Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

Boskovická death metalová úderka STIGMA letos vydává pod hlavičkou firmy Grodhaisn Productions nové CD „Non Furtum Facies“. O něm a o dalších věcech točících se okolo STIGMA jsem si popovídal se zpěvačkou Alžbětou. Naštěstí na mně nezařvala...

1. Ahoj Alžběto. Letos Vám vychází debutové CD u firmy „Grodhaisn Productions“. Jak jsi s nahrávkou spokojená? Odpovídá vše Vašim představám?

 Čau. Rovnou k první otázce není moc co dodat, protože s nahrávkou spokojená jsem a myslím si, že docela odpovídá našim představám. I když vždycky je co vylepšovat.

2. No co se můžou posluchači nového CD „Non Furtum Facies“ těšit? V čem spatřuješ přednosti skupiny Stigma?

Těšit se můžou na dobrou dávku Death metalu, i když trochu melodičtějšímu oproti předposlednímu CD, což ovšem neznamená že by jsme polevili, co se tvrdosti týče. Dál na CD najdeš intro + 10 skladeb s výborným zvukem ze studia Shaark. A myslím si, že posluchači hlavně uvítají, že na novém CD je i náš videoklip ke skladbě „Eaten When Living“. A v čem spatřuji přednosti? Težko říct. Nechci, aby to vyznělo samolibě, ale určitě to, že takovým hlasem zpívá žena, lidi asi víc zaujme, i vzhledem k tomu že takových kapel je málo. Ale neméně podstatným prvkem je určitě muzika.

3. Kde jste materiál nahrávali a jak se Vám ve studiu pracovalo?

Jak už jsem se zmínila, bylo to studio Shaark a pracovalo se nám výborně. Spolupráce byla víc než vynikající.

4. Na holku máš velice dobře zvládnutý death metalový „chraplák“. Kdy jsi zjistila, že umíš to co umíš a jakým způsobem jsi se dostala za mikrofon ve skupině Stigma?

Dík za pochvalu. Už to bude asi 5 let co jsem zjistila že umím něco v tom stylu, ale zdaleka se to nepodobalo mému dnešnímu zpěvu. Z přibývajícími koncerty se hlas vypracovává a tak na něm, dalo by se říct, pracuji stále. Za mikrofon jsem se dostala díky manželovi a bubeníkovi kapely Stigma v jedné osobě, který mě k tomu tak trochu dokopal.

5. Působila jsi někdy před tím v nějaké jiné skupině, nebo je Stigma tvá první?

Stigma je první, nikdy dřív jsem nezpívala.

6. Jak již víme aktuální CD vychází u Grodhaisn Productions. Jak k této spolupráci došlo?

Původně to začalo jednáním o naší účasti na DVD kompilaci s českými klipy a hned nato jsme se domluvili na vydání CD.

7. Plánujete, že další CD vyjde opět u GP?

Zatím nebudeme předbíhat. Tohle CD ještě nespatřilo světlo světa, takže další CD zatím nemáme čas ještě plánovat.

8. Je známo, že jste pořadateli Stigmatizet festu. Kolik ročníků se uskutečnilo a jaké kapely se ho zúčastnili?

Ano, to je pravda.Stigmatized fest se dočkal třech pokračování,účastnilo se jich cca 35 kapel. Z těch nejhlavnějších to byli:Nekropolis ze Švýcarska, z Rakouska Destruction of Violence a Decomposed Cranium, ze Slovenska např. Craniotomy a od nás Isacaarum a spousta dalších.

9. Proč se Stigmatizet fest nedočkal letošního pokračování?

Z jednoho prostého důvodu a tím je to, že na posledním byla bohužel tak malá účast kvůli níž jsme prodělali spoustu peněz a tím pádem jsme se rozhodli Stigmatized letos nedělat.. Takže čtvrté pokračování je odloženo na neurčito.

10. Plánujete ještě vůbec do budoucna fest obnovit, nebo ne?

Sami ještě nevíme. Když si budeme jisti že se nám vrátí náklady, tak nebudeme proti.

11. Podílíš se jako zpěvačka na tvorbě nového materiálu nebo máš na starosti pouze zpěv a ostatní necháváš na pánském osazení?

Co se týká hudby tak by se dalo říct že všechno nechávám na pánském osazení a já se držím opravdu jenom zpěvu, ale je to spíš z toho důvodu, že jsem na mateřské dovolené, takže moc času na tvorbu nemám, ale neznamená to, že když se mi něco nelíbí, že bych se neozvala.

12. Jak se vůbec cítíš jako holka v roli tahouna kapely?

Úplně normálně.Jestli holka nebo kluk, v tom nevidím až takovej rozdíl, možná ale taky tím, že sem si už za tu dobu tak zvykla, že mi to ani nepřijde.

13. S jakými reakcemi se setkáváš? Přece jenom není v našich krajích zvykem, že za mikrofonem stojí něžné stvoření a z hrdla jí jde takový brutální hlas.

Naštěstí se setkávám pouze s kladnými reakcemi, což je pro mě samozřejmě velice příjemné a hned ta hudba člověka baví o trochu víc.

14. Setkala jsi se někdy se skutečně protivnými fanoušky, kdy už jde veškerá slušnost bokem.

Ne nesetkala.

15. Do skupiny Stigma jsi přišla až v roce 2001. Jak se díváš na dřívější tvorbu kapley?

Začátky jsou vždycky těžké a každý se postupem času vypracovává, i moje začátky nebyly úplně podle mých představ. Přímo v tom roce 2001 se mi hudba sice líbila, ale tedˇ je víc podle mého gusta.

16. Jak si vůbec z Tvého pohledu stojí česká metalová scéna? Je něco co tě v poslední době zaujalo a co Tě naopak zklamalo?

Tak tohle téma by bylo tak na 3 stránky! Myslím, že u nás je hodně kvalitních kapel, jen se nedokáží prosadit v zahraničí. Je to i tak trochu problém ze strany vydavatelů. Když si poslechnu některá CD vycházející v zahraničí, je to opravdu hrůza, co všechno jsou schopni vydavatelé vydat a k nám se ty CD dostanou! A naše kvalitní CD se ven dostanou jen zřídka. A jestli mě něco zaujalo nebo zklamalo? Tak to si momentálně nevybavuji. Nic tak závažného se asi v poslední době nestalo.

17. Jaké kapely posloucháš a jaká skupina Tě nejvíc ovlivnila?

Že by mě nějaká kapela ovlivnila, to asi ani ne.Poslouchám toho hodně, je to dost široký záběr. Např. Avulsed, Kataklysm, Vader, Death, Six Feet Under, Mortician, Cradle of Filth, Cannibal Corpse, …… a spousta dalších.

18. Čistě teoreticky. Kdyby tě oslovila nějaká kapela na výpomoc např. k hostování na CD. Šla by jsi do toho?

Určitě šla, proč ne. Bylo by to zajímavé zpestření.

19. Plánujete společně se Stigma nějaké tour k podpoře nového CD?

Momentálně se domlouvá takové minitour pouze po ČR na říjen. Jinak větší tour zatím neplánujeme, jenom individuální koncerty.

20.Ok. Díky moc za čas, který jsi nám věnovala věnovala a ať se daří…

Dík za rozhovor, Alžběta.

www.stigma.wz.cz


Zveřejněno: 17. 08. 2006
Přečteno:
3640 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář