Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Entropie, Winselland, Brenda Volšová, La Bestia Negra, Head Down, Promises, Coward, Štáb ZS CO

Léto se s námi pomalu loučí a tím pádem končí i akce pořádané na čerstvém vzduchu. Sušický areálek má tu výhodu, že případný déšť neznamená výrazné zhoršení podmínek, protože prostor pro muzikanty i diváky je krytý. A to je jedině dobře, minulé ročníky se bez dešťových přeháněk neobešly. Letos to v úvodu vypadalo taky všelijak, ale sotva dorazila naše partička, vykouklo slunce a od té doby už ani kapka.

Přijeli jsme akorát na začátek a sotva jsme dosedli, začala ENTROPIE z Plánice. Avizovaný punk rock zazněl jen v úvodu a v závěru setu, jinak se hrál snad emo rock, chvílemi klidnější, chvílemi svižnější. Kapela působila sehraným dojmem, ale něco tomu chybělo, nejspíše mi vadil tak trochu statický projev, hlavně basák působil nemastným neslaným dojmem, jako kdyby se nudil (nebo styděl?). Ale závěrečný cover Sexuálních Pistolníků (snad se nepletu) se líbil.

WINSELLAND z Aše je sextet velmi mladých chlapců, kteří se věnují dnes nepříliš populárnímu doom metalu. Doom mám rád a tahle partička nevypadá vůbec špatně. Prvním kladným bodem je zpěvák, který ani nechrčí, ani nepláče, ale řve jak šílený. Ač tvrdá muzika, tak i hodně melodická – a všechny melodie mají na starosti klávesy. To je na jednu stranu klad, na druhou mi v muzice nějaké to kytarové sólíčko chybělo. Ale pánové jsou na startu a třeba se v budoucnu dočkáme zajímavé posily dnes trošku skomírající tuzemské doomové scény. A když příště vynechají zmršený cover Master's Hammer, rozhodně neudělají chybu. Chudáci Géniové to odsrali a já nevěděl, jestli si mám prozpěvovat geniální Štormovo verše, nebo lomit rukama.

Kapela s pitomým názvem BRENDA VOLŠOVÁ hrnula moderní crossover, čili míchaninu rádobytvrdých rifů a melodických zvolňovaček, k tomu nemálo samplů pouštěných z playbacku. Tahle muzika mě moc nebere, set mě nabavil a přispěly k tomu i mizerné texty v češtině. Kapela byla pozvána na poslední chvíli coby náhrada za Mortifilii (z rodinných důvodů se omluvila) a náhrada to z mého pohledu nebyla dobrá.

Druhá ašská kapela LA BESTIA NEGRA hrála o něco tvrději než jejich spoluobčané, ale vystoupení nemělo šťávu. Hlavně bicmen mi přišel hodně nervózní, a když v metalu nehrajou bicí, je to vždycky problém. Je to prostě třeba řezat a né šimrat. Ani zpěvák neměl jasno, jak chce navenek kapelu prezentovat, trošku dětinské průpovídky výsledný dojem ještě snižovaly. Nebýt pohledné klávesistky, nevím, nevím, jak by zbytek kapely dopadl. Právě klávesy činní muziku zajímavější a stavitelnější, ale celkově je před mladíky hodně dlouhá cesta, pomýšlí-li na nějaký výraznější úspěch.

Od české Nirvany, HEAD DOWN, jsem nic moc nečekal. Ale dočkal jsem se pravého opaku. Velice, velice příjemné překvapení. Pouze ve třech, ale naprosto pohodové vystoupení. Basák a bicmen mi byli povědomí, aby ne, když před časem působili v Promises. Ač oba stojící pánové předváděli velice dobrý výkon, mě ještě více zaujal ten sedící - tak to má vypadat, razantní a přesný výkon. A ocenili to i diváci, kteří dosud sledovali kapely z povzdálí a v sedě. Teď se plac pod pódiem zaplnil a začalo se to hejbat.

No a bubeník se ani nemusel zvedat. Současný tlučmistr PROMISES nemohl kvůli zdravotním problémům vystoupit a tak zaskočil ten bývalý. A věděl to prý dva dny, nové skladby slyšel jen z CD den předtím (třískladbové promo jsem vyfásl k recenzi) a Venca mu pohledem dával znamení, kdy se hraje rychle a kdy pomaleji. A kdo to nevěděl, ten to nepoznal. Promises to v současné době hraje, a nezastavil je ani defekt Michalovo kytary. Úvodní Eptiness se objevila již před desti lety s českým textem na prvním demu, zazněl průřez zatím jediným albem Flight To Fall i všechny tři nové sladby. A zejména Pacify Its Denial mi naživo sedla. Jediný, s čím mám problém, je zařadit klatovské do nějaké stylové škatulky. Doom už to není dávno, snad přímočarý melodický metal s prvky rocku. A dříve kritizovaný zpěvák Viktor se příjemné zlepšil.

COWARD přijeli jen ve trojici, spoluhráč prý „pořád musí kroutit tím volantem a jezdí někde po Francii". Ale i ve třech jim to hrálo velmi dobře, chybějící kytara se podepsala jen na výsledném, trochu chudším zvuku. Mix death a thrash metalu s výrazným chraplákem, výborné instumentální výkony, takže není divu, že si fanoušci vyřvali dva přídavky.

ŠTÁB ZS CO – co to je za název? Kdyby hráli punk, tak to pochopím, ale u thrash core nářezu s výlety až k deathu? Ale na názvu nezáleží, důležitá je muzika. A muzika Štábu je nabušená, energická, skvěle zahraná. Kdybych měl Štáb přirovnat k nějaké známé kapele, tak nejspíše k Sepultuře, na jejíž cover taky došlo, a ne jednou, ale dvakrát, protože lidi zase chtěli přídavek. Když jsem u návštěvy, tak letos pořadatelé konečně neprodělali, i když za to mohla nepřítomnost slovenských Doomed. Těm vypovědělo službu auto a zasekli se v Praze.

Přesně v půl jedný tahle akce končí. Škoda neúčasti Doomed a Mortifilie, ale i tak podařený festík na skvělým místě. Mě se v Sušici líbí pokaždý, je tam taková rodinná atmosféra, kolem pobíhají děti muzikantů, všude příroda, pár kroků k řece. A abych nezapomněl, zvuk byl prakticky pořád výbornej. Doufám, že se za rok zase všichni na Santosu uvidíme.


Zveřejněno: 28. 08. 2006
Přečteno:
3212 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář