Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Před pár dny jsem recenzoval debutní album brněnské speedmetalové eskadry NEMESIS, a protože mě hudba těchto melodiků zaujala, rozhodl jsem se pány muzikanty trochu vyzpovídat.

Většinou odpovídal mozek kapely Libor Křivák [L] (kytara, klávesy, autor hudby), ale došlo také na zpěváka Vildu Majtnera [V].

1/ Na vašem webu jsem si přečetl historii skupiny. Nechci se ptát na to, kolik kapel stejného názvu znáte, ale spíš by mě zajímalo proč jste změnili název z ne moc tak běžného Otter?

L: Abych řekl pravdu, tak o tom teď taky přemýšlím:-) Tenkrát ale byla hlavně úplně odlišná situace. Neměli jsme vydané ani jedno demo, v podstatě jsme hráli pouze  ve zkušebně a nikdo nemohl tušit, že jednou budeme řešit takovéto problémy, takže jsme příliš nepátrali jestli se na světě vyskytují kapely stejného jména.

2/ Na kontě máte tři demonahrávky, které předcházely debutu, ale popravdě jsem žádnou z nich nezaregistroval. Propagovali jste je vůbec, nebo k čemu vlastně sloužily?

L: První demo "Anno Domini" vyšlo pouze na kazetě a ve směšném počtu,  asi 30 kusů. Bylo v podstatě pouze pro kamarády, kteří došli na jeden z našich koncertů. Druhé bezejmené demo, které jsme již posílali na nějaké recenze do Sparku, Bengu a podobně, obsahovalo jen dvě skladby plus intro (to byla u nás taková tradice:-), takže se k mnoha lidem také nedostalo. Po velkých personálních změnách, kdy jsme v kapele zůstali vlastně jenom já a Tomáš jsme natočili další v podstatě jednoskladbové demo "Kingdom Of Lion", které bylo podle mě předzvěstí plnohodnotného alba . Potřebovali jsme si zkusit, že jsme schopni nahrávat i v takhle prořídlé sestavě (Vilda na tomto demu vystupuje ještě jako host). Takže to, že jsi o nás doposud neslyšel není nic podivného.

3/ Některé skladby z dem se nyní objevily i na CD Goddess of Revenge ? ale s jinou stopáží. Proč jen některé, ostatní za to nestály?

L: Vlastně kromě asi dvou se na desce objevily všechny skladby ze starších dem, ale v mnohdy hodně pozměněné podobě. Například ze skladby "Heavens Fall" zbyl v nové verzi pouze refrén a několik motivů.

4/ Posílali jste promo pouze do zahraničí nebo jste zkoušeli štěstí i doma, třeba u nějaké větší firmy?

L: Zájem projevila i jedna česká firma, ale samozřejmě hlavním cílem bylo vydat album v zahraničí, takže jsme se dvakrát nerozmýšleli.

5/ Jak se Underground Symphony podíleli na financování nahrávky a proč jste nahrávali ve čtyřech studiích?

L: Na nahrávání se US nepodíleli nijak, v té době jsme samozřejmě žádnou smlouvu v ruce neměli a materiál jsme na firmy rozesílali až po natočení 8 skladového proma. První peníze jsme obdrželi až po podpisu smlouvy, US následně zaplatili mastering ve Finnvox a postarali se o zbytek věcí. Více studií bylo použito právě kvůli tomu, že jsme si nemohli dovolit trávit mnoho času v drahých studiích.

6/ Líbí se mi titulní malba CD ? kdo je autorem a jak jste do její výsledné podoby mohli zasahovat? Kdo je autorem loga a čí nápad byl maličké cz (což mě přijde jako dobrý nápad)? Staré logo z dema Kingdom of Lion se vám přestalo líbit?

L: Nápad přidat do loga malé "cz" přišel od našeho vydavatelství, protože zhruba ve stejné době jako naše CD vycházelo album maďarským NEMESIS. Dobrý nápad to je, ale pouze do doby než zahraniční fanoušek zjistí, že ani v České republice nejsme jediní s tímto názvem. Autorem loga na Goddess... je jistý Mhoritz. Logo z dema "Kingdom Of Lion" bylo trošku moc "deathové", takže jsme od něj upustili. Jinak titulní malba je dílem kanaďana  Jonathona Earla Bowsera a do jeho podoby jsme zasahovat nemohli, jelikož Undergroud Symphony zaplatili licenci za již hotové dílo. Ale myslím, že obal je víc než povedený, i když podle někoho je to určitě klišé.

7/ V jakém nákladu CD vyšlo? Vyšlo i na kazetách, nebo jsou už opravdu mrtvým médiem? A co třeba LP desky ? v poslední době se opět vracejí ? jaký na ně máš názor? Kupuješ si raději CD nebo LP?

L: Pokud vím tak album vyšlo pouze jako CD digipack (nevím jak to bude v Japonsku), ale přesný náklad Ti asi neřeknu. Kupuji zásadně CD, protože vlastně ani nemám žádný kvalitní gramofon :-).

8/ Co česká power/speed scéna? Musím se přiznat, že znám vlastně jen Cruel a Salamandru. Jsou tu ještě jiné skryté ?síly??

L: Když nepočítám nás:-), tak kromě Salamandry tu nevidím zatím žádnou jinou power/speed kapelu, která by byla momentálně schopna konkurovat zahraničním (pokud se nebavíme o nějakém odpadu z jižní Evropy). I když  se mi zdá, že kapel podobného ražení přibývá, jsou tu například Rea Silvia, Power5,  Rimortis, Ivory Gate a  na Slovensku třeba Dead Poets Society, Glorion, Vindex. Takže zatím se o nějaké silné a kvalitní power metalové scéně hovořit nedá.

9/ Zajímavá je postava zpěváka V. Majtnera. Jestli dobře počítám, tak Ti  příští rok bude padesát. Jak jsi se k Nemesis dostal?  Zpíval jsi někde před příchodem do Nemesis? Jaká je tvoje pozice v kapele ? vlastně bys mohl být otec všech zbývajících členů :-).

V: Jako provozovatel a majitel brněnského rockového klubu Brooklyn jsem v letech 1998 a 1999 pořádal jednou týdně srazy brněnských muzikantů tzv. "Jam session" a občas jsem si zde také zazpíval nebo zahrál na kytaru. Tehdy sem zašli i členové kapely NEMESIS a domluvili si v klubu koncert. Později mne kontaktovali abych nazpíval jejich demo, což jsem neodmítl, protože jejich koncert se mi líbil. Zpívám a hraji na kytaru a basu už 30 let, jen jsem nikdy neměl příležitost nazpívat celou desku, až teď. I když jsem za totality hrál i profesionálně se skupinou SYNKOPY, s kterou ještě i dnes občas vystupuji, měl jsem v pořadu vždy jen pár sólových výstupů. Kromě toho jsem hrál a zpíval asi v 15-ti brněnských kapelách, s některými jsme natočili klip a dodnes hraji s Milošem Morávkem v kapele MADMEN staré pecky hardrockových legend Uriah Heep a Deep Purple. V kapele NEMESIS pouze zpívám, ale nemám bohužel ani čas chodit na všechny zkoušky z důvodu svého vytížení ostatními aktivitami (ženský, práce atd.:-) I když bych mohl být otcem svých spoluhráčů v této kapele (mám totiž dvě stejně staré dcery), citím se jako jejich rovnocenný partner. Pohybuji se totiž stále mezi mladými lidmi ve svých klubech Brooklyn a Fan Favorit.

10/  Jako povolání uvádíš provozovatel rockových klubů ? tím se dá v dnešní době uživit?

V: No, jelikož jsem úplně propadl muzice, dovoluje mi to občas si koupit nějaké nové CD nebo DVD aniž bych musel přemýšlet zda vyjdu do konce měsíce nebo ne. Rozhodně bych nechtěl být majitelem klasické hospody. V rockovém klubu mám takový přehled o muzice jak nikde jinde, občas někdo donese co neznám a také moje sbírka CD je již velmi obsáhlá.

11/ Neuvažovali jste jako řada podobných kapel, třeba pro zpestření, o použití ženského vokálu?

V: Líbí se mi i ženský vokál v rockové muzice (Nightwish, Guano Apes, Lucie Bílá), ale myslím že v naší kapele by to nedělalo dobrotu. Určitě by mne to rozptylovalo:-)

12/ Teď se ptát na plány je asi ještě brzy (deska je venku pár týdnů), ale přesto ? co nového chystáte? Už se nějak daří najít basáka? A co koncerty?

L: Momentálně pracujeme na nových skladbách a předběžně počítáme, že asi v roce 2005 by mohlo být hotové další album. Basáka se nám najít stále nepodařilo a dokud nezkopletujeme sestavu nebudou ani žádné koncerty. Takže pokud má někdo zájem ať se klidně ozve:-).

13/ A slovo na závěr?

Díky za prostor, který jste poskytli naší kapele a ať se Vám daří...

www.nemesis-band.net


Zveřejněno: 02. 12. 2003
Přečteno:
3553 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář