Nejbližší koncerty
  • 26. 10. 202420 let legendární Jedové chýše neboli Skleníku. Přát bla...
  • 26. 10. 2024– Arthemion – Interitus – Dark Angels – Sukkhu – Vstup: ...
  • 27. 10. 2024METAL THERAPY - Modrá Vopice (Praha) kapely: In the Abyss...
  • 28. 10. 2024Tady by se nabízelo na sebe hodit i nějákej ten halloween...
  • 08. 11. 2024Dostala se nám do rukou možnost pomoct legendárním Japonc...
  • 13. 11. 2024Švédská heavy metalová kapela Lucifer vyráží na turné, je...
  • 18. 11. 2024Benighted a Baest vyrážejí na turné a jednou ze zastávek ...
  • 21. 11. 2024https://pandemia-deathmetal.cz/ https://bandzone.cz/dysa...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP/CD/MC 2023/24, Invictus Productions / black metal / Slovensko

Slovenští dějepravci MALOKARPATAN vydali na sklonku loňského roku čtvrtou řadovku „Vertumnus Caesar“, textově namířenou do období před třicetiletou válkou, tedy časů habsburského panovníka Rudolfa II. (1552–1612), který byl zároveň posledním vládcem v hodnosti císaře Svaté říše římské. Pokud se s tímto historickým obdobím míjíte nebo s historií obecně, zkuste se vcítit do role komparzisty v pohádce Císařův pekař. Jenom počítejte s tím, že to nebude taková prdel jako po boku Jana Wericha. Z českých lesů a hájů vytvořili podobný koncept např. OBLIVIUM REGNUM albem „Zrádce“, na kterém zhudebnili vládu Přemyslovců.  

Po povedeném albu „Krupinské ohne“ z roku 2020 nabízí MALOKARPATAN historicky zaměřené album ovlivněné prvky progresivního rocku 70. let, první vlnou black metalu, NWOBHM, speed metalu a starými demy FATA MORGANY. 

Personální provázanost s KROLOK (zpěvák Vladimír Moravčík a baskytarista Peter Szentpéteri) je čitelná od prvních tónů. Jedinou změnou oproti poslednímu albu je příchod švédského bubeníka Axela Johanssona (CHEVALIER, HANDS OF ORLAC). Stěžejní nahrávání proběhlo se Zdeňkem Šikýřem ve Studiu Hostivař, který také jako host vypomohl na spinet. Vokální party se nahrávaly v bratislavském Tryzna Studiu, bicí v Musicshack, Stockholm (The Forge Music Productions), mellotron (elektromechanický polyfonní klávesový nástroj) zaznamenal Niclas Barker ve stockholmském Magic City Studio. Mix obstaral Olof Wikstrand ze švédských ENFORCER. Album vyšlo tradičně u irských Invictus Productions, v USA u The Ajna Offensive. V Čechách distribuci zastřešuje Vlado (CULT OF FIRE) a jeho firma Beyond Eyes. Když už jsem nakousnul hosty, tak např. se svým hláskem přispěl Necrocock (skladba č. 7), na tympány Silenthell (3, 7). Ze zajímavých nástrojů zazněly např. polivoks, což je duofonní analogový syntezátor vyráběný a prodávaný v Sovětském svazu v letech 1982 až 1990, elektronické piano nebo flétna.

První slyšení u panského dvora nabízí instrumentálka „Na okraji priepaste otevíra sa hviezdny zámek" s magickou atmosférou, a zatímco opona jde pomalu vzhůru, lidové a mystické melodie vtáhnou příjemně do děje. Zámek plný šlechticů a krásných panen roztančí „Kočár postupuje temnomodrými dálavami na juhozápad" s ryze metalovými pasážemi a kytarovými linkami. Stejně jako v první skladbě jde pomyslná opona vzhůru, tak i s touto skladbou dosahuje nastavená laťka zajímavých výšin. Autentický úryvek z československého seriálu Lekár umierajúceho času (1983) uvádí titulní „Vertumnus Caesar". Atributy heavy metalu ohraničené středověkým folklórem „Vovnútri chlácholivého útočišta kunstkamru" mě kytarovou prací vrací do pubertálních kazetových orgií s kvílejícími kytarovými valy Michaela Schenkera s chraplavým vokálem. Druhý instrumentální počin „Panstvo salamandrov jest v kavernách země" působí díky pestrým klávesám, polka tempu, šplhavé kytaře a na závěr flétnou rozvernou náladou. Jako celek solidní instrumentální session. Druhý příspěvek z filmových archívů evokující ojedinělou náladu starých československých filmů je hudba od Zdeňka Lišky k filmu Pražské noci z roku 1968 a vtahuje do děje skladbu „Maharal a Golem". Ta dějově popisuje příběh židovského rabína Löwa, údajného tvůrce golema. Hudebně se jedná o dřevní black metal říznutý syntezátory z prenatálního období sci-fi filmů. Barokní sál plný milostivých dam natěsnaných v push up korzetech se pozvolna začíná vyprazdňovat a MALOKARPATAN ve skladbě "Mnohoraké útrapy milostpána Kelleyho" líčí, jak alchymista u dvora Rudolfa II. Edward Kelly ukončil požitím jedu život. Desetiminutová procházka zvukovou krajinou „I hle, tak zachádza imperiálna hviezda“ popisuje bloudění hradem a poslední dny Rudolfa II. a uzavírá učivo o délce vyučovací školní hodiny. Na rozdíl od předešlých skladeb ubylo různých zvonkoher, trylkování a převažuje kytarová práce z abecedy heavymetalových velikánů. 

Že by šlo vyloženě o nevídané neslýchané, se úplně říci nedá, ale to nemění nic na skutečnosti, že „Vertumnus Caesar“ je vitální a zajímavá nahrávka, přestože nepřichází s ničím převratným. Často je mnohem přínosnější zaujmout zavedenými postupy než se snažit být za každou cenu originální. 

Seznam skladeb:

  1. Na okraji priepaste otevíra sa hviezdny zámek
  2. Kočár postupuje temnomodrými dálavami na juhozápad
  3. Vertumnus Caesar
  4. Vovnútri chlácholivého útočišta kunstkamru
  5. Panstvo salamandrov jest v kavernách země
  6. Maharal a Golem
  7. Mnohoraké útrapy milostpána Kelleyho
  8. I hle, tak zachádza imperiálna hviezda

Čas: 46:03

Sestava:

  • Vladimír Moravčík — zpěv
  • Adam Sičák — kytara, perkuse, klávesy, syntezátory, zvonkohra 
  • Peter Szentpéteri — basa
  • Axel Johansson — bicí, tamburína, bonga, perkuse, polyfonní klávesy 

Bandcamp
Facebook
Spotify

 


Zveřejněno: 08. 07. 2024
Přečteno:
542 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář