Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Koncert takového kalibru, jaký jste mohli zažít deštivou středu 27.4. v Klánovicích se v ČR nevidí každý den, takže jsem rozhodně nemohl chybět.

Koncert jsem tentokrát stihnul úplně nádherně, na nádraží jsem se sešel s fotografem Richardem, od nějž jsou též fotky, akorát jsme stihli vlak, v Black Psu koupili pivo a přesně v tu chvíli začala hrát první kapela tohoto večera – pražští death/grindisti Sarcom, takže skvělá nálada a ta ani v průběhu večera nemizela, právě naopak. Sarcom předvedli standartní vystoupení, které mě bavilo o něco méně, než před nedávnem v Matrixu. Ale jedná se o kvalitní kapelu a pokud pro ně něco vyznělo špatně, tak snad jen z důvodu neskutečně silné konkurence dalších kapel.

Jejich set utekl jako voda a na pódiu se začala připravovat formace, která mě lákala z onoho večera jednoznačně nejvíce – australští Psycroptic. No Mercy festival, kde hráli, jsem bohužel z důvodu vlastního koncertování promeškal, takže jsem byl velmi rád, že budu mít možnost je vidět. Z jejich alb je jasné, že na své nástroje tito sympatičtí death metalisté rozhodně hrát umí. Ovšem to co předvedli předčilo má očekávání. Bubeník, kytarista i basák předváděli na své nástroje takové kreace, že člověk nestačil zírat. Jejich vystoupení bylo bezchybné, se skvělým zvukem a mělo šťávu. Proto nevím čím to bylo, ale něco mi na jejich show vadilo. Doteď jsem nepřišel na to co, ale prostě nějaká chemie mezi vystupujícím a divákem nebyla pro ně tento večer příznivá. Ale jak říkám, jediné co nebylo 100% byl ten pocit. Jinak to bylo úžasné vystoupení. Zazněly songy ze všech tří alb, které mají Psycroptic na kontě a nebyl snad nikdo kdo by se nebavil.

Psycroptic byli o mnoho lepší, zábavnější a hlavně hudebně promakanější než následující death metalisté z Francie, kteří nesou název Yyrkoon. Dost obyčejný death metal, který by jistě po boku např. Morbid Angel vynikl jako vysoký nadprůměr, ale po boku takových technických mágů, jako Nile a Psycroptic jejich vystoupení vyznělo spíše nudně. Yyrkoonu to šlapalo a všechno včetně show bylo opravdu v pohodě, ale hudebně se mi nelíbili vůbec. Uznávám, že jako jedinou kapelu večera jsem je znal pouze podle názvu, ale teď jsem to poslouchal na cd a přišlo mi to sice o trochu lepší, ale stále tak nějak nejhorší z těch kapel co tam hrály.

Alespoň jsem se mohl o to víc těšit na další, hlavní kapelu – americké death metalové egyptology Nile. Hned jak odkryli hlavní bicí abychom mohli obdivovat jeho monstrózní sestavu, přikráčel nový bubeník Nile - George Kollias. A hned při zkoušce nazvučení jednoznačně ukázal, že se máme na co těšit. Když bylo vše připraveno nakráčel Karl Sanders, který mi připadal, že snad ještě ztloustl, ale to se mi mohlo zdát, hned za ním Dallas Toler-Wade a nový koncertní basák Joe. Krátká zvukovka a šlo se na věc. Naposledy jsem viděl Nile před dvěma roky na X-massu v Abatonu ještě s Amon Amarth, Deicide atd. a jejich vystoupení bylo zvukově naprosto příšerné. Zde bylo snad vše o 100% lepší a nebudu si vymýšlet, když řeknu že tento koncert považuji zatím za jednoznačně nejlepší tento rok a dost pochybuji že by to ještě něco změnilo (když i Cryptopsy jsou odsunuti). Takovou masáž jsem skutečně nečekal. K Nile jsem přistupoval spíše opatrně po minulém zážitku, ale vše se rychle změnilo. Když doznělo Intro z nového alba „Annihilation Of The Wicked“, během kterého se poměrně málo zaplněný Black Pes rozskandoval naprosto neuvěřitelně, Nile rozjeli show neočekávaně úvodním songem „Blessed Dead“ z minulého alba „In Their Darkened Shrines“, ovšem efekt to byl neuvěřitelný a lidem to došlo velmi rychle a začalo se pařit jako o život. Dále byl playlist poskládán především z obou posledních alb. Přehrálo se „Cast Down Heretic“ na kterou po začátku, kde chyběla, čekalo hodně lidí a musím podotknout, že naživo je to skutečně neuvěřitelná řezničina. Naopak třeba titulní „Annihilation Of The Wicked“ je lepší na cd, ale to byla asi jediná vyjímka, jinak jsem celou dobu prožíval hudební extázi a poprvé po dvou letech jsem skutečně pařil. Jejich rychlost je fantastická a jediný tón na kytarách není nepřesný, stejně jako automatově přesné bicí. Ovšem nebylo to všechno, když zahráli pomalou věc „Sarcophagus“, byl jsem u vytržení, ta věc naživo totálně zabíjela. Nebudu se rozplývat dále, snad jen podotknu, že publikum se celou dobu dožadovalo hitu „Black Seeds Of Vengeance“, kterého se také dočkalo a mě běhal mráz po zádech jakou měla tahle kompizice sílu. Bohužel z důvodů dopravních, musel jsem odejít chvíli před koncem, ovšem vzpomínky mi zůstaly a jen tak nezmizí.

Nyní vím jistě, že až opět Nile přijedou, 100% půjdu zase. Občas si říkám, že lidi poslouchající Cannibal Corpse apod. snad ani Nile neznají, když na takhle zásadní kapelu přijde tak málo lidí, zatímco na kanibaly chodí stovky a myslím, že rozdíl v kvalitě nápadů je naprosto zjevný. Každopádně koncert fantastický, kdybych mohl bodovat, opět dávám plný počet. A velice se těším na další akci (Spawn Of Possesion atd.). Stále ještě sním o utopické akci, kde bych všechny ty kapely viděl najednou, ovšem je jasné že je to nerealizovatelné, ale představte si na jednom pódiu Nile, Necrophagist, Psycroptic, Spawn Of Possesion, Cryptopsy, Disgorge a Apocryphal Death, no nebylo by to úžasné???


Zveřejněno: 01. 05. 2006
Přečteno:
4018 x
Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 05. 2006 22:59 napsal/a V TOM
Nedělam
bordel? Richard
16. 05. 2006 22:25 napsal/a jinak až bude ten vysněnej koncert, tak řekni, pudu s tebou
Richard
jméno je text, nadpis je jméno a text je poznámka
16. 05. 2006 22:19 napsal/a Richard (to neni přezdívka)
foto č. tři neni psycroptic ale yyrkoon, jinak hezky napsaný
všechno je v nadpisu, zatim
03. 05. 2006 22:48 napsal/a Ukrutor
Krutor
...tyjo ze bych se nechal jenom nachytat...bych navrhoval zeptat se shindyho...jestli tam byl...ale jestli to Nick nebyl tak ma teda dobryho dvojnika...
03. 05. 2006 16:16 napsal/a WhiteCorpse
Nick Barker mystifikace
Hehe tohle je fakt dobrý, já myslel, že toho tlustýho chlapíka považoval za Barkera jenom můj zhulenej kámoš, ale koukám, že vás bylo víc :)) Pravda, podoba byla značná...ale :)