Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

SUMMONING - Oath Bound CD 2006, Napalm Records

Rakúsky projekt Summoning sa počas svojho 13-ročného pôsobenia na poli nekonvenčnej hudby stal symbolom atmosferického metalu s fantasy konceptom. Výtvory pod týmto názvom sú dielom dvojice s pseudonymami Silenius a Protector, ktorí patria, odhliadnuc od ich participácie na tomto počine, k hudobne činným ľudom o čom svedčí viacero vedľajších projektov oboch z nich. V priebehu doby svojej existencie (ako to často býva) prekonali dosť intenzívny vývin nielen z hľadiska hudobného ale aj koncepčného, pričom však k definícii smerovania, ktoré prispelo k vytvoreniu pozície akú zaujímajú dnes došlo pomerne skoro. Kým v počiatkoch prevažovali skôr protikresťanské tendencie, od prelomového albumu s názvom Lugburz bola načrtnutá snaha o zmenu sféry záujmu a to na fantasy svet, predovšetkým inšpirovaný J.R.R.Tolkienom. Za skutočný začiatok novej éry skupiny Summoning možno považovať album Minas Morgul, do ktorého sa premietli všetky prvky, ktoré na dlhú dobu mali charakterizovať jej jedinečnosť a vylepšovanie ktorých (už bez extrémne výrazných zmien v akejkoľvek zo spomínaných oblastí) zabezpečilo neochvejnosť ich postavenia.
 
Atmosféra tohto albumu nadväzuje na predošlý plný album Let The Mortal Heroes Sing Their Fame, avšak s výraznejším návratom k tolkienovským témam. Summoning pokračuje vo výstavbe ďalších častí svojho imaginárneho sveta na pevne vybudovaných základoch z predošlého obdobia. Vzorec, ktorý boli členovia pre evokáciu pocitov prostredníctvom hudby schopní odvodiť funguje vskutku spoľahlivo. Magický charakter, ktorý je plne v súlade s charakterom sveta vytvoreného Tolkienom obklopuje každé jedno z ich diel a navodzuje pocit možnosti označiť ich za takmer dokonalú transformáciu atmosféry do hudobnej domény. Silenius a Protector sa po prvýkrát rozhodli umocniť celkový dojem použitím zaujímavého prostriedku a to v textovej oblasti, pieseň Mirdautas Vras je celá napísaná v čiernom jazyku Mordoru. Výsledok je rozhodne zaujímavý a dodáva albumu iný, dosiaľ neobjavený rozmer, opäť zdokonaľujúci proces myšlienkovej "materializácie“ fantasy sveta.
 
K prvému použitiu jedného z výrazných hudobných prvkov hudby formácie Summoning (konkrétne bicieho automatu) došlo na albume Minas Morgul (na ktorom sa už nepodieľal bubeník Trifixion). S postupujúcim vývojom je očividné, že sa s návratom k skutočnému bubeníkovi zrejme nepočíta, čo však v tomto prípade (na rozdiel od väčšiny) možno nebude na škodu, pretože si chlapci spôsob jej použitia natoľko adaptovali a integrovali do svojej hudby, že už zdanlivo formuje neoddeliteľnú súčasť a rozhodne nepôsobí ako jej slabina. Prispôsobenie dospelo do bodu kedy jej štýl použitia už zrejme neimituje klasické bicie ale sleduje vlastné štruktúry odpovedajúce prezentácii ostatných inštrumentov. Hudba ako celok pôsobí veľmi ucelene, nie je však založená na striedaní agresívnych pasáží s pomalšími a tak je možné tempo celého albumu popísať ako veľmi pomalé (čo však berúc do úvahy spôsob použitia automatu tiež nie je práve najpresnejšie). Určujúcim pri navodzovaní atmosféry hudbou bol skôr pocit majestátnosti a spomínanej magickej iskry. Kým staršie diela boli orientované na klávesy, s dielom Stronghold bol položený väčší dôraz na gitaru (basu už nepoužívajú) a u Oath Bound bola dosiahnutá určitá rovnováha. Z vokálneho hľadiska nedošlo k výraznejším zmenám, čo znamená, že väčšina vokálov má formu monotónneho blackového škrekotu bez výraznejších variácií (výnimku tvoria niektoré pasáže s čistým spevom a tajomný spev/šepot na konci piesne Northward). Dominantným nástrojom, ktorý je pre Summoning špecifický sú samozrejme klávesy, ktoré sú už na tomto vývojovom stupni skupiny na veľmi vysokej úrovni a tvoria polyfonické, viacvrstvové štruktúry. Nie je možné v hudbe tejto formácie hľadať technickú dokonalosť z metalového hľadiska a snaha takto k nej pristupovať značne redukuje pravdepodobnosť vystihnutia jej pravej podstaty. Piesne sú pomerne dlhé a prechody medzi nimi sú pomerne plynulé, takže celý album pôsobí ako integrovaný celok kde žiadna z častí výrazne nevyniká nad ostatné.
 
Posledný album skupiny určite nebude pre fanúšikov Summoningu sklamaním pretože pokračuje v rozvíjaní štruktúr, ktoré z neho činia veľmi zaujímavý projekt. Určite však zaujme všetkých prívržencov atmosférickej hudby s fantasy konceptom.
 
Čas : 69 : 05 
                         
Tracklist :
 
  1. Bauglir
  2. Across the Streaming Tide
  3. Mirdautas Vras
  4. Might and Glory
  5. Beleriand
  6. Northward
  7. Menegroth
  8. Land of the Dead
 

Zveřejněno: 11. 05. 2006
Přečteno:
3332 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dexterarius | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 11. 2006 23:26 napsal/a weronyka
jeej
taka pekna recenzia:) skoda ze uz autor dlho nic nenapisal ]:-> :)