš vydařený kousek a spíše nežjako ukázka Lucassenova kompozičního umění působí více jako prodlouženínástupu koncertu a lehká exhibice vokálních schopností Marcely Bovio. Druhoupísní je již říznějsí kousek Passion, který postupně od vyloženě vokálníchpasáží akceleruje v několika tempech až k téměř speedmetalovému závěru.Následuje první píseň z Lucassenovy tvorby pro Ayreon - Waracle z albaThe Final Experiment. Zde se již ukazuje síla souhry sester Boviových - Dianav úvodu podkresluje Marcelin recitativ zpěvem, zbytek písně zpívají společně.Celá skladba se tak stává jemnější a ve výsledku dostává paradoxně pochmurnějšínádech než tak, jak se objevila na studiovce. Další skladby se střídají systémemjedna od SOP, jedna od Ayreon. Ale objevují se i úryvky skladeb z dalšíchprojektů - Star One tu zastupuje stadiónová Songs of the Ocean (navazuje naDeceiver) a Ambeon náročná skladba Cold Metal, která zakončuje skladbu Intothe Black Hole.

Samotný koncert je velmi dobře zvukově zaznamenán a skladby z albaStream of Passion kapela velmi věrně přehrála i naživo. Pro mě jsou všakskutečnými perlami předělávky skladeb Ayreon. Na úplné špičce stojíComputer Eyes, ve které se sestry Boviovy střídají ve vokálech a zpívajídvojhlasy. Originální "kybernetická" verze z Actual Fantasy dostane v porovnánís touto nahrávkou řádně nafrak - nová verze je mnohem životnější a je toskutečná lahůdka na poslech. Spolu s Computer Eyes Lucassen pozměnil i Valleyof the Queens - v původní verzi jemnou baladu, kterou doprovází akustická kytara,a kterou často Lucassen hráje v akustické verzi na různých promo akcích, změnilve skutečně metalový řízný kousek, aniž by písni ubral cokoliv z její chytlavosti.Nic se ale nemůže dařit dokonale. Takovým případem je píseň Day Three: Pain,z aktuální Human Equation. Zde se prostě projevilo, že ne vždy je možné jen takinterpretovat vokální linku po někom, jako je Devin Townsend. Místy se děvčataprostě ve zpěvu ztratí a už nenajdou. V písních z nového alba si zazpívá dokoncei pan Lucassen a v závěrečné Day Eleven: Love též klávesista Alejandro Millán.Příjemným překvapením je pak hostování Damiana Wilsona, který na DVD zpíváposlední čtyři písně. Jako předposlední píseň se na DVD objevuje poměrně nečekanácover verze písně od Led Zeppelin z alba IV When the Leeve Breaks.DVD nabízí kromě koncertu ještě bonusový materiál o délce téměř třiceti minut -videoklip Out in the Real World, natáčení videoklipu, záběry ze zákulisí, fotogaleriia poznámky z turné. Koncert jako akový je kromě klasického stereo zvuku namixovánještě ve formátu AC3 5.1, což ocení majitelé domácích kin. V místech, kde Arjennemluví anglicky jsou doplněny anglické titulky a na začátku každé skladby seobjevuje její název s vyobrazením obalu alba, z jakého píseň pochází. Po technickéstránce je jediným záporem je poměrně tmavé prostředí v koncertní hale, kde je záznamnatáčen - málokdy je vidět celá kapela či drobnější detaily. Jinak jde o vynikajícíDVD s naprosto unikátním materiálem.

Čas: Koncert: 1hod 42min, Bonusy: cca 30min

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Spellbound
  3. Passion
  4. Waracle
  5. Wherever You Are
  6. Computer Eyes
  7. Calliopeia
  8. Valley Of The Queens
  9. Haunted
  10. The Charm Of The Seer
  11. Deveiver / Songs Of The Ocean
  12. Day One: Vigil
  13. Day Three: Pain
  14. Nostalgia
  15. Out in the Real World
  16. The Castle Hall
  17. Into The Black Hole / Cold Metal
  18. When The Levee Breaks (Led Zeppelin)
  19. Day Eleven: Love

Složení:

  • Johan van Stratum - baskytara
  • Davy Mickers - bicí
  • Marcela Bovio - zpěv, viola
  • Arjen Lucassen - kytary
  • Lori Linstruth - kytary
  • Alejandro Millán - klávesy

Hosté:

  • Diana Bovio - zpěv
  • Damian Wilson - zpěv

Web: www.streamofpassion.com

www.insideout.de


Zveřejněno: 26. 09. 2006
Přečteno:
3307 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář