Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

RAGE - Speak of the Dead CD 2006, Nuclear Blast

Když se po posledním turné RAGE začalo proslýchat, že akustická vložka v jejich vystoupení by mohla předznamenávat příchod jejich nmového alba se symfonickým orchestrem, byl jsem mile překvapen. Když se objevila zpráva, že RAGE ve spolupráci s Minským symfonickým orchestrem natáčí projekt "Lingua Mortis Suite" byl jsem nadšen. Původní Lingua Mortis (LM) z roku 1996 si mne získala na první poslech a ve svém přehrávači jsem ji točil snad měsíc znovu a znovu, a tak jsem očekával, co se symfonickou tváří RAGE udelají personální změny a zvláště pak příchod klasicky vzdělaného (nad)kytaristy Victora Smolského.

Nyní, když držím v ruce digipack alba s názvem Speak of the Dead, jsem trochu zklamán - RAGE se rozhodli na jednu placku vtěsnat jak Lingua Mortis Suite, tak sedm nových metalových stop.

Kompozici Lingua Mortis Suite (LMS) tvoří sedm stop a má celkovou délku téměř 22 minut. Oproti původní Lingua Mortis je zde znát diametrální rozdíl ve zvuku orchetru. Nemám sice informace o velikostech obou symfonických těles, která nahrávala LM (Pražský symfonický orchestr) respektive LMS, ale zvuk orchestru na Lingua Mortis Suite na mě působí spíše jako zvuk nějakého "menšího" symfonického útvaru. Celkový dojem tedy není natolik pompézní jako u původní Lingua Mortis. O co se oslabil (co do rozměru, jinak je orchestr nazvučen naprosto precizně) zvuk orchestru, o to RAGE zesílili mohutnost zvuku vlastní kapely. Peavyho baskytara a Mikeovy bicí nejsou tolik utopené jako tomu bylo u nástrojů na původní LM a oba hudebnící zde naplno rozjíždějí své kvality. Naprostou špičkou a hlavní postavou Lingua Mortis Suite je pak pan Victor Smolski, který kompletně zkomponoval hudbu LMS. Zvuk jeho kytary je ohromující. Neuvěřitelně čistý, ale s razancí bouracího kladiva.

Samotná LMS ukazuje, že RAGE se rozhodně nechystají přešlapovat na místě a dělají velké pokroky. Jak po instrumentální stránce, tak po stránce kompoziční. Celou LMS otevírá trošku starwarsovské intro, a následuje Prelude of Souls - exhibice kompozičních schopností pana Smolského a instrumentálních dovedností kapely RAGE. Ty provázejí celou LMS a práce Victora Smolského s jeho kytarou je prostě neuvěřitelná.

Lingua Mortis Suite má (alepoň pro mne) dva zásadní milníky. Prvním je skladba No Regrets. Něco, co bych od RAGE nikdy neočekával - tato jediná pětiminutová skladba se pohybuje od industriálních a nu-metalových končin metalové říše přes klasický metal až k úžasnému chorálu v prostředku skladby a zase zpět. Vynikající práce!

Druhým milníkem je naopak velmi jemná balada, kterou otevírá akustická kytara vedená prsty Victora Smolského, doprovázená Minským symfonickým orchestrem. Tato skladba příjemně završuje celou LMS a kdyby se na jejím konci neobjevilo poněkud nevhodně zopakované intro ze začátku, LMS by tak byla citlivě uzavřená.

Zbytek alba již tvoří typická tvorba RAGE nadopovaná tříletou pauzou, která není u RAGE ve zvyku. Tuto prodlevu si prostě museli RAGE vybít a skladby s pořadovým číslem 9 a výše tak tvoří nejbrutálnější směs, kterou RAGE za posledních možná 10 let vydali. Mají v sobě agresivitu kořenů RAGE ve spojení s postupy počátku 21. století a hlavně neuvěřitelnou kondicí kapely. Nyní se zdá, že Unity a Soundchaser bylo jenom lehké ladění nástrojů a to pravé ořechové od současných RAGE můžeme teprve čekat. Na závěr celého alba ještě RAGE v limitované edici umístili alternativní verze skladby Full Moon - jednu v německém, druhou ve francouzském jazyce a klip ke skladbě No Fear.

Celkově je toto album vynikající. Nádherný obal, booklet s texty a zajímavými nápady prezentace členů kapely (i když nevím jestli foto Victora Smolského, kde má čtyři ruce nevzniklo jednoduše při nahrávání ;-) a jako dárek samolepka a plakát. Snad jediné, co bych ale ocenil je oddělené vydání obou částí - symfonické na jednom disku, klasické tvorby RAGE na druhém disku. Nevím sice, co RAGE vedlo k tomu, že album vydali v této formě, ale myslím si, že to zbytečně zhoršuje celkový dojem.

Čas: 1:02:51 (Limitovaná edice)

Seznam skladeb:

Lingua Mortis Suite:

  1. Morituri Te Salutant (Instrumentální)
  2. Prelude Of Souls (Instrumentální)
  3. Innocent
  4. Depression (Instrumentální)
  5. No Regrets
  6. Confusion (Instrumentální)
  7. Black (Instrumentální)
  8. Beauty ---
  9. No Fear
  10. Soul Survivor
  11. Full Moon
  12. Kill Your Gods
  13. Turn My World Around
  14. Be With Me Or Be Gone
  15. Speak Of The Dead

Bonusové stopy limitované edice:

  1. La Luna Reine
  2. Vollmond

Web: http://rage-on.de,

http://www.nuclearblast.de


Zveřejněno: 27. 04. 2006
Přečteno:
3556 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 05. 2006 17:16 napsal/a Markus
Vynikajicic CD
ano good recenze davam 10/10
27. 04. 2006 18:22 napsal/a Dharm
super!!!
super album, s recenzí rozhodně souhlasím a též připomínky bych měl stajné...