Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Pod stromeček jsme dostali od strýčka Shindyho krásný vánoční, death metalový dárek, který k nám přijel ze všech koutů světa a když se ukázal v plné kráse, všichni jen zůstali stát s otevřenou hubou...

Když jsem kráčel vstříc Abatonu, připadal jsem si jak kdyby mě mrazili samotní Immortal. Neskutečná kosa a navíc ještě další půlhodinové stání, než otevřeli vstup do klubu způsobil, že ještě na začátku koncertu jsem se klepal zimou, pak jsem se sice také klepal, ale to už z jiného důvodu.

První kapelou večera byli němečtí Necrophagist. Mohli jste je vidět v létě jak na Brutal Assaultu, tak i potom na afterparty v Black Psu. Myslím, že jedny z největších hudebních artistů ani nemusím blíže přestavovat, po albech ?Onset Of Putrefaction? a ?Epitaph? už dávno zapadli mezi špičku evropské death metalové scény. Po předchozích zkušenostech jsem si pamatoval, že se vyplatí stát v Abatonu na balkoně a ani tentokrát jsem nelitoval. Necrophagist předvedli zdrcující přehlídku naprosto nepochopitelné instrumentální dokonalosti, při které má většina muzikantů chuť odhodit svůj nástroj aby si nepřipadali trapně. Muhammed, Chris, Hannes a Stefan opět ukázali, co je ještě v lidských silách zahrát. Hráli přibližně třicet minut, ovšem to co do té doby vtěstnali, mě bude v mysli ještě dlouho provázet, škoda jen ne úplně vychytaného zvuku. Hrálo se především z aktualního ?Epitaph? ovšem došlo i na songy ze staršího alba. Škoda jen, že Necrophagist nevydají nové album dřív než v roku 2007. Byla to naprostá dokonalost.

Naprosto nadšený, skoro až v euforii, jsem se odebral občerstvit poměrně dobrým Mušketýrem a s velkou zvědavostí jsem se těšil na Švédy Nightrage. Kapelu jsem sice neznal, ovšem popis ?swedish melodic death metal? mi utkvěl v hlavě, onen styl mám rád, ovšem skutečnost byla jiná. Nightrage nalítli na podium jak divoká voda, ovšem tím to taky pro mě končilo. Nevím, třeba jsou studiově dobří, ovšem z dnešního večera mi přišli jednoznačně nejslabší. Nudná muzika, do toho strašně nepříjemný a rušivý, skoro až HC řev vyholeného zpěváka a stále ještě průměrný zvuk mě skutečně nepřesvědčil o kvalitách Nightrage. Ale nechci je zavrhovat, člověk by neměl dát na první dojem, zase se mi líbily některé kytarové riffy, ještě to poslechnu z cd a uvidím.

Na další kapelu ? Malevolent Creation ? jsem se těšil skoro stejně jako na Necrophagist, ovšem narozdíl od Nightrage mě tito sympatičtí Floriďané ani omylem nezklamali. Jejich, vlastně už klasický, death metal skutečně můžu. Před tímto turné se s kapelou rozloučil vokalista Kyle a místo něj se zařadil do sestavy původní chroptič Brett Hoffman, což bylo skvělé zpestření. Kapela začala pěkně od podlahy a Abaton se otřásal v základech. Rozhodně lepší zvuk a hlavně naprosto drtící kopáky způsobily, že jsem od Malevolentů nemohl odtrhnout zrak (ani sluch), naprostý masakr. Skladba skladeb byla velmi pestrá a nezapomínalo se ani na starší alba, ovšem i aktuální ?Warkult? je velmi povedné album, takže nebyl důvod k nespokojenosti. Celkem jasně bylo vidět, že to není jen můj názor, poměrně solidně narvaný Abaton kotlil jak to šlo. Přišel pak okamžik, kdy mi běhal mráz po zádech a to ve chvíli, kdy MC dohráli pomalejší věc z ?Warkult? a Hoffman pouze zařval:?Will To...? a celý Abaton sborově ?...Kiiillll?, to jsem si, stejně jako v pár případech na Opeth, připadal, že nejsem v klubu, ale v aréně. Úžasný zážitek. Škoda jen, že odešli poměrně brzy.

Poslední kapela, živoucí legenda, díky které byl zřejmě Abaton tak plný, ukázala, že ještě nepatří do starého železa a dokázala publikum rozhýbat takovým způsobem, že jsem nestačil koukat. Samozřejmě mluvím o Angličanech Bolt Thrower. Mě se sice nikdy moc nelíbili, ale když jsem viděl co to dělalo s celým Abatonem a jak byli naživo energičtí, musel jsem smeknout. Opravdu to bylo výborné, přišlo mi to sice hodně klasické, ale v té chvíli mi to ani nevadilo. Jinak alespoň vím, kde berou Hatebreed svoje metalové riffy, několik songů jakoby jsem znal od nich. Vystoupení začínalo klasicky intrem, spoustou kouře a velikášská gesta při příchodu na pódium?publikum šílelo, pak show pokračovalo, jak už jsem napsal.

Z časových důvodů jsem musel odejít o chvíli dřív, ovšem odešel jsem v nejlepším. Doteď jsem nezapomněl ani ?ň? z vystoupení Necrophagist, to mi bude hrát v hlavě ještě hodně dlouho, naprostá dokonalost. Malevolent Creation jsou podobný případ a co se týče Bolt Thrower, asi si je budu muset lépe poslechnout, živě to skutečně nemělo chybu! Super, vydařená akce, hodně lidí, dobrý pivo, hodně kamarádů?nádhera!


Zveřejněno: 15. 01. 2006
Přečteno:
3173 x
Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 01. 2006 14:27 napsal/a skipi
tak jsem
tam byl taky, rada pred Abatonem me celkem pobavila, tilok lidi jsem necekal ani ve snu:-). Fajne zaparil hlavne na Bolty....ostatni nic pro me:-) moc velke kulomety:-)
17. 01. 2006 22:44 napsal/a Dharm
to goro
Ok, poslechnu si je ještě... jinak jsem rád, že se lidem líběj Necrophagist, protože ty si to fakt zasloužej... mimochodem za pár týdnů je pokračování... Cryptopsy a spol. myslím dostatečně jistí kvalitu...:)
17. 01. 2006 22:43 napsal/a Dharm
to manafob
sory, já ji neměl k dispozici, tak jsem poprosil kámoše ať fotí, má dobrý fotky, ale dostanu je až v sobotu, tak vydrž...
17. 01. 2006 16:37 napsal/a goro
to manafob
Ech, foticich krabicek mam k dispozici nekolik, ale vzdycky si s sebou nekterou zapomenu vzit :o) Tak priste...
17. 01. 2006 10:34 napsal/a manafob
foto
panove poridte si uz nekdo sakra nejakou fotici krabicku... chtel bych videt taky neco, kdyz uz jsem tam jako obvykle nebyl :-)