Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SOLFERNUS - Hysteria in coma CD 2005, Shindy productions

Znáte to asi všichni. Někdy se Vám dostane do ruky album, od které toho očekáváte strašně moc a občas následuje zklamání. Nebo naopak. Když album vyjde, nevkládáte do něj příliš velké naděje a ono vás bez milosti nakopne a nemůžete ho pak dlouhou dobu vyndat z přehrávače. A debut Solfernus je pro mne přesně ten druhý případ. Jejich první mini CD se mi úspěšně vyhnulo a jejich vystoupení na posledním Brutal Assaultu mi na sedací partie zrovna neposadilo. Zato jejich novince s názvem Hysteria in coma se to  podařilo naprosto spolehlivě.

Sestava plná zvučných jmen našeho podzemí (Igor, Parambucha, Khaablus a Tomáš Corn), které doplňují neméně slovutní hosté. Ale o těch později. O stylu je celkem jasno. Black metalová vichřice, jak ji známe v podání zástupců ze země tří korunek, tedy ze Švédska. V jejich tvorbě cítím blízkost k šílencům Marduk (kolem alb Those of the unlight, popř. Opus nocturne), Dark Funeral, nebo Setherial s jasným vyjádřením úcty ke staré metalové klasice. Toho jsou jasným důkazem i dva covery právě ze zlatého metalového období.

Po nezbytném intru Lucifer´s orchestra přichází na řadu Advent massacra a hned dává tušit o co tady půjde. Mazec je to parádní a hned od prvního úderu do bicích je jasné, s kým máte tu čest. Nemá cenu psát více. Stačí pouze dvě slova: Tomáš Corn. Ten si tady u nás bubnuje svoji vlastní ligu a kdyby na téhle desce byly pouze bicí, stejně by to byl zážitek :o) Mimochodem, na Advent massacra je na CD i poměrně zdařilý klípek (ty dvě tanečnice nemají chybu! Jako by utekly z klipů Atrocity k albu Werk 80 :o) a výběr to byl zdařilý, protože je to jedna z nejzdařilejších skladeb na albu. Následující Bros of inferno začne thrashovým motivem, ale po chvíli se stejně zvrtne v pořádnou rubanici. Jako první host se nám v ní představí se svým vokálem Bruno. Ve čtvrté Victoria karisma se dočkáme zvolnění tempa, což je na tomto kotoučku věc poměrně nevídaná. Sólo si zde vystřihne další z hostů, jmenovitě Poison (Root). V pecce In bondage of blind desire se žádného zvolnění rozhodně nedočkáme, zato se dočkáme dalšího z vrcholů alba a dalšího zajímavého hosta a to samotného Blackieho (ex Root, Cales, Entrails?). V titulní Hysteria in coma slyším vliv novější tvorby Root, ale to je vzhledem k propojenosti obou souborů celkem pochopitelné. To Dogra´s empire už je Root doopravdy. Pravda, verze poněkud zrychlená. A nutno uznat, že cover se podařil a Khablusův hlas tam fuckt sedne. Po následující Furious beat of black hearts (s hostujícím a sólujícím Ashokem z Root, to je náhodička?) přijde na řadu ještě jedna převzatá věc a to od další legendy, samotných Slayer v podání The Antichrist z letitého debutu Show no mercy a tam se to hostujícími členy (Ashok, Big Boss) a ex-členy (Blackie) Root jen hemží. A to už jsme u poslední Darker than the darkness a je konec.

Zvuk ze studia Shaark se vydařil znaměnitě a jen těžko mu lze něco vytknout. Stejně tak i samotnému provedení CD. O hudebních výkonech asi nemá cenu příliš psát. Stačí si přečíst seznam účinkujících. Snad jen zmíním kytarovou práci Igora, která mne překvapila. Příjemně. Jak jsem zmiňoval na začátku této recenze, pro moji osobu opravdu nečekaná pecka a nemůžu se jí nabažit ani po spoustě poslechů. Pokud bych měl napsat tři nej desky za rok 2005, Solfernus a Hysteria in coma by dle všecho na stupni vítězů nechyběl. Snad jen drobná výtka k délce materiálu. Odečtu-li intro a dvě cover verze? Nějakou tu skladbu navíc bych přeci jen přivítal. Ale to v žádném případě nesnižuje kvalitu materiálu. Lepší kratší nosič nabitý až po okraj, než zbytečně  natahovaný, vycpaný spoustou vaty. Pánové, skvělá práce!

čas: 34:16

seznam skladeb:

  1. Lucifer´s orchestra
  2. Advent massacra
  3. Bros of inferno
  4. Victoria karisma
  5. In bondage of blind desire
  6. Hysteria in coma
  7. Dogra´s empire
  8. Furious beat of the black hearts
  9. The Antichrist
  10. Darker than the darkness
  11. Bonus track: Advent massacra video

www.solfernus.com

www.shindy.cz 


Zveřejněno: 07. 03. 2006
Přečteno:
3303 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 03. 2006 08:26 napsal/a manafob
...
hehe jeste ze nic nepisu... mam pokoj :-)
08. 03. 2006 14:17 napsal/a goro
to jahan - omluva
Ech, co napsat. Nastesti vse opraveno a pan Komensky se muze prestat obracet v hrobe... Johane, omlouvam se za sediny, ktere jsou jasnym nasledkem daneho traumatu. Snad jako snizeni me viny poslouzi to, ze jsem vse psal po vecerech v praci v casovem presu... Zacinam tonout v nejistote. Poslal jsem 4 dalsi recenze... :o)
08. 03. 2006 08:21 napsal/a marty
trida
to se bralo ve ctvrty??? tam jsem taky hodne chybel :))))
08. 03. 2006 07:28 napsal/a Johan
tys me nepochopil:-)
Mame se dobre, ale cesky jazyk place. Napsat ve slove vichrice Y je otrlost:-). Ale treba jsi ve ctvrte tride chybel:-)))))
08. 03. 2006 06:23 napsal/a goro
doporuceni
Nazdaaar Johane! Jak se mame? Tahle placka je fuckt skvela a mohla by vyhovovat Tvemu vkusu, takze velke doporuceni. V ramci schwarz metalu u nas prvni liga. Takze velke doporuceni!