Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

EUROFORCE - Euroforce CD 2005, Sonic Age Records

Ani nevím jakou náhodou se ke mě dostalo toto album, ovšem rozhodně té náhodě děkuji. Euroforce jsou řecká kapela, kterou bych stylově zařadil někam mezi Symphony X, Brainstorm, či Masterplan, takže asi progresivní power metal, ovšem za již zmíněnými kapelami tedy rozhodně nepokulhávají. Od Symphony X mají progresivní kytary, od Brainstorm celkovou hutnost a melodicko/speed metalové pasáže od Masterplan (pokud to takto jednoduše rozdělím).

Euroforce se skládají pouze ze tří členů: Joitis Parcharidis ? zpěv, Theodore Ziras ? všechny kytary a klávesy a Spyros Kabasakalis ? bicí, avšak to co v takhle malém počtu předvádějí, mě dohání k šílenství. Album začíná songem Spirit Raven, na kterém již od začátku můžete pozorovat, že toto nebude procházka jednoduchým speedovým štychem. Euroforce zde ale nesázejí na nějaké extrémní rytmické šílenosti, spíše kytarová stránka je dost zdrcující. Mr. Ziras rozhodně svůj nástroj ovládat umí a arpaggia, která vám naservíruje již po první minutě, donutí  alespoň mě jen bezmocně kroutit hlavou. Kdepak jsem jen takovéto běhy slyšel, že by některá sóla z nového alba Necrophagist? Je to sice odvážné přirovnání, ale tuto kytarovou techniku mají obě kapely skutečně maličko podobnou (samozřejmě zbytek je absolutně odlišný), ikdyž možná bude lepší srovnání se sóly Luca Turilliho z Rhapsody či některými běhy Tima Tolkkiho ze Stratovarius. Je tu rozhodně cítit vliv těchto klasických kapel, ovšem mají tu notný kus vlastních invence. Zjistil jsem také důvod, proč mi hodně připomínají prvně jmenované německé kapely, instrumentální složky alba jsou sice nahrané v Aténách, ovšem zpěv je dílem německého studia. Navíc Mr.Parcharidis má velice podobný hlas jako zpěvák Brainstorm, takže odtud ta podobnost. Ani bicí party nezaostávají.

Druhá píseň, The European Lies, je více přímočará a melodici si zde budou libovat (v některých pasážích mi zpěv připomíná samotného Dia).

Trumpets Of Old mě zaujala především sólem, sice krátkým, ale je velice pěkné a není to žádná technická onanie.

Zato začátek Crown Seeker je další prstové cvičení pro kytaristy. Naštěstí, Euroforce umějí melodické pasáže s těmito běhy hezky střídat a dojde i na občasná, vkusná, zpomalení.

Pátá Modern Times potvrzuje moje označení pro progresivní kapelu. Je to poměrně pomalý song, ale se skvělým nápadem a rytmem. V podobném duchu pak pokračuje Hellenic Spirit. Ještě jsem zapomněl zmínit, Euroforce také nenechají zapomenout na své antické předky a v průběhu celého alba používají hudební motivy, které vám navozují atmosféru tehdejší doby.

Ovšem co by to bylo za power metalové album, kdyby chyběl nějaký ?cajdák?, By Neptune´s Hand vám ukáže, že i tuto nutnost Euroforce zvládají na výbornou. Jen co dozní poslední klidné Neptunovo tóny, už je tu klasická speedová vypalovačka ve stylu skladatelského komba Grapow, Kusch ? Spirits By My Side (jen mi vrtá hlavou, co maj furt s těma duchama). Teď jak poslouchám Brighter Hellas, došlo mi, že Euroforce v sobě mají také něco od Virgin Steele, ikdyž spíš náladou, než hudebně. Při Weeping Of A Stone mě však již prstová cvičení začínají unavovat, možná bych album o tuhle píseň ochudil, protože hned následující instrumentálka, kterou bych klidně zařadil do kytarové školy pro pokročilé, vás nedostane tolik, jako kdybyste předtím doposlouchali třeba By Neptun´s Hand. Závěrečná Byzantine Heritage je potom poměrně nenáročné, avšak důstojné zakončení tohoto, skoro bych řekl, pompézního alba.

Euroforce vytvořili album, které velice tvrdě konkuruje kapelám na hrotu evropské power metalové scény a myslím si, že kdyby to byli němci, tak už jsou na tom hrotu také. Nerad bych však jen chválil, protože ač tato recenze vyznívá abolutně kladně, mám i připomínky. Například již zmiňované běhy a kompozice skladeb začíná ke konci maličko nudit. Potom bych přidal více antických motivů, protože pokud tam jsou, tak sedí perfektně, škoda že je nepoužívají více. Jinak ale smekám, je vidět, že Euroforce nejsou žádní nováčci a nebýt již zmíněných záporů, bodoval bych plným počtem, avšak takto musím ubrat.

Čas: 46:48

Seznam songů:

  1. Spirit Raven
  2. The European Lie
  3. Trumpets Of Old
  4. Crown Seeker
  5. Modern Times
  6. Hellenic Spirit
  7. By Neptune´s Hand
  8. Spirits By My Side
  9. Brighter Hellas
  10. Weeping Of A Stone
  11. Ubiquitous (instrumental)
  12. Byzantine Herritage

www.euroforce.gr


Zveřejněno: 26. 12. 2005
Přečteno:
3371 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář