Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

RAVENSBLOOD - From the Tumulus Depths CD 2004, Christhunt Productions

Je skutočnou radosťou pozorovať súčasný prílev rozmanitých kapiel v oblasti extrémneho metalu z Francúzska. Je to predovšetkým preto, že mnoho z nich sa rýchlo zaradí k skutočnej špičke na tomto poli a to veľmi často už svojím debutovým albumom. Rozsah tématických okruhov, ktoré spomínané skupiny vo svojej hudbe a textoch prezentujú a spracuvávajú (uvažujúc prednostne black a jeho podžánre) je veľmi široký : od oslavy keltskej kultúry cez pohanskú tématiku vo všeobecnosti až po okultizmus a mágiu. Samotná skupina Ravensblood je pomerne mladá a v súlade s predošlou poznámkou je tento album jej debutovým (popri jednom deme a splite so skupinou Memorial). Jej zostavu tvoria iba dvaja ľudia, z ktorých iba jeden má na starosti všetky nástroje, kým druhý prispieva k celkovému výsledku svojím vokálnym prejavom.

Ravensblood na rozdiel od mnohých svojich spolubojovníkov na poli francúzskeho pohanského metalu neoslavujú keltskú kultúru a jej mytológiu (Aes Dana, Bran Barr, Heol Telwen, Folge Dem Wind...) a venujú sa skôr mytológii severogermánskej. Z hľadiska atmosféry na celom albume sa členovia skupiny neuchýlili k jej navodeniu pomocou rozličných folkových nástrojov a namiesto toho vsadili na priamočiaru agresivitu bez akýchkoľvek prvkov, ktoré by jej prezentáciu zdanlivo potláčať. V skutočnosti je z celého CD cítiť spracovanie hlavne temnejších tém či už zakotvených v mytológii samej alebo vo všeobecnosti. S.C. a Wolfnacht určite v snahe o vytvorenie diela, ktorému nechýba brutalita v kombinácii s pochmúrnou morbídnosťou uspeli.

Pri sledovaní hudobnej stránky albumu From The Tumulus Depths bude každému od prvej chvíle jasné čo zhostenie sa úlohy o vytvorenie vyššie spomínanej atmosféry   oboma členmi Ravensblood znamená. Hudba od svojich prvých okamžikov naberá rýchle tempo, ktoré si udržiava po celú dobu trvania s občasným ale veľmi efektívnym prepletením spomalení v podobe atmosferických vsuviek. Ravensblood určite patrí k skupinám, ktorých schopnosti kombinácie agresivity a melodiky sú ľahko postrehnuteľné. V najväčšej miere k tomu prispieva práve práca gitary. Riffy sú dosť melodické a aj napriek ich občasnej monotónnosti tvoria veľmi silný prvok diela. Gitara sa pri mixovaní stala najprominentnejším prvkom čo (berúc do úvahy jej zvládnutie) určite nie je na škodu, pričom sa nezabudlo ani na surovosť a ostrosť jej zvuku. Basa sa v celkovom drvivom útoku, vedenom predovšetkým gitarou a bicími stráca. K slovu sa dostáva jedine pri menej agresívnych častiach alebo spomínaných vsuvkách. Ako to už u menejčlenných skupín býva, aj tu je s najväčšou pravdepodobnosťou použitý automat. Jeho použitie je však na veľmi slušnej úrovni a z celkovej kvality albumu neuberá. Je pomerne variabilný, so značne výraznejším zvukom kopaku, čo zvýrazňuje jeho neprirodzenosť predovšetkým pri imitácii dvojkopaku. Samostatnou kapitolou je vokálna stránka diela. Wolfnacht, ktorý sa tejto úlohy ujal, sa jej ujal so skutočnou vervou a veľmi pozitívnym výsledkom. Vokálom nechýba variabilita, základným ostáva klasický blackový škrekot, ktorý má veľmi vhodnú výšku a pôsobí skutočne zúrivo, okrem neho je možné počuť aj hlbší growling aj hovorené časti s mierne drsným vokálom. Najsilnejšou stránkou vokálnej prezentácie Wolfnachta je však jeho cit pre zosúladenie melodiky hlasu s melodikou hudby, vytvárajúc veľmi pôsobivé a ničivé zlúčenie. Kompozične je hudba na vysokej úrovni a pôsobí ucelene, a ani štruktúry jednotlivých songov nepôsobia unavujúco a monotónne. Atmosféra albumu je niekedy posilnená sprievodnými efektami v podobe známych zvukov z bojiska alebo krákaním havranov.
Záverom je vhodné podotknúť, že ide o skutočne veľmi vydarený album v oblasti extrémneho metalu, ktorý určite poteší všetkých priaznivcov agresívnej formy blacku, ktorá však nejde na úkor melodiky a celkový pozitívny dojem je umocnený aj veľmi pôsobivým obalom CD.
 
Čas : 39:18
 
Tracklist :
  1. Ginnungagap - Between Fire & Frost      
  2. Storms of Ages                                        
  3. Funeral Upon the Baltic Sea                     
  4. Runatal - Odins Runenleid
  5. Echoes From the Past
  6. Rabenblut
  7. Heidnischer Hexen Sabbat
  8. The Way to Victory...
  9. Bloodshed                         
  10. Mon Dernier Combat      
  11. From the Tumulus Depths
 

Zveřejněno: 06. 05. 2006
Přečteno:
3277 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dexterarius | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář